Normal doğum varken, sezeryan neden?

Sağlık Bakanlığının işi de çok zor. Bir yanda ‘çocuğumun doğum günü babası ile aynı gün olsun’ diyerek özel hastanelere on binlerce lira akıtan sosyetik anneler ve onlara özenen sözde sanatçı kadınlar var iken…’

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Normal doğum yapın. Çünkü doğa kanunu böyle istiyor. Bebek anne karnında ne kadar çok kalırsa veya zamanında dünyaya gelirse daha sağlıklı olur’ dersen kimseye derdini anlatamazsın.

Sezeryan doğum sonrası normal kilolarına çok zor inmesi de bir başka bilimsel gerçek. Sağlık Bakanlığı elindeki imkanlar ile kadınlara hizmet vermeye çalışıyor.

Hemen araya girip bir gerçeği vurgulamak istiyorum. Kadınlarımızı Tv'lerden uyarmak için bir film hazırlamak istedi. Filmde ‘Ben çocuğumu normal yolla dünyaya getirdim’ diyecek ünlü oyuncu ve şarkıcı bulamadı.

Hepsi sezeryan yaptırmış. Sadece Demet Akbağ, Çağla Şikel var. Onlar da bu kamu reklamı filminde oynamaktan kaçtılar. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bu tanıtım projesinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Sadece doktorların katıldığı bir toplantı ile konuyu medyaya açıkladı. Bunu yaparken de normal doğumları destekleyen hekim ve hastanelere ödül verdi.

Ödül törenine, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, İl Sağlık Müdür Yardımcıları, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kamil Özdil, Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’daki yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.

Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar E.A.H Oditoryum Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde İstanbul Valisi Vasip Şahin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu bir konuşma yaptılar.

Vali Şahin, "Burada konuştuğumuz şey aslında mevcut bir yasak, cezai sonuç doğuran bir suçun değil; tamamen tıbbi bilimsel bir sonucun, kanaatin ya da kararın uygulanıp uygulanmayacağı noktasındaki bir hassasiyet. Dünyanın bugün normal dışı doğum oranı yüzde 15 ortalamasında. Biz de bu oran çok yüksek. Özel hastanelerimizde bu oran devlet hastaneleriyle kıyas kabul etmeyecek derecede farklı ve yüksek bir oranda.

Bunun doğru olmadığını ve değişmesi gerektiğini biliyoruz. Siz hekimlerimiz, normale dönmenin mücadelesini veriyorsunuz. Ama doğum bir fizyolojik olay, sağlık sorunu değil. "Biz devletin resmi yüzü ve yöneticileri olarak, kanun uygulayıcı olarak değil ama bilimsel bir kararın ve sonucun takibi noktasında sizlerle beraberiz. Tabii bu arada işin bir de ekonomik boyutu var. Anne ve çocuk sağlığını riske soktuğu gibi öbür tarafta da önemli ekonomik zarar ve zaman kayıplarına yol açıyor. Bu konuda hassasiyet gösteren siz değerli hekim arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

“Hekimler ve aileler kendilerini sorgulamalıdır.”

Normal doğum ve sezaryenin çok önemli ve önemsenmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “İstisna olan şeyler esas, esas olacak şeyler istisna olmuş durumda. Esas olan normal doğum, sezaryen ise istisnadır. Bu konuda yöneticiler, hekimler ve aileler kendilerini sorgulamalı. Sezaryen, ağrısız bir operasyon diye düşünülüyor. Ancak sonrası, problemleri var. Hukuken de mecbur kalınmadığı takdirde sezaryen yapılmamalıdır. Bu konu hakkında elimizden ne geliyorsa, yapmamız gerekiyor.

Burada ödül olan hastanelerimiz ve hekimlerimiz bir küçük örnektir. Başarının arkasından büyük bir kitle olduğunu biliyoruz. Bugün ödül alacak olan hekim ve hastanelerimizi tebrik ediyorum.“ diyerek düşüncelerini ifade etti.

“Normal doğum, nefes almak gibi bir şeydir.”

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu ise doğumun normal yollara fizyolojik olarak yapılan ve Âdem ile Havva’dan beri süregelen bir olay olduğunu belirterek, “Normal doğum, nefes almak gibi bir şeydir. Bunu normal doğum olarak nitelendirmiyorum, doğum bu. Sezaryen, bir ameliyat tekniğidir.

Arada büyük bir fark olduğunu düşünüyorum. Sezaryen, ameliyat ile çocuğun dünyaya getirilmesidir. Sezaryen doğum yaptırılamayacak.

Anne adaylarımıza, çocuğun dünyaya gelmesi yapılan bir işlemdir.

Sezaryen oranlarımız istediğimiz ya da dünyada bilimsel camianın öngördüğü oranlarda değil. İstanbul’da geçen sene, 254 bin doğum meydana gelmiş.

Bunların yüzde 64’ü özel sektör hastanelerinde gerçekleştirilmiş. Kamu hastanelerimizde yüzde 17 olan primer sezaryen oranı, özel sektörde maalesef biraz daha yüksek oranlarda gözüküyor. Normal doğumu teşvik etmeliyiz.”dedi