İtalya'da halk sokaklarda, protestolar büyüyor

Milano'dan Napoli'ye, Roma'dan Torino'ya ve Sicilya'ya İtalya'nın pek çok yerinde protestolar var.

Nilüfer Şensöz Nilüfer Şensöz

Nilüfer Şensöz-Roma İtalya'da koronavirüs vakalarındaki artış sonrası hükümet ve yerel yönetimler yeni kısıtlamalar açıklıyor. Neredeyse her gün yeni bir yasak duyuruluyor. Milano'dan Napoli'ye, Roma'dan Torino'ya ve Sicilya'ya kadar meydanlarda binlerce kişi var. Restoran işletmecilerinin, tüccarların, spor salonu sahiplerinin ve işsiz kalanların öfkesi durmuyor.

Başbakan Guiseppe Conte, "Ülke ikinci bir genel kilitlenmeyi kaldırmaz" dedi ancak vakalardaki ürküten artış sonrası arka arkaya yeni kısıtlamalar açıkladı. Tam kilitleme olmasa da ülke de restoran ve kafelerin saat 18.00'de kapatılması, saat 23.00'ten sonra sokağa çıkma yasağı, spor salonları, havuzlar, tiyatrolar, sinemalar ve oyun salonlarının kapatılması, ülke genelinde protestolara yol açıyor.

İtalya'da halk sokaklarda, protestolar büyüyor - Resim: 2

Başkent Roma'da dünkü Piazza del Popolo'daki protestolardan sonra bugün de restoran ve barların yoğun olduğu Trastevere ve Centocello'da tepkili halk sokaklara çıktı.

NAPOLİ'DE HER GÜN SOKAK PROTESTOLARI VAR

Halk zaten geçmişteki ülke çapındaki kilitlenmeden ekonomik olarak ciddi zarar gördü. İtalyanların ekonomik olarak bu yeni kısıtlamaları kabul etme güçleri kalmadı. Özellikle de Campania bölgesi Napoli'de sokaklarda ciddi protestolar yaşanıyor. Bölgenin yerel yöneticisi Vincenzo De Luca'nın agresif söylemleri ve genel kilitleme talepleri bölgedeki halkı daha da korkutuyor.

İtalya'da halk sokaklarda, protestolar büyüyor - Resim: 3

İtalya genelinde okullar açık sadece Campania bölgesinde Vincenzo De Luca okulları kapattı. Lombardiya'da daha çok vaka olmasına karşın okullar kapalı değil. Campania bölgesindeki veliler okulların (özellikle ilk ve ortaokulların) kapatılmasına tepkililer. Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen başka Avrupa ülkelerinde kilitleme olsa da okullar açık bırakılıyor. Çocuklar ve eğitime öncelik veriliyor. Campania bölgesinin yerel yöneticisi De Luca'nın okulları kapatmasına İtalya Eğitim Bakanı Lucia Azzolina'da tepkili ve onaylamıyor ancak De Luca'nın kararı değişmiyor. Okullar kapalı olmaya devam ediyor.

İtalya'da halk sokaklarda, protestolar büyüyor - Resim: 4

TORİNO'DA TAKSİ ŞÖFÖRLERİ MEYDANI İŞGAL ETTİ

Torino'daki taksi şoförleri Castello meydanını işgal etti, Cremona'daki restorancılar vilayetin önündeki tencereleri dövdüler ve sonra onları bir çanak çömlek mezarlığında olduğu gibi yere bıraktılar.

ÜNLÜ MAĞAZALARIN CAMLARI KIRILDI

Torino dün akşam adeta savaş alanına döndü. Via Roma'da protestolar sırasında Gucci gibi ünlü mağazaların camları kırıldı. Torino’daki olaylarda 2 polisin yaralandığı, 10 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Katanya'da kağıt bombası attılar. Treviso'da yaklaşık bin kişi geçit töreni yaparken,Viareggio'da gençler trafiği engellediler ve duman bombaları, havai fişekler fırlattılar. Diğerleri önümüzdeki birkaç saat için ilan edilecek. Ayrıca Cenova'daki restorancılar, işçiler meydanlara çıktı.

İtalya'da halk sokaklarda, protestolar büyüyor - Resim: 5

MİLANO'DA BİR GRUP MOLOTOFKOKTEYLİ ATTI

Milano’da Lombardiya Bölgesel Yönetim binasına yürümek isteyen göstericilere, polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bir grup gösterici polis aracına molotofkokteyli attı. 28 gösterici karakola götürüldü. Milano’daki protestolarda 1 polis hafif yaralandı.

Milano'daki bar ve restoran yöneticilerinin öfkesini durdurmuyor. Milano'daki protestoları destekleyen lokantacı Alfredo Zini, bu yeni kararnamenin "kilitlenmeden daha kötü olduğunu söyleyerek, "Böylece paralel bir yasadışı faaliyet pazarı olacak, insanlar yiyecek ve alkol satın alabilecek, bunları sokakta yasa dışı olarak tüketebilecek."

İtalya'da sosyal gerilim büyüyor. Ancak bu gösterilerde aşırı grupların ve provakatörlerin de olduğu uyarısı yapılıyor.

(Nilüfer Şensöz/Roma/Medyafaresi.com)