Psyche'nin Kanatları

Kadim bilgelikte kelebek, ruhun sembolü varsayılmakta, ve tüm öğretilerde de -tırtıldan başlayan serüveni referans tutulup- arınmaya denk gelen bir değişimle anlatılmakta.

Ayşe Sönmez Ayşe Sönmez

Tarafım belli Eros ve Psyche'nin hikayesinde ve yok Eros'un yarım yamalak sevmelerine yahut bu türlü sevmelerin tastamam aşk diye bize anlatılıyor olmasına duyduğum itiraz değil şu an dillendireceğim. Ben bu sefer tarihin Eros'un melek kanatlarını tüm heybetiyle çizmeyi vazife bilen yanının Psyche'nin narin kelebek kanatlarını nasıl yok sayışınınm peşine düşeceğim. Ne Eros ile Psyche' yi kapıştırmak ve nede bir yere varmaz bir üstün olma çabası değil güttüğüm, layıkıyla bir denklik verilmesi peşindeyim ben. Zira kazanmalı oyunlara hevelerim yirmili yaş toyluk anılarımda kalma.Kanatları merak edenler için az biraz çaba kadar harcamalılar hala duruyor onlar silmeyi henüz beceremedikleri eski birkaç kaynakta.

Kadim bilgelikte kelebek , ruhun sembolü varsayılmakta, ve tüm öğretilerde de - tırtıldan başlayan serüveni referans tutulup - arınmaya denk gelen bir değişimle anlatılmakta. Aktarılanların yalancısıyım zavallı Psyche'de yüce Eros'un aşkından sebep çıkmıştı kendi dönüşüm yolculuğuna. Doğru ya bilgelik dediğin nasıl temsil bulsundu kadın olanda ve inancımdır bundan sebep Eros'un parmağı var kaybolan kelebek kanatlarında göğe uçabileceğini unutturmak için önce Psyche'ye ve sonra yüzü yaşama dönük kadınlara.

Yetmedi heybetli melek kanatlarıyla ölümlü ölümsüz var olan herşeyi yönetmeleri onlara.Eril olana her zaman hep en fazlası lazımdı. Bilgeliği dişil olandan sökmek gerekti ve yok edeceklerdi kelebek kanatlarını. Yok edilip unutturulmasaydı o kanatlar nasıl yazılacaktı Alice Harikalar Diyarında ve nasıl inandıracaklardı değişmek ve hatta yeniden doğmak ile temsillenen bilge tırtıl Absolem'in erkek oluşuna. Tüm tebrikler kadın duyarlılığını simgeleyen kanatları erkek bilgeliğine ustaca devreden Lewis Carroll ve onun gibi onlarcasına...

Eril'in yolu yıkmaktır ve ne kadarını hak ettiğini hesaba katmadan herşeyi kendinin kılmak. Ustaca iş görür ki hakkını vermek gerek var olanı silip yeniden yazmalarının. Ustaca lakin estetikten uzak yakıştırmaları. Psyche Eros'un eşsiz aşkından öğrendikleri kadar alanda yer yüzünde kalmalı. Sonsuz göğe sahip olmayı kendinde hak gören eril adaletinin emri ile bir astreoide ismi verilerek lütfen anılmalıdır. Ondan çalınan ve kelebek ile temsil bulanlar Pluto'ya teslim edilmiştir ki O'nun ismide Plüton (yer altı tanrısı Hades) ten gelmektedir. Haksız kazananların mutlak korkusudur birgün kaybetmek, bu sebepten her şey geri dönüşsüz yeniden yazma çabaları. Bakın zavallı gökcismi Pluto'nun uydusuna verilen Charon ismi Hades'in ölüleri taşıyan kayıkçısı ve dikkatli bakarsanız göreceksiniz Pluto'nun diye anlatılan hikayelerin altında yerinden uzakta çok uzakta yatıyor Psyche'nin kanatları. Günümüzde kelebekler ile temsil bulan değişim, dönüşüm ve bilgelik yolunun dişil bendende başlıyor olması pek akla gelmezken, onların ölülerden haber getiriyor olmasına duyulan inancın yaygınlık kazanması. Ben diyeyim şahane bir tesadüften sebep ve siz deyin kelebeği Hades ve Charon ile eşleyen erilin aklı.

Elimde ki -ne zaman yaptırdığımı tam hatırlayamadığım kadar eski bir zamandan kalan- kelebek dövmesine bakıyorum, yüzümde ''ölümde birgünlük olay değil mi?'' diye soranları anlamanın beylik küstahlığı yerleşik. Bugünki aklımın emridir ne sadece bir aşk ile bedellenen dönüşümüme razıyım ne de yok niyetim Psyche'den miras kalan kanatlarımdan vazgeçmeye. Benim ölülerimin ihtiyaçları yok kelebeklere zira onlar yazıp çizdikleri ile sesleniyorlar bana ve rahat uyu Can Baba, bende ''Bir sabah uyanacağım, İki kelebek selamlayacak beni başucumda, Biri sarı olacak diğeri bembeyaz,Tamamen dinmiş olacak ruhumdaki ayaz, Bir sabah uyanacağım ve O sabah ölmüş olacağım.''