Almanya tamamen kapanmaya gidiyor

Almanya 3. dalga ile savaşırken, tamamen kapanmaya hazırlanıyor.

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Berlin gündemi bu hafta yine bildiğimiz Corona ile savaşıyor. Sayılar çok arttı ve 3. Dalganın tam ortasındayız.

Martın sonuna yaklaşırken, havalar eksi derecelerden bahara sıcaklığına doğru giderken, durum az da olsa düzelir diye umuyorduk ki, Almanya tekrar kapanmaya doğru gidiyor.

Zaten 2 Kasım 2020’den beri kapalıyız. Kuaförler, mağazalar, spor salonları, yeme-içme ile alakalı her şey, kozmetikçilerden dövmecilere kadar her yer kapalıydı 2 hafta öncesine kadar. Mağazalar randevu sistemi ile açıldı. Önceden randevu alıp, 15 dakika alışveriş yapabiliyoruz. Kuaförler, dövmeciler ve kozmetik ile alakalı her şey açıldı ama sayıların hızlıca yükselemesiyle birlikte yeni kurallar ve kısıtlamalar gelmeye başladı.

Şu an bir karar verme aşamasında Alman devleti. İlk sıkılaştırma olarak, FFP2 maskeleri zorunlu oldu. Kumaş maskeleri tamamen yasaklandı. Ayrıca mağazalara, kuaförlere, kozmetikçilere ve dövmecilere gitmek için negatif test zorunluluğu getirildi. Spor salonları, eğlence ve kültür sektörü ve restoranlar barlar hala kapalı ve uzun bir süre daha kapalı kalacağı kesinleşti.

Almanya’da her eyalet kendi kurallarını uygulama özgürlüğüne sahip ama Başbakan Merkel artık bunun böyle gidemeyeceğini söyleyerek eyaletlere baskı yapmaya başladı. Eyaletlerin kendi kafasına göre hareket etmesinin doğru olmadığını ve 3. Dalgayı en az zararlara atlatmamız için, herkesin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Muhtemelen 2-3 haftalık tamamen kapanma durumu söz konusu olacak gibi duruyor.

Başbakan Merkel vatandaşlardan özür diledi

Geçen hafta Başbakan Merkel Paskalya tatili ile ilgili aldığı kararlardan dolayı vatandaşlardan özür dilemişti. 2 ve 5 Nisan'ın resmi tatil olması ve arada hafta sonuyla birlikte 4 günlük tatile perşembeyi de dahil ederek, 5 günlük Paskalya yasağına karar vermişti. Fakat aldığı tepkilerden dolayı, basın toplantısı düzenleyerek, hatalı bir karar olduğunu, insanların kafasını karıştırdığını ve güvensizlik yarattığını, hatanın hata olarak dillendirilmesi gerektiğini ve bütün hatanın sorumlusu kendisi olduğu için, bütün vatandaşlardan özür diledi.

Paskalya tatili ve seyehat kısıtlaması

Bir diğer konu ise, Paskalya tatili sebebiyle seyahat etmek isteyen insanlara getirilen test zorunluluğu. Seyahat konusunda ki çelişki insanları yurt dışına çıkmaya teşvik etti. Almanya içi seyahat etmek yasak değil ama oteller kapalı. Sadece aileniz yada arkadaşlarınızın yanına gidebiliyorsunuz. Hal böyle olunca Almanlar riskli bölgeden çıkan İspanya'ya gitmeye başladı. İspanya artık riskli bölge olmadığı için test zorunluluğu yoktu. Fakat Almanya bunun önüne geçebilmek için, ülke farketmeksizin Almanya'ya dönüşlerde test zorunluluğu getirdi.

Bu hafta sonu Paskalya tatili sebebiyle yasaklar gelmeye başladı. Açık alanlarda parklarda toplanmak yasaklandı. Tatil günlerinde insanların parklarda ve açık alanlarda bir araya gelmelerini önlemek istiyorlar. Ayrıca geceleri uygulanacak evden çıkma yasağı tartışılıyor. Seyahat kısıtlamasından bahsettim zaten. Alman devleti 3. dalganın tam ortasındayken, kurallar ve yasakları sıkılaştırarak, olabildiğince az zararla atlatmak için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama 2 Kasım’dan beri ciddi bir kapanmanın içinde olmasına rağmen ülkenin, sayıların hala ciddi anlamda yükselmesi 3. Dalganın önlenmesi zor olduğunu gösteriyor.

Bu hafta Paskalya tatili sebebiyle kapanmaların ve yasakların işe yarayıp yaramadığını önümüzdeki haftanın Corona tablosu gösterecek.