Yeni bir sosyal medya platformu: Hoşgeldin Clubhouse

İnstagram Twitter Facebook Tiktok derken, bir yeni sosyal medya mecrası olan Clubhouse ile tanıştırmak istiyorum sizleri..

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Sanki sosyal medya ile başımız yeterince belada değilmiş gibi, şimdi de Clubhouse çıktı başımıza. Ne kadar güzel bir giriş yaptığım farkındayım ama öyle değil mi ? Telefonumun hafızası yetmiyor artık bu kadar uygulama ama neyse konumuza dönelim.

İnstagram Twitter odur budur derken, Clubhouse diye yeni bir sosyal medya platformu çıktı. Özetle anlatayım Clubhouse uygulaması 2020 yılında Alpha Exploration Co. isimli bir yazılım şirketi tarafından çıkarılmış bir çeşit sosyal medya uygulaması. Pandemi sebebiyle evde kaldığımız bu döneme uygun bir uygulama olmuş. Şöyle ki, Clubhouse'de sadece ses var. İnstagram gibi fotoğraf veya yazılı bir durum söz konusu değil.

Kullanıcılar odalar açabiliyorlar ve türlü konularla ilgili sohbet edebiliyorlar. Türlü türlü konular konuşuluyor odalarda ve bu odalar herkese açık yada kişilere kapalı olarak açılabiliyor. Herkes istediği odaya girip, konulara dahil olabiliyor ve konular hakkında fikrini söyleyebiliyor. Bir çeşit podcast gibi düşünebilirsiniz. Sadece odaya giren herkes, izin aldıktan sonra konuya dahil olabiliyor.

Bu uygulamada video olmadığı için, daha rahat ve hazırlıksız dahil olabiliyorsunuz. Her türlü konular konuşulduğu için, ilgi alanlarınıza göre odalar seçip, hem dinleyip yada sohbete dahil olabiliyorsunuz. Uygulamanın güzel yani, her odaya sınırsız sayıda insan girebiliyor ve herkes konuyla ilgili düşüncelerini söyleyebiliyor. Kullanması çok kolay bir uygulama bu. Mikrofonu kolaylıkla açıp kapatabiliyorsunuz ve bir çok insan çok kolay bir şekilde dahil olabildiği için, daha hızlı bir araya gelebiliyorsunuz. Video olmaması kişisel güvenlik açısından iyi olmuş bence.

Şu an sadece IOS kullanıcılara sunulan bir uygulama bu. Ayrıca uygulamaya kayıt olmak için, uygulamayı kullanan birinden davetiye almanız gerekiyor. Hatta size davetiye gönderen kişinin adı profilinizde yazıyor referans olarak. Yani kimin kimi uygulamaya davet ettiğini herkes görebiliyor. Profilinize diğer sosyal medya hesaplarınızı linkleyebiliyorsunuz falan filanYani özünde gayet güzel bir uygulama aslında çünkü gayet ilgi çekici konular konuşuluyor ve ilgi alanınıza göre yeni bilgiler edinebiliyorsunuz. Zaten konu başlıklarına göre odaları konu uzmanları açtığı için, yeni şeyler öğrenip kendinizi geliştirebiliyorsunuz ama tabi uygulama daha yeni gündeme geldiği için, daha olumsuz taraflarıyla karşılaşmadık. Yakında troll hesapları çıkar diye düşünüyorum.

Öte yandan çoluk çocuğun kullanımına dikkat etmek gerekir çünkü her türlü oda olduğu için, siyası ve dini odalarda mevcut. Hatta tarikat odalarına bile denk geldim. Kolaylıkla beyin yıkamaya müsait bir uygulama bu, hatta kullanmasını bilmeyene fazla tehlikeli olabilir.

Özetle uygulama böyle aralıklı kullanmak için güzel ama pandemi sonrasında çok hayatta kalacağını düşünmüyorum ben. Şu an hepimiz evdeyiz ve zamanımız bol ama pandemi sonrasında uygulama üzerinden konuşulanları, arkadaş ve dostlarımızla aynı masada oturarak konuşmayı tercih edeceğimizi düşünüyorum.

Ayrıca her türlü uygulama er yada geç ticarete döndüğü için, bu uygulamanında yakında markalar ve influencerlar tarafından istilaya uğrayacağını ve pandeminin bitmesiyle unutulacağını düşünüyorum.

Marka demişken, fazla bekletmeden geldiler zaten. İnstagram'da Melikşah ve Bartu'nun Mücbir sebepler programı, Lipton İce tea sponsorluğu ile 'Mücbir sebepler After' programı olarak Clubhouse'ye geldi bile. Bu daha başlangıç, bakalım daha neler göreceğiz.

Zaten sosyal medya başımıza belayken ve telefonlarımız elimizden düşmüyorken şimdi birde sürekli telefon elimizde odalarda sohbet etmek bana fazla yorucu geldi açıkcası ama amacına göre kullanmayı becerebilirsek fena bir uygulama değil gibi.