Erdoğan koalisyon mu ister, erken seçim mi?

CHP’nin hükümet ortağı olması, milletvekillerinin böyle bir önergeye ‘hayır’ demelerini sağlar mı? Sonuç ne olur, soruşturma önergesi kabul edilir, ucu Erdoğan’a uzanacak bir Yüce Divan süreci başlar.

Enis Ersoy Enis Ersoy

Benim mantığıma göre cevabı çok açık: Her türlü hükümet formülünde Erdoğan’ın yolu Yüce Divan’a çıkıyorsa, kaçınılmaz olarak erken seçime gidilmesini ister.

Farz edelim, Ak Parti-CHP koalisyonu kuruldu. Oldu da CHP, yolsuzluk iddialarının üzerine gitmeme sözü verdi. Bu ortaklık, MHP ya da HDP’nin vereceği bir soruşturma önergesinin önünü keser mi?

CHP’nin hükümet ortağı olması, milletvekillerinin böyle bir önergeye ‘hayır’ demelerini sağlar mı? Sonuç ne olur, soruşturma önergesi kabul edilir, ucu Erdoğan’a uzanacak bir Yüce Divan süreci başlar.

Ak Parti’nin geçen dönem olduğu gibi soruşturmaları engelleme çabaları hiçbir sonuç vermez. Çünkü artık meclis çoğunluğuna sahip değil.

Ak Parti’nin olası ortağı, CHP değil de MHP ya da HDP olsa durum değişir mi? Mümkün değil. Üç parti de 17-25 Aralık süreciyle ilgili iddialar önlerine geldiğinde oylarını soruşturma komisyonu kurulması yönünde kullanacaktır. Bunu aylardır açıkça söylüyorlar.

Hal böyleyken, siz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerinde olsanız gönlünüzden ne geçer? Evet, verilen beyanlar, ülkenin hükümetsiz bırakılmaması gerektiği yönünde. Hatta Baykal ile yaptığı görüşme de Erdoğan’ın koalisyon arayışlarında ön plana çıktığı izlenimi veriyor.

Ama siyasette söylenenlerle gerçekler çoğu zaman taban tabana birbirinin tersidir.

Bu aritmetik içinde Erdoğan’ı Yüce Divan kıskacından kurtaracak tek formül, hükümetin kurulamaması üzerine erken seçime gidilmesidir.

Peki, erken seçim sonrası çıkacak manzara farklı mı olur? Onu kestirmek şimdilik mümkün değil. Ama pokerde eliniz kötüyse, kartların yeniden karılmasını istersiniz.

Kaldı ki, erken seçime Davutoğlu yerine daha güçlü bir isimle gidilir ve “bakın bize oy vermediniz, ülke hükümetsiz kaldı, milli servet seçimlere harcanıyor” türü propaganda yürütülürse Ak Parti’nin yeniden tek başına iktidarı için umut doğar.

Üç dönem engeline takılan ağır topların dönüşüyle parti yeniden canlanabilir.

Erdoğan politik olarak nasıl bir yol izler kestirmek mümkün değil. Ama onun yerinde kim olsa öyle sanıyorum ki, kendisini Yüce Divan’a gönderebilecek bu meclisten bir hükümet çıkmasını değil, ülkenin erken seçime gitmesini ister.

https://twitter.com/enisersoy35