Abone Ol

Son dakika haberi: İstanbul patlamasında çok önemli iki detay

Terör saldırısında kiralık bir otomobilin kullanıldığı, düzeneğin uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlendi. Vezneciler'de bombalı araçla gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan polislerin isimleri ve memleketleri de belli oldu.

İstanbul patlamasında çok önemli iki detay

İstanbul'daki hain saldırı ile ilgili son dakikahaberleri gelmeye devam ediyor. İstanbul Vezneciler'de çevik kuvvet otobüsünün geçişi sırasında teröristler tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda 7 polis şehit oldu, 4 sivil hayatını kaybetti. 36 yaralıdan 3'ünün durumu ağır. Terör saldırısında kiralık bir otomobilin kullanıldığı, düzeneğin uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlendi. Vezneciler'de bombalı araçla gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan polislerin isimleri ve memleketleri de belli oldu. Saldırıyla ilgili dört kişi İstanbul'da gözaltına alındı. Terör uzmanları, saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirmiş olabileceğini yorumladı.

Türkiye'yi yasa boğan son dakika haberi...  DHA'nın geçtiği son habere göre İstanbulVezneciler'de Çevik Kuvvet aracının hedef alındığı terör saldırısında hayatını kaybeden 11 kişiden 6’sının polis 5’inin de sivil olduğu bildirildi. Patlamadan sonra yapılan açıklamalarda şehit polis sayısının 7 olduğu belirtilmişti.

Son dakika haberi: İstanbul patlamasında çok önemli iki detay - Resim: 1Şehit polislerin fotoğrafları

İstanbul'da bu sabah Beyazıt Karakolu ile Vezneciler otobüs durağı arasında, Şehzade Paşa Caddesi üzerinde Çevik Kuvvet otobüslerine yönelik bombalı araçla saldırıdüzenlendi. Bomba yüklü aracın patlatılması sonrası olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.Patlama nedeniyle çevredeki iş yerleri ve bazı araçlar zarar gördü. Polis, hasar meydana gelen işyerlerini boşalttı. Bu arada, patlama sonrasında silah sesleri duyulduğu öğrenildi.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Son dakika haberi: İstanbul patlamasında çok önemli iki detay - Resim: 2İstanbul Valisi Vasip Şahin'den patlamaya dair açıklama: 7'si polis 11 ölü, 36 yaralı

Vezneciler'de bombalı araçla gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan polislerin kimlikleri belli oldu. Şehit 6 polisin isimleri şöyle: Ramazan Kırboğa, Emrah Pekdoğan, Kadir Cihan Karagözlü, Duha Beker, Gökhan Topçü ve aracı kullanan Yaşar Özlem. Şehit Ramazan Kırboğa'nun Kayseri, Duha Beker'in Yozgat, Yaşar Özlem'in Afyonkarahisar, Emrah Pekdoğan ise Kırıkkale nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi... Beyazıt Vezneciler'deki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları, cenazelerin kaldırıldığı Adli Tıp Kurumu'na gitti. Acılı ailelerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Son dakika haberi: İstanbul patlamasında çok önemli iki detay - Resim: 3

Vezneciler'de meydana gelen terör saldırısına ilişkin başlatılan soruşturmada bazı bilgilere ulaşıldığı ve bu bilgilerin ışığında soruşturmanın derinleştirildiği öğrenildi.

KİRALIK OTOMOBİL, UZAKTAN KUMANDA...

Son dakika haberi: İstanbul patlamasında çok önemli iki detay - Resim: 4İstanbul’da patlama! 7'si polis 11 kişi can verdi

Edinilen bilgiye göre terörist saldırıda kullanılan otomobilin kiralık olduğu tespit edildi. Söz konusu işlemleri gerçekleştirdikleri belirlenen 4 kişi gözaltına alındı. Öte yandan otomobile yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla patlatıldığı belirlendi..

KAMERALAR İNCELENİYOR

Savcılık bölgedeki güvenlik kameralarının tamamının incelemeye alınması talimatını verdi.  Söz konusu görüntülerde saldırıyı gerçekleştiren ve rol alanların belirlenmesine yardımcı olacak izler aranıyor.

MOTORDAN BAŞKA Bİ ŞEY KALMAMIŞ

Olay yeri incelemesinin büyük bölümü tamamlandı. Saldırıda kullanılan otomobilden geriye sadece motor kısmından bir parçanın kaldığı anlaşıldı. Saldırıyı gerçekleştiren örgütle ilgili bir tespitin ise henüz yapılmadığı ifade ediliyor.

