Müzik dünyasında aranılan kan bulundu Sevcan Asyalı

‘Helal Et’ son yılların en iddialı ve pahalı prodüksiyonu. Albüm için adeta servet harcandı. Albümde hepsi yeni 7 beste yer alıyor.

Aykut Işıklar Aykut Işıklar

Sevcan yorum ve ses rengi olarak Ebru Gündeş’i anımsatıyor. Zaten Gündeş’in yerine düşünülüyor.

50 yıl önce genelde TRT Ankara Radyosunda yetişen kadın şarkıcılar, İstanbul’u yani müzik dünyasını ele geçirmişti. Gönül Akkor, Muazzez Abacı, Samime Sanay, Nesrin Sipahi (yanılmıyorsam Behiye Aksoy da bu gruba girer) gibi şarkı söylemek, onları dinlemem güzel de.. bir zaman sonra kulak bıkıyor.

Dünyaya başka açılardan bakan başka gençler vardı. Onlar da Emel Sayın , Gönül Yazar ve Neşe Karaböcek’e sahiplendi. Sarı saçlı, renkli gözlü ve daha sahnede daha rahat kostümler tercih eden modern kadın şarkıların devri başladı. Yıllarca da devam etti.

Müzik dünyasında aranılan kan bulundu Sevcan Asyalı - Resim: 1

Aralarına sızan Seçil Heper, Mediha Şen, Yüksel Uzel, Müşerref Akay, Hülya Sözer, Harika Avcı gibi assolistler pek çok yorumcu da sahnelerden iyi para kazandı. Onlar da kendini tekrarlamaya başlayınca... Müzik dünyasının tek pazarı olan alaturka gazinolar, Unkapanı Plakçılar Çarşına baskı yapmaya başladı.

TİM ve Raks gibi büyük yapımevleri kuruldu, diğerleri rekabete girişti. Sonuçta kısa zamanda piyasanın ihtiyacını giderdi. Örneğim Seda Sayan allanıp-pullanıp halka sunuldu. Hemen ardından Muazzez Ersoy ‘Nostalji’ serisi ile Emel Sayın ablasının yerini aldı. Gazinocular belki tutar diye Petek Dinçöz gibi gençlere de şans tanıdı.

Müzik dünyasında aranılan kan bulundu Sevcan Asyalı - Resim: 2

Ancak istenilen ve beklenen kişi Sibel Can ve ardından Ebru Gündeş oldu. Sesi çok sevilip albümleri çok satılan Can ile Gündeş ‘in bir başka şanssı da onlarla ilgilenen yapımcıları oldu. Aslında davul çalan yani müzisyen olan Koral Sarıtaş, yapımcı olarak harikalar yarattı.

Türk halkına iki dev yorumcu kazandırdığı gibi müzik zevkini de yönlendirdi. Bugün bu müziğe ‘fantezi’ denilir. Veya Orhan Gencecay’ın dediği gibi ‘araştırma’.. Klasik Türk müziği, pop müzik ve halk müziğinin sentezi olan bu araştırma halkımızın çok hoşuma gitti. Yıllardır da halkın dilindeki şarkılar bu tarz çalışmalar.

Ancak yorumcuları yaşlandı. Veya başka işlerden daha tatlı paralar kazanmaya başladı. Bugün en sevilen yorumcu Ebru Gündeş, sanatından başka konular ile anılıyor. Eşi ile olan ilişkisi sanatının önüne geçti. Seveni kadar sevmeyeni de var. Akşama sabana büyük anne olacak olan Sibel Can artık bir Tv programında jüri. Hangi şarkısı dillerde. Seda Sayan da farklı değil. Oğlu evlenirse kaynana olacak. Son albümleri zaten tutmadı. Seda Sayan denilince akla TV programları geliyor. Muazzez Ersoy TRT Müzik kanalında ve özel konserlerinde her çeşit müziği yorumluyor. Geçen hafta piyasaya çıkan albümünde ise tamamen pop söyledi. Demek ki arayış içinde.

İşte böyle bir ortam içinde aranılan ses ve kişilik nihayet bulundu. Çok ilginç 17 yıldır sahnelerde olan, son derece deneyimli bir genç olan SEVCAN ASYALI, ilk albümü ile karlınzda… Ebru Gündeş’in yerine oturtulmak için yola çıkıldı. Çok iddialı konuşuyorum çünkü şu ana kadar yapılanlar ortada. Sercan’ın geçen hafta Avrupa Müzik den piyasaya çıkan ‘Helal Et’ isimli albümü için müzik direktörü Erhan Bayrak tam 16 aydır uğraşıyor. Erhan da son yılların en flaş müzisyeni. Ayla Çelik, Ersoy Üner, Şebnem Sungur, Göktan Tepe den beste almış. Sözleri Yasemin Polat, Reşit Gözdamla, Raci İncigöz ve rahmetli Aysel Gürel’ e ait.

7 bestenin olduğu albümde ‘Seni Severdim’ e klip çekildi. Klibi de daha önce sadece Tarkan’ nın Öp şarkısına klip çeken Nadir Berken imzası taşıyor. Klip kısa metrajlı film gibi. 30 kişilik set ekibi ve 90 kişilik cast ekibi görev aldı. Albüm fotografları da bir başka iddialı isme ait. Bennu Gerede’ yi mutlaka duydunuz.

Özetle Avrupa Müzik patronları Cengiz Erdem ile Deniz Erdem çok para harcamış ama daha önemliis emek vermiş Sevcan Asyalı ve ‘Helal Et’ e… Şu sıralar klip müzik kanallarında dönüyor. Selcan’ nın sesi ve yorumu Ebru Gündeş’ e benziyor mu ? bu sorunun yanıtına siz karar veren. Bana göre daha yumuşak. Sercan’ın patlayacağına eminim. İnşallah devamı da gelir. Yıllardır fırsat verilsin diye bekleyen genç seslere de sıra gelir. Aynı şarkıcıları dinlemekten sıkılan müzikseverler için bu şart oldu.