Ekranın yeni eğlenceliklerine bakış...

Yaz günlerini gezmeye gitmeden geçirmek durumunda olanlar üzülmesin.

Anibal Güleroğlu Anibal Güleroğlu

Yaz demek, eğlence demek. Parası olana tatiller, deniz-güneş ve yaz aşkları… Sıcak paradan yeterince nasiplenemeden yaşam kavgasını sürdürmek durumunda olanlar içinse, işin eğlence yanı televizyon ekranıyla sınırlı.

Siyasilerimiz, türlü eleştirileri göğüsleyerek başlattıkları yürüyüşle adalet arayıp, terazisinde dengeyi şaşmadan tartması gereken adaletin herkes için önemine dikkat çekmeye gayret etseler dahi hayat, nimetlerini dağıtırken asla adaletli davranmamakta ne yazık ki! Kimine gani gani verirken, kimine de ‘Hani bana’ dedirten tempoda sürüp gittiği bir gerçek.

Hal böyleyken bu moral bozucu yaşamsal gerçeğin bilincinde olan kanalların yaz temposunda diziler kadar eğlencelik programlara ve yarışmalara hız vermesinden doğal bir şey olamaz. Nitekim her yaz olduğu gibi bu yıl da ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’ gibi izleyicinin itibar ettiği işlerin yeniden devreye sokulmasının yanı sıra farklı yapımlar da ekranla buluşturulmakta. Bunların içinden öne çıkanlara kısaca göz atıp değerlendirelim…

SHOW’UN YAZ GÜZELLERİ ‘MEGA’ EĞLENCE

Yaz günlerini gezmeye gitmeden geçirmek durumunda olanlar üzülmesin. 21 Haziran Çarşamba akşamından itibaren ‘Dünya Güzellerim’ diyen Show TV, dünyayı izleyicinin ayağına getiren gezi ve şov programıyla bu boşluğu en renklisinden doldurmaya gönüllü.

Amerika’da da oldukça beğenilen ‘Grandpas Over Flowers’ isimli Güney Kore formatından Türkiye’ye uyarlanan programın yapımcılığını Bloom Medya üstlenmekte. Yönetmen koltuğunda Mustafa Kotan yer alırken, 1-1,5 ay birliktelik planıyla yola çıkan megalardan oluşan dev bir kadro da izleyiciye hoş dakikalar yaşatma görevini üstlenmiş durumda. Bu görevin hakkını verdiler mi peki?

İlk adımı hastalıkla atan programın baş özelliği, ilginç isimleri toplamış olması. Türk Sanat Müziği’nin Diva’sı Bülent Ersoy, Safiye Soyman, Banu Alkan ve Burcu Esmersoy’u bir araya getiren ‘Dünya Güzellerim’i, Show’un yaz güzeli yapacak olan asıl özellikse, içeriğindeki atışmacılık kapasitesi! Birbirlerinin arkasından atıp tutan, yüz yüzeyken farklı davranan ünlüler izleyicinin dedikodu hevesini fazlasıyla tatmin edecek türden bir tablo sundular ilk bölümde. Banu Alkan’ın nazlı hastalık halleri, hastalığa kanmayan Bülent Ersoy ile kendini Türkiye’nin starı gören Banu Alkan’ın atışmasındaki rol çalma kaygısı, kendisini ‘çikın’ ilan eden Safiye Soyman’ın ‘İngilazca’ ile imtihanı, Burcu Esmersoy’un moderatör havasındaki ılımlı ve suskun halleri, çanta çalan üç maymun ve nicesi… ‘Dünya Güzellerim’in ilk bölümünü çekici kılan detaylar. Devamı da aynı söylem şekliyle getirilecektir kuşkusuz.

