Meryem'in Bekareti

Ben misal Meryem'in suskunluğunu konuşmayı yeğlerim.

Ayşe Sönmez Ayşe Sönmez

Okur yazar olduğundan emin olduğum -ki eminlik öyle kolay geldiğim bir mertebe olmamasına rağmen- bir grup kadın arkadaşımın bir şarap akşamı sohbetinin konusu Meryem'in bekareti. Hatta ''amma çok abartılmıyor mu sizcede'' altı çizili söylemi ile doğru bildiğine yandaş bulma istemleri üst perdeden zikredilen. Tanrı ile insan arasındaki ilk arabulucu, kurtuluşun kadın ile ilk temsili Meryem'in bekareti bir masada -ki tamamı kadın hakları savunucusu olan kadınların olduğu bir masada- reddedildiği varsayılan bir eril mantıkla tartışılan.

Sımsıkı kapatıyorum dudaklarımı kendi içime akıyor sözlerim beni bütünleyen sözlere ihtiyaç duyduğum zamanlardayım . Sözlerimin vücuda, ruhumun sözlere ihtiyacı var zira.

Kendi iç sesimdir bundan sonrası ve bende sadece Tanrının çocuğunu doğurmak değil Meryem'in işi bundan çok daha fazlası. Saygısızca sorgulanan bir kızlık zarı O'nu sadece Tanrı ile erkek arasında arabulucu kılmaktan ve hatta erkekleri kutsallaştırmaktan başka neye hizmet eder ki? Sahi kuzum hala namus cinayeti diye bir ikili ifade yaygınken dilimize konu ne zaman Meryem'in bekaretine kadar geldi?

Ben misal Meryem'in suskunluğunu konuşmayı yeğlerim. Kendine olan sevgisini korumak çabasını temsil eden suskunluğunu ve kapalı dudakları kendine dönebilmenin temsili. Biraz can sıkıcı olacağım ama kendi uydurmam değil bu türlü bir düşünce. Öyle olsa neden kapanmasın Hades'in tecavüzünden sonra Tanrıça Kore'nin dudakları hiç ve neden kapanmayan dudaklar ile temsil bulsun Kore'nin-Persephone- bir daha dönemiyişi asla özüne. İkna değilseniz hala ''om'' hecesi derinliği araştırılması tavsiyemdir size.

Bence kutsal bir çocuğu dünyaya getirmek görevini -insanların geleceğini belirleyeceği varsayılan hatta- kadına veren Tanrıda razı gelmez zaten Meryem'in bu kadar görünmez kılınmasına. Hadi Havva kıştırtıcı sebep Adem'in cennetten kovulmasında, kutsalın vücuda gelişi Meryem temsili ne ara eşleşir oldu kızlık zarıyla. Meryem'in kutsallığını eksilmez iyilik ve sadakati ile eşlesek belki bu kadar kolay kaydırılmayacak eril olan tarafından dişi düzenin ayağı . O zaman göreceğiz Meryem'in sükunetinin ata (baba) erkilliğin esiri olmaktan değil ki o sükunet nice sanatçının eserlerinin ilham kaynağı.

Sükuneti Buda öğretileri ile anlamlandırın. Anlamlandırın ki o vakit erilin el atmadığı zaman susmanın dişi zayıflığı yahut baş eğiş değil de mükemmel bir iç dünyaya dönüşün anahtarı olduğundan bahsedildiğini göreceksiniz. İlla ki Meryem ve bekareti olacak ise şarap masası konunuz üzgünüm ama o vakit geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir köprü olduğu varsayılan tinsel bekaretide bir miktar öğreneceksiniz.

Yahut hiç olmadı bırakın başkaca anlamlar yüklemeyi O'nu

Meryem ana Tanrıyı doğurmadı
Meryem ana Tanrının anası değil
Meryem ana analardan bir ana
Meryem ana bir oğlan doğurdu
Âdemoğullarından bir oğlan
Meryem ana bundan ötürü güzel bütün suretlerinde
Meryem ananın oğlu bundan ötürü kendi oğlumuz gibi
yakın bize

diyecek kadar yalın anlatan Nazım Usta gibi dümdüz seveceksiniz.