Vatanım Sensin Kadınlarının Stili

Savaş, vatan, toprak ve aşk temalı dizinin geçtiğimiz akşam yeni bölümünün yayınlanmasıyla dizinin kostümleri dikkatimi çekti.

Çağla Öksüz Çağla Öksüz

Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 1

Dönem dizilerinden Vatan’ım Sensin yayınlandığı ilk bölümden itibaren konusuyla ve sahneleriyle hep gündemde. Dizinin gerçeklikle alakası olmadığını savunanlar, tarihi yanlışlıklarla dolu olduğunu belirtenler olduğu gibi, dizinin bir kahramanlık hikayesi olduğunu savunup sevenler de oldukça fazla.

Dizi 1912-1919 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Yunan işgalini ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini, savaş döneminde Türk halkının çektiği zorlukları konu alıyor.

Aynı zamanda başrol oyuncuları Halit Ergenç (Cevdet) ve Bergüzar Korel (Azize)’nin aşk hikayesini anlatan dizinin kostümleri Gamze Kuş tarafından büyük bir titizlikle hazırlanıyor.Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 2

Savaş, vatan, toprak ve aşk temalı dizinin geçtiğimiz akşam yeni bölümünün yayınlanmasıyla dizinin kostümleri dikkatimi çekti. Dizinin kostümlerini ve dönem modasını mercek altına aldım.

Dönemin modasını hatırlayacak olursak; 1. Dünya Savaşının etkileri modaya yansımış, üniforma tipi elbiseler giyilmeye başlamış, dar etek modası yaygınlaşmıştır.Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 3

Savaşla birlikte başlayan ekonomik kriz elbiselerin modellerinde de değişikliğe yol açmış, kat kat elbise modelleri masraflı olmasından dolayı kısalmış ve küçülmüştür. Bunun yanı sıra tango merakı, kadınların tango dans giysileri giymesini ve bu kostümlerin moda olmasını sağlamıştır. Eteklerin altına ipek çorap giymek, fiyonklarla süslü şapkalar takmak moda olmuştur.

Dizinin kostümlerinde dönemin en çok tercih edilen renkleri pastel tonlardaki pembe, mavi, mürdüm ve siyah renkleri çokça görmekteyiz.

Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 4

Dizide hemşire karakteriyle karşımıza çıkan Bergüzar Korel (Azize) soğukkanlı, fedakar, sözünü sakınmayan onurlu bir kadın karakteriyle dizinin en sade stiline sahip. Hastane üniformasıyla ya da uzun şifon bordo, haki, siyah renklerdeki elbiseleri ve omzuna ya da başına bağladığı şalları ile son bölümlerde dizinin en az bütçeli kostümlerine sahip görünüyor.

Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 5

Umuyorum en kısa zamanda Azize karakterini ilk bölümlerdeki gibi döneme uygun daha şık bir stile kavuştururlar. Azize karakteri bu stiliyle dizideki kızlarının bile gölgesinde kalıyor.

Dantelin bu dönemde geniş yer bulması, dizi oyuncularından Tevfik’e aşık Rum şarkıcı karakterini canlandıran Şebnem Hassanisoughi ( Eftelya) ve Yunan Komutanı Vasili’nin eşi karakterini canlandıran Senan Kara (Veronika)’nın kostümlerinde yaka, kol ve manşetlerde, etek uçlarında yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz.

Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 6Eftelya’nın dizideki zarif stili, bob kesimi dalgalı saçları, makyajı ve aksesuarlarıyla her bölümde ayrı bir şıklığa imza atıyor. Dizideki aksiyon sahnelerinde bile şık olmayı başarabilen bir karakter kendisi.

Vatanım Sensin Kadınlarının Stili - Resim: 7

Dizinin erkek oyuncuları Halit Ergenç (Cevdet), Onur Saylak (Tevfik), Baki Davral (Vasili) ise genellikle asker üniformasıyla karşımıza çıkıyor. Karakterlerin takım elbise kostümlerinde kullanılan dar ve duble paçalar, melon şapkalar, manto ve paltolardaki kürk detayları ile dönemin erkek modasını birebir yansıtıyor.

Çağla ÖKSÜZ

https://www.youtube.com/channel/UC6j5SRkBdUYhJp90v5jgPHg?view_as=subscriber

http://www.caglaoksuz.com/

www.instagram.com/crllcgla