Anlayacağınız alışılmışın ötesinde bir içerik renkliliğiyle karşımıza gelen programda yok yok. Her biri kendince tarz yaratarak dikkat çekmeye çalışan megaların göreviyse, dünyayı gezip gittikleri yerlerin özelliklerini ilginç yorumlarla izleyiciye aktarmanın ötesinde, bir yandan da birbirleriyle atışma rekabetine girerek kimin daha psikopat ve megaloman olduğunu ispatlamak. Tuhaflık yarışına girmişçesine sergilenen kıyafetler, kimi zaman ürkütücü boyuta varan makyajlar ve bipli konuşmalarla megalomanlık konusunun hakkını verdiklerine şüphe yok. Bu nedenle Türkiye’de orijinal yerel içerik üretimine hazırlanan Güney Koreli medya şirketi ‘CJ E&M’in girişiminde ilk önemli adım olarak gördüğüm bu programın yaza farklı bir tat katacağı kesin.

İLK BULUŞMA’DAN, GÖNDER GİTSİN’E FOX EĞLENCESİ…

İlker Ayrık’ın ‘On Numara Beş Yıldızı’nı yakında devreye sokacak olan ve Selçuk Yöntem, Tolga Çevik gibi sevilen isimleri sürpriz projelerle izleyicisine sunmaya hazırlanan FOX, diziler kadar eğlenceye de önem vermiş durumda. Bu hedef doğrultusunda 24 Haziran’da iki yapım birden ekranda. Bunlardan biri saat 20.00’deki ‘Gönder Gitsin’, diğeri de hemen ardından saat 22.00 kuşağındaki ‘İlk Buluşma’…

‘Muazzam bir yarışma yapmışsınız yahu’ diyen Timur Acar’ın sunumu ve birbirinden ünlü konukların katılımındaki Bayram özel bölümüyle başlangıcını yapmayı seçen ‘Gönder Gitsin’ eğlenceli ve değişik yapıya sahip bir yarışma konumunda. Konu başlığıyla birlikte dört fotoğraf verip konuya uygun olan üç şıkkı eleme şeklinde gerçekleştirilecek olan yarışmada hedef, konuyla ilgili olmayan seçeneği bulmak! Uygun olmayan fotoğrafı bularak 10 soruyu tamamlayan yarışmacının ödülü, 150 bin TL. Yarışmaya katılım koşuluysa, çift olmak! Bu kural sayesinde çiftlerin kendi aralarındaki fikir ayrılıklarından renkli diyaloglar çıkartmanın hedeflendiği aşikâr. Hiç kuşkusuz bu süreçte Timur Acar da komedisini konuşturarak çiftleri tetikleyip ortamı daha eğlenceli hale getirecektir. Diyeceğim o ki, çiftler üstünden ‘Gönder Gitsin’ yarışmacılığı geliştirecek olan program, izleyicinin ilgisini çekmeye müsait sunum ve içerik kapasitesiyle, ‘Ben Bilmem Eşim Bilir’in kanıksanan havasına rakip durumunda!

İnsanların şaka yapma ve şaka yapılanın düştüğü halleri izleme merakı malum. Bu merakı kazanca çevirmek adına, yerlisinden yabancısına şaka formatları rahatlıkla yer buluyorlar ekranlarda. ‘İlk Buluşma’ da bunlardan biri. Yapımcılığını 25 Film’in üstlendiği şaka programı, kozmik odadan, oyunculara ve şakacıya talimatlar veren Sinan Çalışkanoğlu ile Şinasi Yurtsever’in hayli şamatalı sunumuyla yol alırken adrenalini yüksek, kahkahası bol bir süreç vaat ediyor izleyicisine.

İlk bölüme ‘Çocuklar Duyması’ dizisinde Rapçi Erdem olarak ünlenen oyuncu Erdem Baş’ı konuk eden ‘İlk Buluşma’, gittikçe zorlaşan dört etaptan oluşuyor. Şakaya maruz kalana zor dakikalar yaşatırken ortaya çıkacak absürtlüklerle güldürmeyi hedefleyen programda, verilen talimatları yaptırmaya uğraşan şakacının işinin de kolay olmayacağı kesin. Burada önemli olan şakaların inandırıcılığı ve ilginçliği!

Kısacası; Kurban ve yarışmacı doğal davranış ve tepkileriyle akışı sürdürüp etapları geçmeye çalışırken, sunucuların da kozmik odadaki muhabbette abartıya kaçmayıp komedi ve motivasyon performanslarının dozunu iyi ayarlamaları gerek. Bu durumunda ‘İlk Buluşma’dan güzel şeyler çıkacağına kuşkum yok.

