Sosyal medyada son gelişmeler

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de, 360 derece video izlemenin, geleceğin video izleme yöntemi olduğunu öne sürerken oldukça haklı.

Tuğrul Yılmaz Tuğrul Yılmaz

Facebook’un en çok izlenen 360 derece videoları

Online video izleme oranlarının hızla arttığı günümüzde artık moda videoları 360 derece izlemek. Daha önce YouTube’un çok izlenen 360 derece videolarını sizlere aktarmıştık. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de, 360 derece video izlemenin, geleceğin video izleme yöntemi olduğunu öne sürerken oldukça haklı. Kamera arkası, kadraj dışı gibi sınırlar olmadan 360 derecelik açıyla her yönü izleyebildiğiniz yeni bir video izleme deneyimi kelimenin tam anlamıyla video izleme alışkanlığını değiştiriyor.

Günümüzde kullandığımız kameraların genel olarak çekim açıları 170 derece ile sınırlı. Bu da videoları kadraja sığdığı ölçüde izleme imkanı tanıyor. Ancak, 360 derece videolar bu bakış açısını tamamen değiştirdi ve video izleme yerine videonun çekildiği ortamı adeta yaşama imkanı vermeye başladı. Çünkü bu videolarla önü, arkayı, solu, sağı, yukarıyı ve aşağıyı her açıdan görebilirsiniz.

Facebook kendi sitesinde 360 derece video deneyimi şu şekilde tanımlıyor:

“Bir 360 video, aynı anda bir sahneyi 360 derece olarak tüm açılardan kaydeden bir kamera sistemi ile oluşturulur. İzleyiciler, kaydırma ve döndürme hareketleriyle videonun perspektifini değiştirerek onu farklı açılardan izleyebilir. Bu videoların sol alt köşesinde 360 derece video etiketi yer alır ve bu videolar bilgisayarda, iOS ve Android cihazlarda izlenebilir.”

2015 yılının son çeyreğinden itibaren Facebook kullanıcıları, 360 derece video izleyebiliyor ve kendileri 360 derece videolarını yükleyebiliyorlar. Yangınlar, ünlü filmlerden sahneler, volkanik patlamalar ve daha pek çok ilgi çekici, heyecan verici videoları artık 360 derece farkıyla Facebook’ta izlemek mümkün. İşte bugüne kadar en çok izlenen 360 derece videolar…

Mobil mesajlaşma uygulamaları Z neslinin ICQ’su, MSN’i olabilir

Z nesli, ICQ ve MSN’i hatırlamaz ama tarihin tekerrürden ibaret olması yeni bir mesajlaşma çağının yaklaştığını gösteriyor. BI Intelligence’ın araştırmasına göre mesajlaşma uygulamaları, sosyal ağlar karşısında yeniden yükselişe geçmiş durumda.Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla giderek popülerleşen mesajlaşma uygulamaları artık görsel paylaşımların gücünü de kullanarak sosyal ağları ekarte ediyor. BI Intelligence’ın paylaştığı rakamlara göre 4 büyük mesajlaşma uygulamasının aktif kullanıcı sayısı, 4 büyük sosyal ağın aktif kullanıcı sayısını çoktandır geride bırakmış durumda. Üstelik aradaki fark mesajlaşma uygulamaları lehine giderek açılıyor.

Mobil veri ücretlerinin düşmesi ve akıcı kullanıcı deneyimi özellikle görüntülü mesajlaşma uygulamalarının birebir paylaşımlarda ilk tercih sebebi olmasını sağlıyor. Bundan sonra şirketlerin mobil mesajlaşma uygulamalarında gelir kazanmaya odaklanacağını söyleyen BI Intelligence, özellikle Asya’daki uygulamaların (WeChat, KakaoTalk, LINE) bu konuda başarılı olduğunun altını çiziyor.

Twitter sadeleştirilmiş tweet kuralını devreye alıyor

Twitter, kurulduğu günden bugüne tartışma konusu olan bir değişikliği sonunda resmenduyurdu.. Hayır, Twitter 140 karakter limitini kaldırmadı ama esnetti. Medya ekleri, mention’lar gibi “ekleri” tweet metinlerinden ayıran Twitter, platformunda birkaç önemli değişikliğe daha gidiyor.

Twitter’ın yakında geliyor niteliğinde paylaşımıyla duyurulan gelişme, Twitter’da bir tweet yazarken fotoğraf, GIF, video (bunlara Vine ve Periscope’lar da dahil), anket, alıntı ve @kullanıcıadı gibi ekleri kullandığınızda bunların 140 karakter sayımına dahil edilmemesini ön görüyor. Twitter bu yeniliğe sadeleştirilmiş tweet kuralı diyor ve görünen o ki maksadı platformu yeni başlayanlar için olabildiğince sadeleştirmek. 140 karakterde kendini ifade etmek birçokları için dar alanda kısa paslaşmalara benziyor. Twitter, bu kullanıcılar için platformunda daha fazla yer açmaya çalışıyor.

Facebook, canlı yayın hizmetini 24 saat kesintisiz hale getiriyor

Mobil cihazların gelişmiş kamera yetenekleri ve mobil genişbant internetin yaygınlaşmasının yarattığı fırsatlardan biri, canlı video yayını oldu. Son yıllarda Periscope’la popülaritesi artan bu hizmet aslında bakılırsa uzun zamandır ücretli bir servis olarak sunuluyordu. Google‘ın da YouTube‘a eklemiş olduğu canlı yayın hizmetinin daha dikkat çekici hale gelmesini ise Facebook sağladı. Geçtiğimiz yıl, onaylı profil ve onaylı sayfalar için Mentions uygulaması kapsamında mobil cihazlardan sunmaya başladığı canlı yayın özelliğini, bu yılın başında genel kullanıma açan Facebook, kullanıcıların profil veya sayfalarında geniş katılımlı canlı yayınlar yapma hizmetini zenginleştiriyor. Bunun adımlarından biri de süre kısıtlamasını kaldırmak oldu. Bugüne kadar 90 dakikalık bir canlı yayın limiti bulunuyordu.

Belgeselciler ve turizmciler için fırsat

Facebook’tan 24 saat canlı video yayını fikri başlarda televizyon kanalları için önemli bir fırsat gibi görülse de, hem kullanıcılar hem de kurumlar açısından zengin imkanlar getirecek. Belgeselcilerin ve tanıtım hizmetine ihtiyaç duyan sektörlerin uzun süredir webcam üzerinden sunmaya çalıştığı canlı yayın servisi hem kolaylaşıyor, hem de çok daha geniş kitlelere ulaşacak hale geliyor. Facebook’un kısa süre içinde yayımlayacağı güncellemeyle birlikte sınırsız canlı yayın özelliğini aktif hale getirmesi bekleniyor. Bu özelliğin de hemen tüm kullanıcılara mı açılacağı, yoksa yine onaylı profil ve sayfalara öncelikli olarak mı sunulacağı şu an için belirsiz.

Sosyal medya da yaşanan son gelişmeleri sizlere duyurmaya yenilikleri sizlere anlatmaya devam edeceğim..

Hepinize sağlıklı güzel kullanımlı sosyal medyalı günler dilerim….