Akvaryuma Yüzen Balık

Biri bu şarkıyı bitirsin artık..

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Doğan Duru’nun yeni şarkısı çıktı. Taraf, Diken ve Off’tan sonra, dört numaralı „Akvaryuma Yüzen Balık“ isimli bir şarkı geldi.

Bu şarkı kesinlikle ters köşe bir şarkı. Off’tan sonra nasıl bir şarkı gelebileceğini düşünüyordum ama böyle bir şey beklemedim. Doğan Duru Off’u zirvede bırakıp, bambaşka bir şarkı yapmış. Şarkı çıkmadan önce tanıtım yayınlandı ve şarkının isminin Akvaryuma Yüzen Balık olduğunu öğrendiğimde, nasıl bir şey gelecek acaba diye düşünüyordum. Özellikle Off gibi bir şarkıdan sonra ne beklemeliyim bilmiyordum. Şarkı çıktığında gerçekten tahmin potansiyellerimi aşan bir şarkı ile karşılaştım.

Şarkıyı ilk dinlediğimde, tam olarak nereye koyacağımı bilemedim. Sonra peş peşe 3-4 kez dinledim ve şarkının büyüsüne kapıldım. Evet şarkı çok ters köşe bir şarkı olmuş ama şarkının alt yapısı, klasik müzik esintileri, elektronik tadı ve ses tekniklerinin birleşimi muhteşem bir kombinasyon olmuş.

Akvaryuma Yüzen Balık biraz salmışlığı anlatıyor bence. Doğan Duru Off şarkısıyla, bizi kendimizle yüzleştirdikten sonra, bu kez „olan oldu yapacak bir şey yok, bak artık keyfine“ der gibi bir şarkı ile geldi.

Bu şarkı salmışlığın ve boşvermişliğin son evresi gibi. Tamam olan oldu artık, olmuşla ölmüşe çare yok, hadi kalk içelim keyfimize bakalım dediğimiz o an gibi. Bir çöküş anından sonra tekrar ayağa kalkmayı anlatıyor bence. Elektronik esintisi o tadı veriyor zaten. Şarkı aslında hem derin duyguları anlatıyor ama daha çok o duyguları aşmayı ve o duygularla baş etmeyi öğrendiğimiz o evre gibi. Hani çok acı çektikten sonra, inanılmaz soğukkanlı olduğumuz ve hatta duygularımızı hissetmediğimiz o an varya, işte Akvaryuma Yüzen Balık o an.

Doğan Duru ters köşe yaparken bile, ortaya bir hikaye çıkarmış bence. Anlamasını ve dinlemesini bilene tabii.

Akvaryuma Yüzen Balık - Resim: 1

Doğan Duru’nun tıklanmak gibi bir derdi olmadığını artık hepimiz anladık bence. Adam sanat yapıyor, o an ne geliyorsa içinden, onu döküyor şarkılarına. Hesaplı kitaplı bir sanatçı değil, popüler kültüre ve kapitalizme ait biri hiç değil. Kendi yazıyor, bütün enstrümanları kendi çalıyor, kendi söylüyor ve bütün bunları yaparken, farklı tarzları ve teknikleri birbiriyle harmanlayıp, kendisine ait ve kendisine özel eserler çıkarıyor ortaya.

Çok uzatmadan, şarkının linki buraya bırakıyorum. Özellikle 4:22’ye geldiğinizde, son ses açıp gözlerinizi kapayın. Naçizane tavsiyemdir..

https://open.spotify.com/track/3rwIcz6MIWQuefhDdcG4lW?si=2c1ae3bcb07e48b7