WhatsApp'ı bırakmak yetmez!

Adeta dijİtal galaksinin kralına dönüşen Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Mark Zuckerberg'e karşı ses çıkarın. Kişisel verilerinizin kullanılmasına izin vermeyin.

Nilüfer Şensöz Nilüfer Şensöz

Nilüfer Şensöz- Roma Dünyanın en popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, Avrupa Birliği vatandaşlarının kişisel verilerini kullanamıyor. Çünkü Avrupa'da 2018 yılında yürürlüğe giren GDPR(Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü), çok güçlü bir kalkan ve WhatsApp'ın Avrupa kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşmasını engelliyor.

AB düzenlemesini ihlal edene 200 milyon Avro gibi caydırıcı para cezası varken Türkiye'de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na göre cezası sadece en düşük 5 bin TL ile en yüksek 1 milyon TL.

WhatsApp'ı bırakmak yetmez! - Resim: 1

BİP, SİGNAL VE TELEGRAM...

Mesele sadece WhatsApp'ı bırakıp Bip, Signal, Telegram gibi diğer mesajlaşma platformlarına geçmek değil. Dijital ortamda şirketlerin kişisel verilerinizi kullanmasına engel olunmalı. Bu nedenle devletler, bu konudaki düzenlemelerinde daha caydırıcı yaptırımları hayata geçirmeli ve dijital kralların çıkarlarına karşı vatandaşlarını korumalı. Dünya devletleri tıpkı Avrupa Birliği gibi caydırıcı yaptırımlar getirmeli.

KALKINMA BAKANLIĞI RAPORU- AB VE TÜRKİYE KİŞİSEL VERİLERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER İÇİN TIKLAYIN

WhatsApp sözcüsü geçtiğimiz günlerde "İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa Bölgesi'nde Whatsapp verilerinin paylaşılma yönteminde, Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası'nın güncellenmesinden kaynaklanan herhangi bir değişiklik yok. Facebook'un bu verileri ürünlerini veya reklamlarını iyileştirmek için kullanmasına izin vermek amacıyla Avrupa bölgesi kullanıcılarının verilerini Facebook ile paylaşmıyoruz" açıklamasını yapmıştı. WhatsApp, bir gün Avrupa kullanıcı verilerini paylaşmak isterse, Avrupa düzenleyicisiyle bir anlaşma yapması gerekiyor.

TÜRKİYE'DEKİ CEZALAR VE DEV ŞİRKETLER

AB'nin kişisel verilerin korunması düzenlemesi GDPR ile ihlaller karşısında çok ağır yaptırımlar sözkonusu. Veri koruma kurallarına ilişkin ihlaller karşısında 200 milyon Avro veya hizmet sağlayıcının küresel gelirinin yüzde dördü gibi önemli miktarlarda
cezası var. Türkiye'deki 6698 sayılı Kanun’da ise söz konusu idari para cezaları çok düşük. Türkiye'de ihlaller karşısında en düşük 5 bin TL'den en yüksek 1 milyon TL'ye kadar cezası var.

Dev şirketlere karşı caydırıcı olabilmek için Türkiye'deki düzenlemelerde Avrupa Birliği düzenlemesinin örnek alınmasında fayda var. WhatsApp'ı bırakmak ve başka bir yerel şirkete ya da başka bir dev şirkete geçmek, kişisel haklarınızı korumaya yetmiyor. (Nilüfer Şensöz-Roma)