2021'e New York Times Meydanı'nda Girdim

Halka kapalı Times Meydanı, binlerce New York'lunun biraraya gelip ünlü "Ball Drop" etkinliğini izlemesine engel olamadı.

Ayşın Savatlı Ayşın Savatlı

Kurtulmak için gün saydığımız 2020’ye veda edip, umutla beklediğimiz 2021’e en sonunda kavuştuk. Fiziksel mesafelerle ayrı kaldığımız bu yılbaşında, tekrar sağlık ve mutluluk içinde bir arada olmayı dileyen dileklerimiz eminim ki hepimizi kalplerimizde bir araya getirdi.

Hayatımda ilk kez, koronavirüs yüzünden tam bir yıldır ayrı kaldığım vatanım Türkiye’de girdiğim 2020’yi, bu yıl New York’ta hem de tarihinde ilk defa halka kapalı olarak yılbaşına hazırlanan Times Meydanı’nda sona erdirdim.

1904 yılından beri her yıl dünyanın en önemli yılbaşı kutlamalarına ev sahipliği yapan New York'un Times Meydanı, bu yıl koronavirüs dolayısıyla hepimiz gibi sosyal mesafe kurallarına uymaya çalıştı ve yılbaşı kutlamaları halka kapalı olarak gerçekleştirdi.

Ancak bu yıl diğer yılların aksine, Times Meydanı’na çıkan yollar, Broadway Caddesinin 38. ve 59. sokakları arasında değil; 41. ve 49. sokakları arasında trafiğe kapatıldı. Bunu fırsat bilen New York'lular Broadway 50. Cadde'den itibaren geleneksel "Ball Drop" etkinliğini izlemek için toplandılar.

Her ne kadar New York polis departmanı, gerek kişisel ikazlarla gerekse sık sık yaptığı anonslarla biriken kalabalıkları dağıtmaya uğraşsa da pek başarılı olamadı. Polislerce kurulan barikatlar, alanı boşaltmanın aksine, insanların daha da fazla sıkışmasına, sosyal mesafe kurallarına uyulamamasına, sıkış tepiş şekilde yan yana kalmalarına neden oldu. Sonuçta polis yanlış kararından döndü, barikatlar kaldırıldı.

Binlerce insan sevinç ve mutluluk içinde yeni yıla, 2021’e muhteşem "Ball Drop"ı izleyerek girdiler. Geçmiş yıllarda bu şahane etkinliği izlemek için ya en az 2 - 3 bin dolar bedelli otel ve restoran rezervasyonları yaptırmak ya da yaklaşık 12 saat tuvalete bile gidemeden milyonlarca insanın içinde kalmanız gerekeceği düşünülünce, bu güne kadar Times Meydanı'nda girilmiş en rahat ve en ucuz yılbaşının bu yıl, 2021'e girerken olduğunu içtenlikle söyleyebilirim.

Her ne kadar kalabalıklar içinde olmamaya azami dikkat göstersem de, evimin konumunun avantajını kullandım diyebilirim. Evime yürüyerek sadece beş dakika mesafede bulunan Times Meydanı’na yılbaşına girmeye 15 dakika kala gidip, çok kısa sürede bütün organizasyona dahil olabildim. Özellikle oğlum Aren Ege’nin bu deneyimi yaşamasını çok istediğim için kısa süreli de olsa orada bulunmak çok güzeldi ve unutulmaz bir anı olarak hayatımıza eklendi.

Times Meydanı’na çıkan metrolar gün boyunca kapalı tutulduğu ve araçlarıyla gelenlerin durup park edebilecekleri alan seçenekleri pek olmadığı için, bu yeni yılda, alanda toplananlar çoğunlukla yediden yetmişe ve hatta pusetli bebeğe kadar bizim gibi bölgede oturan insanlardı.

Herkes kişisel olarak önlemlerini sağlamaya çalışıyor, çok kısa süreli yakınlaşmalar dışında sosyal mesafe kurallarına uymaya çabalıyordu. Fotoğraf ve video çekmek gibi kısa süreli istisnalar hariç alanda bulunan herkes, tamamen maske kullanımına dikkat ediyordu.

New York City 25 binden fazla yaşayanını kaybettiği 2020’den kurtulurken çok mutluydu. Aşılama çalışmalarının üç haftadır sürdüğü şehirde herkesin gözünde umut ışıkları parlıyordu. İnsanların gözlerindeki ışıklar, Times Meydanı’nın One Times Square adresinde bulunan New York Times Gazetesinin alana adını da veren ilk binasının üstünde 2688 kristali ile rengarenk parlayan ünlü topunun ışığına, ışıltısına karışıyordu.

New York City Belediye başkanı Bill De Blassio ve eşi Chirlane De Blassio’nun el ele butona basmaları ile yılın son altmış saniyesinin geri sayımı başladı ve ünlü Times Square Ball 115. Kez aşağı inip 2021’e girdi.

Paylaştığım videodan bu anlattıklarıma dair çektiğim görüntüleri oradaki coşkuyu hissederek izlemenizi dilerim.

Umarım 2021 başta içinde iyilik taşıyan tüm insanlar, sonra da ülkemiz, sevdiklerimiz ve bizler için harika bir yıl olur; hayatlarımızı, kalplerimizi, hayallerimizi, umutlarımızı güzelleştirir.

New York’tan sevgilerimle