Hayaller, gerçekler ve Meclis Başkanı

Yeni parlamentonun ilk sınavı, TBMM Başkanlığı seçimi kulisleri oldukça ilginç ve eğlenceli..

Müşerref Seçkin Müşerref Seçkin

Deniz Baykal'ın TBMM Başkanlığı'na CHP'liler kesin gözle bakılıyor. Hatta Baykal meclis başkanı seçilirse TBMM Genel Sekreterliği, Milli Saraylar ve Meclis Televizyonı için adaylar kulis faaliyetlerine şimdiden başlamış. Bu isimler arasında Baykal'ın yakını eski milletvekilleri Osman Kaptan ve Yılmaz Ateş'in adları öne çıkıyor. TBMM Tv için adaylar çok elbette..Baykal'a yakın eski ve yeni gazeteciler arasında yarış hızlı geçecek eğer seçim istedikleri gibi sonuçlanırsa..

CHP kulislerinde Deniz Baykal Meclis Başkanı seçildiğinde yeniden yapılan ve 10 trilyona yakın masrafıyla dudak uçuklatan Başkanlık konutuna taşınıp taşınmayacağı da merak konusu. Çankaya Köşkünde restore edilen köşkün maliyeti, geçmiş dönem CHP milletvekillerince çok eleştirilmiş ve soru önergeleri verilmişti.

Dereyi görmeden paçayı sıvamayalım diyelim ve diğer kulislere gözatalım.

AKP milletvekilleri dillendirmek istemezlerse de Başkanlığı CHP'ye kaptırmak istemiyor. " En fazla milletvekili sayısına sahip partiyken neden başkanlığı muhalefete bırakalım" diyorlar.Böyle bir durumun AKP seçmeninde de ilk yenilgi olarak gözükeceğini değerlendiriyorlar.

AKP başkanlığı kaptırmamak için formüller üretiyor. Bunlardan en ilginci ise, 3'üncu turda Kürt kökenli milletvekillerinin HDP'li Dengir Mir Fırat'ı desteklemesi ve son tura AKP'lı İsmet Yılmaz ile HDP'lı Fırat'ın kalmasının sağlanması. Böylece son turda CHP'nin adayının devre dışı kalması.

Tabi böyle bir işbirliğine MHP'nin nasıl bakacağı da merak ediliyor. Deniz Baykal'la samimi ilişkiler içerisinde olan MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in, Baykal'a destek olmak için girişimler yaptığı da konuşuluyor.

Tatil 'den vazgeçerek Ankara'nın değişken havasınısolumak szorunda kalan milletvekilleri de bu rüzgarlar arasında kaldı...