7 SAVCI OLAY YERİNDE İNCELEME YAPTI

Patlamanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan'ın da aralarında bulunduğu toplam 7 savcı olay yerinde yaklaşık 5 saat incelemelerde bulundu.



 ZIRHLI ARAÇ EŞLİĞİNDE GÖTÜRÜLDÜ

Vezneciler'deki bombalı saldırının ardından enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Hasar gören araçlar çekiciler tarafından götürüldü.
6 polisin şehit düştüğü çevik kuvvet midibüsü bir kamyona yüklendi. Üzeri branda ile örtülen midibüs emniyet otoparkına götürüldü.

Polis aracının götürülmesi sırasında bir zırhlı polis aracı da kamyona eşlik etti.

KAHREDEN HABERİ VALİ ŞAHİN VERDİ

İstanbul Valisi Vasip Şahin kahreden patlamayla ilgili şu bilgileri verdi: "Saat 08.40 sıralarında Vezneciler semtimizde yoldan geçen Çevik Kuvvet polisimizi taşıyan araçlarımıza bombalı araçlı saldırı yapılmıştır. Bunun neticesinden 7’si polis, 4’ü vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. (DHA'nın son haberine göre saldırıda 6 polis şehit oldu, 5 sivil yaşamını yitirdi) Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 36 kişi yaralanmıştır. Bunlardan durumu ağır olan 3 kişi.

Vezneciler saldırısı sonrasında metrolarda bomba alarmı
Vali Şahin, patlamanın hangi örgüt ile alakalı olduğu sorusuna ise, "Bütün bunlar çalışıyor, daha sonra geniş açıklamalar yapılacak" dedi. Vali Vasip Şahin yaralıların hepsinin hastanelere ulaştığını belirterek, "Şu anda olay yerinde hiçbir yaralımız yok, hepsi olay olur olmaz, anında hastanelerimize ulaştırıldı. Bir savcımızın başkanlığında bir ekiple, konuyla ilgili adli incelemeler de devam ediyor. Detayları daha sonra sizlere bildireceğiz " diye konuştu.

BU YIL 4'ÜNCÜ SALDIRI

Bu sabah gerçekleşen bombalı saldırı, İstanbul'da bu yıl gerçekleşen dördüncü bombalı saldırı oldu. Terörist saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı. Kalleş saldırıya ilişkin aracın park halinde olup olmadığı, kumandayla mı patlatıldığı ihtimalleri araştırılıyor.

GÖRGÜ TANIĞI: ÖNÜMDEKİ ARAÇ PATLADI

Beyazıt Vezneciler’de polis otobüsünün geçişi sırasında yaşana patlama anında olay yerinde aracıyla bulunan bir görgü tanığı o anları anlattı. Görgü tanığı, "Tam önümdekiaraba patladı, Polis arabası vardı" dedi.Hafif yaralı olan görgü tanığı hastaneye de götürüldüğünü söyledi.Bu kişinin aracının ise ön camının kırık ve tavanın ise hasarlı olduğu görüldü.

SALDIRIYI HANGİ TERÖR ÖRGÜTÜ DÜZENLEDİ?

METE YARAR: ÇARPARAK DA PATLATILMIŞ OLABİLİR

Güvenlik uzmanı Mete Yarar ise Habertürk'te kalleş saldırıyla ilgili yorumlarda bulundu. Mete Yarar, teröristlerin Çevik Kuvvet aracına çarpıp patlamayı sonra gerçekleştirmiş olabileceğini de söyledi.

Yarar, Ankara'daki saldırıda teröristlerin belediye aracına çarptığı, ardından patlamanın gerçekleştiğini hatırlattı. Yarar, aracın bu kadar uzağa fırlamasının, hareket halinde olabileceği ihtimalini akla getirdiğini söyledi. "Polis aracına yapılan saldırıda çok yakında patlamış olması lazım" dedi.

Kalleş saldırıyla ilgili PKK ve IŞİD ihtimallerini değerlendiren Yarar, "İstanbul gibi bir yerde bu eylemi yapmak istiyorsanız, ki eylemin yapıldığı yer DHKP-C'nin de çok eylem yaptığı bir yer. PKK ile bir örgütün ortak saldırısı da çıkabilir. DAEŞ de çıkabilir" dedi.

Dış basın İstanbul'daki patlamayı böyle duyurdu
Saldırıyı henüz üstlenen olmamasını değerlendiren Yarar, "Bursa örneğinde oldu biliyorsunuz herkes DAEŞ yaptı sandı. Ve o zamana kadar PKK açıklama yapmadı. Bekliyorlar. Ne zaman ki polis kaynakları bütün deşifrasyonu yaptı sonra açıklama yaptılar" diye konuştu.

