Yedinci Ev

Birkan Nasuhoğlu, Hazar Aşçı ve Turgay Gülaydın

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Yedinci Ev 2011 kurulmuş bir rock grubu. 2018 yılında yollarını ayırıp, 2021 yılında tekrar bir araya gelmişler.

Neden Yedinci Ev diye merak etmiştim çünkü çok değişik geldi bana, mutlaka bir anlamı olmalı diye düşündüm. Hatta Astrolojiye bağladım çünkü yedinci ev terimi genelde Astrolojide kullanılır. Zaten Dolunay ve Gezegen diye şarkıları da olduğu için, baya muhtemel geldi bana ama öyle değilmiş.

Menajerleri Özge Özdemir’den öğrendim ki, Lee Carroll’un Yuvaya Yolculuk isimli kitabından geliyormuş ismi ve kişinin içsel yolculuğunda kendini bulduğu bir evi anlatıyormuş. Bunu duyunca Yedinci Evi daha çok sevdim çünkü bunu hisseden sadece ben miyim bilmiyorum ama Yedinci Ev’in çok başka bir aurası ve büyüleyici bir tarafı var.

Yedinci Evin şarkılar çok anlamlı geliyor bana. Bir yere yolculuk gibi hatta uzun yıllar varmayı beklediğin o yere varmak gibi. Hani bazen büyük acılar yaşadığımızda o acımızla yüzleşmekten korkar ve kendimizden kaçmaya çalışırken şarkılara sığınırız ya, işte Yedinci Ev’in şarkıları büyük acılardan kaçarken sığındığımız o şarkılar gibi. Şarkılar hareketli, deli gibi dans edip enerjiniz rahatlıkla atabilirsiniz ama orda bir gerçeklik ve bir varoluş var.

Birkan Nasuhoğlu’nun tarzı tam da böyle bir varoluşu anlatıyor sanki. Kendini salsa sesi titreyecek belki, o derece yoğun bir duygu akımı var. Hani bazı insanlar çok duygusaldır ama duygusunu yaşamayı bilmez, ezelden beri içine atmıştır çünkü dillendiremez,ben Yedinci Ev’den böyle bir hissiyat alıyorum. İçine atılan söylenmemiş kelimelerin şarkılarda can bulmuş hali.

Birkan Nasuhoğlu çok ciddi bir hakimiyet ile söylüyor şarkıları ama bu hakimiyetin yanında çok büyük bir boşvermişlik eşlik ediyor gibi. Büyük acılar yaşanmış ama yaşanırken susulmuş, belki de bu yaşanmışlıkların altında büyük vazgeçişler saklıdır kim bilir.

2018 yılında ayrılmışlar, içsel yolculuğa çıkmışlar, kendilerini bulduktan sonra tekrar bir araya gelmişler sanki. O yüzden bence bu bir ayrılık değil, kendine doğru yapılan yolculuk için kısa bir mola. Yani sadece Yedinci Ev olmamışlar, Yedinci Evi yaşamışlar.

Tertemiz bir sound, tertemiz gitar telleri, İyi ki döndünüz Yedinci Ev…

Yedinci Ev’in bütün şarkıları birbirinden güzel ama ben buraya en son çıkan‚ Kuzum‘ şarkısının linki bırakmak istiyorum..

https://open.spotify.com/track/6CekgXNAuM3Pza5x9p1LnA?si=8aea7ef638464bab