Trump kapıları ABD vatandaşlarına da kapatıyor

Trump’ın taslak düzenlemesi yürürlüğe girecek olursa, koronavirüs taşıdığı veya virüse maruz kaldığı düşünülen kişiler Amerikan vatandaşı ya da yeşil kart sahibi bile olsa sınır memurları tarafından ülkeye alınmayacaklar.

Ayşın Savatlı Ayşın Savatlı

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump, koronavirüs tedbirleri kapsamında, pasaport polislerine Amerikan vatandaşları ile oturum-çalışma izni olan yeşil kart sahiplerini geçici süre için ülkeye almama konusunda yetki vermeyi planlıyor.

New York Times haberine göre başkan Trump’ın taslak düzenlemesi yürürlüğe girecek olursa, koronavirüs taşıdığı veya virüse maruz kaldığı düşünülen kişiler Amerikan vatandaşı ya da yeşil kart sahibi bile olsa sınır memurları tarafından ülkeye alınmayacaklar.

Söz konusu düzenleme ile kategorik olarak tüm Amerikan vatandaşları ve yeşil kartlıların ülkeye girişi, Anayasa ihlali sayılacağı için söz konusu olmayacak; ancak inisiyatifleri genişletilen sınır memurlarının kararları yüzünden hak kaybı yaşanması ihtimalleri endişe yaratıyor.

Taslak düzenlemenin kesinleşip kesinleşmeyeceği; yürürlüğe girerse ne kadar süre için geçerli olacağı henüz belirli değil; ancak uzmanlar uzun süreli olarak yürürlükte kalamayacağı; makul bir süre ve kamu sağlığı ile sınırlı olarak yürürlükte tutulması gerekeceği konusunda hem fikirler. Kararın yürürlüğe girmesi halinde tüm havaalanları ile ABD’nin kuzey ve güney sınırlarında uygulanacağı belirtiliyor.

Göçmen politikaları konusunda eleştirilen Trump, daha önce de göçmen olmayan vize sahipleri için benzer kararlar almıştı.

22 Nisan 2020’deki başkanlık kararnamesi uyarınca ABD dışındaki yeşil kart başvuruları 60 gün süre ile askıya alınmıştı. 22 Haziran 2020’deki kararname ile önceki kararnamenin süresi uzatılmış, ayrıca H-1B, L-1, H-2B ve bazı istisnalar dışında J-1 geçici vizelilerin 31 Aralık 2020’ye kadar ABD’ye girişleri engellenmişti. Bu düzenlemelerin Amerikan vatandaşlarının koronavirüs nedeniyle oluşan işsizlik sorununa çözüm olarak gerçekleştirildiği açıklanmıştı.

Koronavirüs koruma tedbirleri kapsamında ülkeye giriş yasaklarından Amerikan vatandaşları ve halihazırda yeşil kart sahibi olanlar istisna tutulmuştu.

Göçmenlik yetkililerinin normal zamanlarda ulusal güvenlik açısından riskli gördükleri kişileri ABD’ye sokmama konusunda geniş yetkileri bulunuyor; ancak herhangi bir sağlık gerekçesi ile daha önce vatandaşlara yönelik böyle bir yaptırım uygulandığı bilinmiyor.