CEVAT ÖNEŞ: PKK GÜÇLÜ İHTİMAL AMA...

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ise PKK güçlü ihtimal olsa da IŞİD ihtimalinin de gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

"SALDIRI PKK'NIN İŞİ, İKİ SEMBOLÜ VAR"

Terör uzmanı Ağar, saldırının PKK'nın işi olduğunu, İstanbul'un kalbi olan tarihi Yarımada'da gerçekleştirilmesinin ve polisleri hedef almasının bir mesaj olduğunu söyledi.

Eski Özel Harp Subayı emekli Üsteğmen Abdullah Ağar, CNN Türk canlı yayınında saldırının PKK'nın işi olduğuna inandığını söyledi. Saldırının İki sembolü olduğunu söyleyen Ağar, "Birincisi Tarihi Yarımada'da yer alması bir diğeri yine güvenlik güçlerini hedef alması. Diğer bir açıdan bakıldığında turizmin de hedef alındığını görüyoruz." dedi.

Ağar saldırıyı düzenleyen örgüte ilişkin ise "IŞİD olma ihtimali var ama açıkçası PKK olduğuna dair kuvvetli bir kanaat var bende. PKK bu tür saldırılarda anlam üreten yerleri seçiyor. En son Merasim Sokak'ta TSK'yı hedef almıştı. Ankara'da bulvarda polisleri hedef almıştı. Burası da tarihi yarımada. Tarihi yarımada hem PKK'nın suçlamış olduğu siyasi tarafla çok ciddi anlamda ilişkili. Yanılma ihtimalim elbette var ama ben PKK ya da TAK olduğunu düşünüyorum" dedi.

PKK'nın TAK başta olmak birçok taşeron örgütü kullandığını söyleyen Ağar "Son operasyonlarla PKK sıkıştırıldı. Kendi tabanına mesaj verme derdine düştü. Burada siyasi bir mesaj var. Bunu devletin iyi okuması gerekir" diye konuştu.

"IŞİD İHTİMALİ DE VAR"

Türkiye'nin bir terör sağanağı olduğunu hatırlatan Ağar, "özellikle Avrupa kentlerinde IŞİD'in Ramazan ayında saldırı yapacağına yönelik ihbarlar vardı. Her ne kadar ipuçları PKK'yı işaret etse de IŞİD ihtimali de bulunuyor" diye konuştu.


TAHRİBAT BÜYÜK

İstanbul Belediyesi'nden Vezneciler'e kadarki bölge polis tarafından çevrildi. Patlamanın etkisiyle geniş bir alanda büyük tahribat yaşandığı ve  binaların camlarının kırıldığı görüldü. Polis, hasar meydana gelen iş yerlerini boşalttı.

NÖBET DEĞİŞİMİ SIRASINDA

Patlamanın Çevik Kuvvet'in nöbet değişimi sırasında yaşandığı belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi'nde sınavlar iptal edildi!
KIZ ÖĞRENCİ YURDU DA ETKİLENDİ

Olay yerinin yakınında bulunan kız öğrenci yurdu da patlamadan etkilendi. Patlama nedeniyle savrulan parçalar yurdun camlarını kırıp odalara girdi, öğrenciler büyük tehlike atlattı.

İKİNCİ PATLAMA SESİ DOĞALGAZDAN

İstanbul'da ilk patlamadan bir süre sonra bir patlama sesi daha duyuldu ancak bu patlamanın doğalgazdan kaynaklandığı iddia ediliyor.

MOTOSİKLETLİ POLİS KAZA YAPTI

Öte yandan patlamada hayatını kaybeden polis ve vatandaşları taşıyan ambulanslara eşlik eden motosikletli trafik polisi kaza yaptı. Kayan motosiklette savrularak yere düşen polisin yardımına meslektaşları ve sağlık ekipleri koştu. Yolun kaygan olması nedeniyle motosikleti kayan trafik polisi, motordan savrularak yere düştü. Trafik polisinin yardımına hemen arkasındaki 112 sağlık ekipleri ve meslektaşları yetişti.

Yaralı polis, olay yerindeki müdahalenin ardından Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan polisin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN YARALILARA ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Vezneciler'de meydana gelen patlamada yaralananları ziyaret etmek üzere Haseki Hastanesi'ne geldi. Erdoğan, terör saldırısını lanetledi. İstanbul Vezneciler'de meydana gelen patlamada yaralananları ziyaret etmek üzere Haseki Hastanesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırısıyla ilgili olarak yetkililerden de bilgi aldı.

DÖRT GÖZALTI

Bu arada Türkiye'yi sarsan saldırıyla ilgili olarak İstanbul'da 4 kişi gözaltına alındı.