Erdoğan’ın ummadığı taş Demirtaş

İlk zamanlar AKP’liler HDP adayı Demirtaş’tan da memnundu. Adaylığını kutluyorlardı. Ama ne olduysa son bir haftada bir şeyler değişti.

Gökhan Kaya Gökhan Kaya

Ekmel Bey ve Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları pek de birbirine dokunmadan devam ediyor. Hatta Ekmel Bey Başbakan Erdoğan’a hayran olduğunu, pek beğendiğini de açıkladı.

İlk zamanlar AKP’liler HDP adayı Demirtaş’tan da memnundu. Adaylığını kutluyorlardı. Ama ne olduysa son bir haftada bir şeyler değişti.

Önce Yıldıray Oğur, Kurtuluş Tayiz gibi AKP ile yakın ilişki içinde olan yazarlar sonra Başbakanlık Danışmanı Yalçın Akdoğan HDP ve Demirtaş’a yüklenmeye başladı.

Başbakan Erdoğan HDP gibi bir partinin parlamenter sistemde yeri olmadığını ilan etti. Ardından HDP’nin Gezi eylemlerine sahip çıkarak ırkçılık yaptığını söyledi.

Sanırsınız ki barış sürecini yürüten lider değil de Devlet Bahçeli konuşuyor.

Ne değişti son 10 günde?

Kulağımıza gelenlere göre anketler.

Anketler Demirtaş’ın oy oranının tahmin edilenin üzerinde çıktığını, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da milliyetçi kesimden oy aldığını gösteriyor.

İhsanoğlu kürtaj karşıtlığıyla, vicdani reddi bilmemesi, Kürtçenin bilim dili olmadığını söylemesi ile tipik bir milliyetçi-muhafazakar portresi çiziyor.

Demirtaş ise gayet medeni, adeta İsveçli bir Sosyal Demokrat parti siyasetçisini andıran imajıyla şaşırtıcı şekilde Batı’daki seküler kesimin desteğini alacak bir performans sergiliyor.

Yeşil yaşam, LGBT hakları, Vicdani Red hakkı gibi bizim memleket siyasetçilerinin kenarından bile geçmediği taleplerin savunuyor.

Milliyetçi çevrelerin AKP ile işbirliği iddialarını yalanlayacak, Başbakan’ı sinirlendirecek sertlikte bir AKP eleştirisini dillendiriyor

Anketler sandığa gitmez denilen CHP küskünlerini Demirtaş’ın sandığa getirerek AKP’nin ilk tur planını zora soktuğunu gösteriyor.

Gözüken o ki bu tabloda Başbakan Erdoğan ilk turda seçilemeyebilir.

Erdoğan ilk turda seçilemeyebilirse ikinci turda da seçilemeyebilir. Çünkü memleketteki kutuplaşmada yüzde 50’den fazlasının onun aleyhinde olduğu malum.

Ummadığı taş Erdoğan’ın başına bela olabilir.