Asya'nın intikam sahnesi

Televizyonda Ortadoğu, Sosyal Medyada Amerika Gibiyiz!

Meral Kaplan Meral Kaplan

Son günlerin en popüler olan ve sosyal medyada tartışmalara yol açan dizisi kesinlikle ‘’Sadakatsiz’’.

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada gündem olan, tepki çeken, hatta RTÜK’ten ceza dahi alan Sadakatsiz dizisindeki Asya’nın, kocasından intikam almak için kocasının yakın arkadaşı ve iş ortağı olan Mert ile bir hotel odasında birlikte olduğu sahneden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle Asya’nın yaptığının kabul edilemez bir yanlış olduğunu belirtmek istiyorum ve katılmıyorum. Şunu da düşünmek gerekir; Asya hangi ruh haliyle bunu yaptı? Yaşadığı travma sonucu! Daha saçma, ayıplanacak belki de beklenmeyen daha kötü davranışlarda da bulunabilirdi.

Sonuçta yıllarca aynı erkekle evli olan bir kadının, hemen başka bir erkekle, hem de âşık olmadan başka bir erkekle birlikte olması kolay bir şey değildir. Arkasında büyük bir aşk, hırs, öfke, intikam veya da büyük bir amaç olmalı. Asya’nın ruh halinde olduğu gibi…

Peki bu sahne neden bu kadar tepki çekti?

Acaba her zaman erkeklerin aldatmalarını, şiddetini ya da ahlaksızlığını görmeye alışkın olduğumuz TV’lerde bir anda hayatın gerçekleri olan, kadınların da bunları yapabileceğini insanlara gösterilmesi mi bu kadar Türk toplumunu etkiledi. Olaya hiç bu açı dan baktık mı?

Ya da erkek her şeyi yapabilir, karısının, sevgilisinin yakın arkadaşı ile birlikte olabilir, böyle sahneler yayınlanabilir ama kadın yapamaz, kadın hep mükemmel olmak zorundadır, ruh hali bozukluğu, yanlışları, hataları kabul edilemez, dizilerde dahi bu sahneler çekilemez yayınlanamaz mı? Şimdi burada kadına şiddet yok mu?

Televizyonda Ortadoğu sosyal medyada Amerika gibiyiz!

Ülkemiz gelişmekte olan ülkeler grubuna girmek üzereyken dizi sahneleriyle ilgili böyle tepkileri doğru bulmuyorum. Evet Türk toplumu yani kültürümüz bunu kaldıramaz. Kadınlarımıza kötü örnek olur, peki erkeklere kötü örnek olan sahneler neden ceza almıyor?

Pardon da cezayı veren de eleştiren de yine erkek değil midir? Bu arada ahlak sadece ekranla mı bozuluyor. Ya sosyal medya! Ama doğru Televizyonda Ortadoğu, sosyal medyada Amerika gibiyiz değil mi?

Ben yıllarca Türk Televizyonlarında yabancı filmlerdeki gibi bir amacı olan, insanlara bir şeyler anlatan hatta toplum gerçeklerini anlatan dizi ya da filmlerin yayınlanması konusunda şikâyet edip dururdum. Nihayet bu sene psikolojik ve insanları bilgilendirici projelere ekranlarda yer verilmeye başlandı.

Yani bu sene psikolojik ve hayatın içinden diziler yoğunlukta. Gerçekler daha cesur yayınlanmaya başlandı. Bir de cezalar olmasa!

Asya’yı ya da herhangi birinin, eşinden intikam almak için bu tarz bir intikam yoluna başvurmasını kabul etmiyorum. Bu konuda hem fikiriz. Yanlışa yanlışla karşılık verilmemeli ama o kişinin yerinde olmadan da bu durumu anlamamız ve yargılamamız doğru değil. Acaba ne tür bir travma geçiriyor, bu yönden bakmalıyız. Hatta her yönden…

Dizinin insanları bu yönden düşündürmesi ve tepkilere yol açması da amacına ulaştığını gösterir. Yapımcısı Med Yapım Fatih Aksoy’u tanıyorum. Yıllar önce bir yarışma programında yer almıştım. Kendisi birçok yapımcıya göre insanları yargılamayan, ileri görüşlü, güler yüzlü ve son derece mütevazi bir beyefendi.

Hayata bakış açısı, tanıdığım insanlara göre farklıydı. Vicdanlı ve merhametli yapısının yanında son derece başarılı bir yapımcı olduğunu düşünüyorum ve de başarılarının devamını diliyorum.