Sosyal medyanın toplum davranışına etkisi

Sosyal Medya ile tanışan her insan siyasal, kültürel ve eğitsel dünyaya direkt olarak etki etmektedir. İnsanlar sosyal medya üzerinden örgütlenebiliyor, bilgi aktarımı yapabiliyor ve haberleşebiliyor.

Tuğrul Yılmaz Tuğrul Yılmaz

Televizyon, Gazete ya da dergi gibi haber kaynakları, insanları “haberdar” etme özelliği taşımaktadır. Fakat Sosyal Medya kullanımı gün geçtikçe toplumsal olaylar üzerinde daha da etkili bir araç olarak olmaya başlıyor. Bu mecra sadece haber alınan değil, haberi yayan, habere ve olaylara müdahale eden, haksızlığa uğrayan herkesin ilk önce başvurduğu bir mecra haline gelmeye başladı.

Eskiden şöyle bir tanım vardı. “İnsan sosyal bir varlıktır. Doğar, yaşar ve ölür”

Şimdi ise durum değişti; İnsan sosyal bir varlıktır. Doğar paylaşır, yaşar paylaşır, yer paylaşır, ölür paylaşılır. Durum böyle olunca bireylerin toplumsal olaylara da müdahale etme oranı artıyor.

Son günlerde yaşadığımız bir olaydan yola çıkalım. Geçtiğimiz günlerde bir şehir magandası, bir kadını şort giydiği için tekmeleyerek hastanelik etmişti. Olay sonrası göz altına alınan bu şahıs ifadesinin alındıktan sonra ise serbest bırakıldı. Bunun duyulması üzerine 7 ‘den 70’e herkes Sosyal Medya üzerinden tepki yağdırdı. Kısa sürede Türkiye ve Dünya gündeminde en çok konuşulan haber oldu. Yetkililer bu durum karşısında daha fazla sessiz kalamadılar ve serbest bırakılan kişi tekrar gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kendini o kadın yerine koyan, o kadının ailesi, annesi, babası ya da arkadaşı yerine koyan herkesin gösterdiği bu vicdani tepki, büyük bir yanlıştan dönülmesine neden oldu. Bu duruma daha önce de Özgecan Aslan davasında tanık olmuştuk ve Özgecan’ın katilleri de tepkiler üzerine kısa sürede yakalanmışlardı.Sosyal Medya, insanların kendi üretimlerini, eylemlerini ve haberlerini yayınlayacakları bir yayın mecrası haline gelmiş durumda. . Gerek ülkemizde örnekleri artarak görülen, gerekse dünyanın çeşitli bölgelerinde görülen toplumsal hareketlerin eylem ve iletişim ortamı olması sosyal medyanın önemini ve etkinliğini anlamamızı gerekli kılmaktadır.

Tabi ki burada en önemli nokta lütfen emin olmadığımız haberin ve bilginin paylaşılmasına yayılmasına imkan vermeyelim…Yukarıda bahsettiğimiz örnek olaylar dışında da bir çok aslı olmayan yalan yanlış haberin ve bilgininde sosyal medya da kolaylıkla yayılabildiğini unutmamız gerekir….