Berlin’de Corona virüsü paniği

Berlin'lileri Corona virüsü paniği sardı

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Haftalardır dünya gündemini meşgul eden en önemli konulardan biri Corona virüsü. Corona virüsü nedir, herkes biliyor zaten. Açıklamaya gerek yok.

Almanya’da şu ana kadar onaylanmış 66 Corona virüs vakası var, ama hem Türk hem Alman basınında türlü türlü haberler dönüyor.

Bu haberlerin ne kadarı doğru, ne kadarı yalan kimse bilmiyor. Devlet tarafından resmi açıklamalar yapılmıyor. Kimisi çok büyük felaket bekliyoruz derken, kimisi gereksiz abartı olarak görüyor. Bazı Türk haber sitelerinde Berlin'de bir Hastanenin karantina altına alındığı yazıldı ama, Hastanenin resmi bir açıklaması yok.

Ortalıkta bu konu ile ilgili bir sürü dedikodu dönerken, Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı'nın (ITB) Corona virüsü nedeniyle iptal edildiği açıklanmasıyla, panik yapmayanlar bile panik yapmaya başladı.

Turizm fuarının iptal edilmesi aslında beklenilen bir şeydi, çünkü aşağı yukarı 180 ülkenin yer aldığı bir fuar bu. Tüm dünyadan o kadar insanın gelmesi, tabii ki büyük tehlike ama bunu daha önce düşünmek gerekiyordu. Diğer yandan şöyle bir durum var. Yeni nesil Almanlar kriz çözme konusunda çok yetersiz oldukları için, hiçbir şekilde risk almıyorlar.

Malesef Almanlar beklenmedik durumlarla baş edemiyorlar. Yol gösteren olmayınca kayboluyorlar. Berlin'in bir türlü bitmeyen ve açılamayan havalimanı bunun en büyük ispatı zaten.

Özellikle Fuarın iptal bilgisini son ana bırakmaları, tüm dünyadaki Turizmcileri maddi zarara uğrattı. Tüm oteller paralarını peşin aldıkları için, ödenen paralı iade etmiyorlar ve artı olarak ödenen uçak bilet paraları da var. Sonuç olarak milyonluk zarar. Berlin hükümeti bu hamle ile çok tepki aldı ve kriz yönetimi konusunda güvenilmez olduklarını tüm dünyaya ilan etmiş oldular.

Corona virüsü esnafa yaradı

Biraz önce her cumartesi olduğu gibi, haftalık market alışverişimi yapmaya gittim ve bomboş bir marketle karşılaştım. Ne makarna bulabildim, ne de tuvalet kağıdı. Bulaşık deterjanı bile kalmamıştı.

Son günlerde Alman basınında insanların Corona virüsü korkusundan dolayı evlerine yiyecek ve hijyen ürünleri depoladıklarını okumuştum ama basın abartması olduğunu inanıyordum. Hatta olası beklenmedik durumlarda iki hafta evden çıkma yasağı geleceği konuşuluyordu ama ben nedense biraz abartı ve biraz yalan haber olduğunu düşünüyordum.

Öyle olmadığını kendi gözlerimle gördüm markette. Doğru veya yalan ama bu tür haberler böylelikle en çok esnafa yaramış oldu.

Berlin’de Corona virüsü paniği - Resim: 2

En çok satılan ürünler arasında makarna ve kuru baklagiller ve her türlü hijyen/dezenfekte ürünleri var. Neredeyse hiçbir yerde dezenfekte spray ve mendil ürünleri bulunmuyor. Hatta İnternette bile karaborsaya düşmeye başladı.

Oysa dezenfekte ürünleri virüse karşı değil, bakteriye karşı etkilidir ama insanlar böylelike Corona virüsüne karşı savaş acabileceklerine inanıyorlar. Bu bilgisizlik tabii ki de en çok esnafın kasasına yaradı.

Boş marketle karşılaşınca, ben de beş paket dondurma depoladım eve. Olur da gerçekten Berlin'de Corona virüsü sebebiyle evden çıkma yasağı gelirse, mecburen bir arkadaşıma sığınmak zorunda kalıcam, çünkü evde yiyecek hiçbir şey yok dondurma dışında..