Yaşasın HAYIR

Referandumdan çıkacak güçlü bir hayır sesi, sistem dahi denemeyecek bir yanlıştan kurtulmamızı sağlamakla kalmayacak; artık bizi taşıyamayan mevcut siyasi zihniyet ve yapıların da değişimini tetikleyecek.

Melih Bulut Melih Bulut

YENİDEN "BİZ" OLMALIYIZ

Uzak, yakın bir tarih yaşadık ve BİZ'lik halimizi yolda neredeyse kaybettik.
15 Temmuz BİZ'liğimize son darbeydi. Bu durumdan ya şu anda yapıldığı gibi mevcut rejimi daha otoriterleştirerek veya gerçek adalet ve hakiki demokrasiye yönelerek çıkabilirdik.

Getirilen değişiklik teklifi ile bizi "BİZ" yapamamış, ülke yönetimini güçleştirmiş Anayasa bir toplumsal sözleşme olmaktan çıkarak BİZ'liğimizi daha da yaralayabilecek, Türkiye'yi iyi yönetememeye yol açacak bir unsur haline gelebilecektir. Buna evet diyemeyiz ama kendince haklı nedenlerle evet diyenleri de anlayışla karşılamalı ve BİZ'den olan bu insanlarımızla incitici tartışmalara girmemeliyiz.

Buna karşılık hayır bize yeniden "BİZ" olabilmek için büyük bir fırsat sunacak. Referandumdan çıkacak güçlü bir hayır sesi, zafiyetleri nedeniyle insanlık ve bizim tarihimizde hiç denenmemiş, sistem dahi denemeyecek bir yanlıştan kurtulmamızı sağlamakla kalmayacak; artık bizi taşıyamayan mevcut siyasi zihniyet ve yapıların da değişimini tetikleyecek. Böylece kimlik siyasetini aşarak inancımız, kendimizce önemli aidiyetlerimiz ve özel hayatımız konusundaki kazanımlarımızı hep birlikte ve bir insana yakışır şekilde nasıl geliştirebileceğimizi tartışmaya ve "BİZ" i yeniden ve çok daha sağlam biçimde inşa etmeye başlayabiliriz.

Yani çok umutlu olmalıyız, tarih "BİZ"lik için yine benzersiz bir fırsat sunuyor. Üstelik dünyadaki mevcut siyasi, toplumsal, ekonomik gelişmeler bu sefer bizi daha da sorumlu hale getiriyor. Bu topraklarda başaracağımız "BİZ"lik hali Amerika Birleşik Devletlerinden Avrupa'ya, Afrika'ya, Ortadoğu'ya iç politika sorunlarının çözümüne örnek olurken; bölgemizde, Pasifik'te veya Uzakdoğu'da dış politika çatışmalarının yatıştırılmasına, barışa hayallerimizin ötesinde ilham verecektir.

Hayır olumsuzluk taşıyan bir kelime ama işte beni böylesine heyecanlandırabiliyor. Bu yüzden oylamalar bir an önce bitsin, teklif önüme gelsin istiyorum. Hayır bana umut ve neşe verdiği için, bu güzel memlekette huzurla, kıvançla bir arada yaşamamızı sağlayacağı için ve herşeyden önemlisi yeniden "BİZ" olmamızın yolunu açacağı için #YaşasınHAYIR diyorum.

Saygılarımla. Melih Bulut.