KANAL D’DE İREM DERİCİ’YLE EĞLENMENE BAK

Sezon içinde dizi yarışına giren kanallar, yaz aylarında da ‘yarışma’ yarışına girmekte. ‘Magazin D’ ile yaz aylarının cıvıltısını ve renkliliğini, ünlülerin kaçamaklarını, tatil beldelerinde yaşananları imrendirici görüntüler eşliğinde evlere taşımayı sürdüren Kanal D’nin ‘Eğlenmene Bak’ olayı da bu parkurda bir seçenek.

Önceki yıllarda Serdar Ortaç’ın benzerini yaptığı program türünün yepyeni bir formata sahip olmadığı kesin. Ancak farklı etaplarla zenginleştirilen ve şarkıcılığın dışındaki yeteneklerini de başarıyla konuşturan İrem Derici’nin sunumundaki yarışmanın olayı, şarkıları bulup puanları toplamak. Dahası, ünlü konukları birbiriyle kapıştıran yarışmada kızlar-erkekler çekişmesini izlerken oynamak da var, şarkı dinlemek de. Gülmeceyle çeşnilendirilen eğlenceli yarışmanın, ‘İrem Derici ile Eğlenmene Bak’ dediler geldik diyecek, izleyicisi de olacaktır elbet.

STAR’DA ‘ÇARKIFELEK’ KLASİĞİ…

Yeni nesil ‘Türk Malı’nı ekranlara döndürürken Şafak Sezer ile Mehmet Ali Erbil’i buluşturarak ‘Ne varsa eskilerde var’ mantığını sergileyen Star, yaz eğlencesine katkıda bulunacak yarışma programı olarak bir kez daha ‘Çarkıfelek’te karar kıldı. İyi de etti. Çünkü ‘Çarkıfelek’ yıllar boyu ayakta kalma başarısı gösteren klasiklerden!

1975’te ABD’de ve Türkiye’de yayınlanmaya başlayan ‘Çarkıfelek’ ile Türk izleyicisinin tanışması Güner Ümit’in sunumuyla TRT 1’de oldu. O günden bu yana yer almadık kanal bırakmayan, ATV’de Deniz Seki ile Emel Müftüoğlu’ndan ‘kadınca’ deneyimi yaşayan ve 42 yıllık ekran yolculuğunda Tarık Tarcan’dan Halit Kıvanç’a, Yıldo’dan Hamdi Alkan’a, Arto’dan İlker Ayrık’a farklı isimlerin sunuculuğunda izleyiciyi eğlendirmeyi sürdüren yarışmanın en popüler ismi hiç kuşku yok ki, Mehmet Ali Erbil! O da kendi tarzında bir klasik nihayetinde.

Diyeceğim o ki; oon olarak Show ekranından çarkını çevirip, esprileri ve laf sokuşturmalarıyla çarkın feleğini şaşırtan Mehmet Ali Erbil ile özdeşleştirilen ‘Çarkıfelek’ izleyiciyi çekme açısından her daim doğru karar olmuştur. Dolayısıyla Star’ın, yarışma kervanına katılırken, yeni bir formatla risk almak yerine klasikleşen bir programla işe koyulması da gayet mantıklı. Yaşamda onca çark dönerken ekranda da bir tane bulunsun her sezon, değil mi ama?

NETİCEDE; Nihat Hatipoğlu’nun programları ve dramatik dizileriyle yol alan ATV’nin işi şimdilik akışına bıraktığı… TV 8’in zaten başlı başına eğlence kanalı olup bilinen işlerini sunduğu yaz ekranından göze çarpan eğlencelikler cephesinde durum bundan ibaret. Show’un ‘Dünya Güzellerim’ ve FOX’un ‘İlk Buluşma’sı benim favorilerim. Muhakkak ki ekran başındakiler de kendi eğlence zevklerine göre seçimlerini yapacaklardır. Kanlı canlı eğlencenin dibine vurmak varken bu şovlar, yarışmalar bizi kesmez diyenlerin dışındakilere iyi eğlenceler… Her günün bayram havasında geçmesi temennisiyle…

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal