Son düzlük

Artık kış geliyor. Ekonominin gidişi yeteri kadar üşüttü. Ayva bol. Ne anlama geliyor bilmem ama nasıl ısınacak ve nasıl geçineceğiz?

Taki Doğan Taki Doğan

AT yarışlarında da, atletizm sporunda da kullanılan bir sözcüktür. Kulvar farkından dolayı son düzlükte kimin nerede olduğu daha net belli olur.

Siyaset, ekonomi ve sosyal yaşamımızda da son düzlüğe çıkmak için ataklar başladı. Kalan son gücümüz ile hedefe doğru koşuyoruz.

Mecliste yoğun geçecek bütçe görüşmeleri artık son düzlüğe gelecek. Komisyonlar eskisi gibi hareketli değil ama genel kurul böyle olmaz.

Biraz seçmene selam, biraz muhalefetin tadını çıkarabilmek için önemli bir fırsat. Atış serbest. Medya hazır. Canlı yayın nasıl olur bilemem. Milletvekilleri cep telefonları ile katkıda bulunabilir.

Heybedeki bütün turplar sergilenecek. Gündem veya gündem dışı ne varsa konuşulacak. Sataşmalar, sataşmaya verilecek cevaplar derken heyecan yükselecek.

Bütçenin bağlanması hepimiz için önemli. Tasarruf yılı. Ama beklenti yüksek. Çiftçi, işçi, emekli, tüketici, üretici, patron grubu hassas.

İktidar için çok önemli bir dönem. Bütçeyi savunacak, eleştirileri göğüsleyecek. Bütçe açığını minimuma çekmeye çalışacak.

Artık kış geliyor. Ekonominin gidişi yeteri kadar üşüttü. Ayva bol. Ne anlama geliyor bilmem ama nasıl ısınacak ve nasıl geçineceğiz?

Bütçeden sonra meclis yerel seçim için tatile girecek. Seçim ekonomisi ile bütçe yeniden delinecek. Vaat ve iyileştirmelerden söz edilecek. Siyasi üretimin mola vermesi anlamına da gelecek seçim.

Çünkü siyasiler ve uzmanları meydanlara inecek. Bakanlar, milletvekilleri, belediyelerin arka arkaya açılış ve temel atma törenleriyle şenlikler düzenlenecek.

Sonra kıyasıya adaylık yarışmasını izleyeceğiz. Adaylıkta da beklenti yüksek. Üç büyük şehir partiler için ilk sıradaki önem. Ama hala favori yok. Hepsi isim arayışında. Parlamentodan takviye şart gibi.

Oysa belediyecilik başka bir uzmanlık. Ak Parti bu konuda şanslı. Çünkü kadro hemen hemen sayın Erdoğan'ın İstanbul belediye ekibinden. Deneyimli ve itiraz edilmeyecek isimler olabilir.

Anlaşılan Nisan ayına kadar yine devre arası olacak. Seçim molası yani.
İttifak geçerliliğini sürdürüyor hala. Matematik söz konusu ise eğer dayanışma şart. Yüzde 3 - 5 oy bölünmesi bile ana tabloyu çok etkiler.

Genel seçimlerde sayın Destici bir milletvekilliği ile partisini ittifaka taşırken Saadet Partisi de karşı tarafa 2 milletvekili ile güç verdi. Bu örnekle büyüklerin kapışmasında MHP ve İyi Parti oyları kesinlikle sonucu etkileyecek.

Genellikle ilk adımlar olumlu olur. Ama erken ittifak gündemi bu ilk adımların geri çekilmesine neden oldu. Demek ki hepsi eski yerinde. Bundan sonraki ilk adım önemli. Büyük - küçük hepsi birbirine katkı sağlayacaktır. Az farkla bitebilecek seçim sonuçları kazananı da kaybedeni de ikinci etapta fena halde kaosa sokabilir. "Senin yüzünden yitirdik" veya "Birlikten güç doğdu" gibi seçim sonucu değerlendirmelerine hazır olalım.

Parti içi disiplin konusunda CHP ağrıyan başına asprin tedavisi uygulayacaktır. Ama beklemediği bir iç hamle ile başı fazlasıyla da ağrıyacak. Meydanlardaki atışmalar çerçevesinde rakiplerine önemli bir asist fırsatı verdi Ardahanlı Öztürk Yılmaz.

Seçim boyunca güncelliğini hep koruyacak Türkçe ezan ısınmasıyla CHP cephesi sürekli yanıt arayacak taraf olacak.

Son grup toplantılarında da gövde gösterileri hareketliliğini sürdürecek. Değil belediye başkan adaylığı belediye meclis üyeliği adaylığı için bile vatandaş meclis ziyareti kuyruğunda.

Otobüsler salı günü konvoy halinde meclis - Dikmen arasındaki bulvar üstünde park yeri arıyor.

Liderlerine veya parti yetkililerine yüzlerini göstermeye çalışanlar adeta birbirlerini eziyor. Salı günleri öyle kalabalık, öyle gürültülü ki... Grup toplantılarında yükselen tezahüratlar desibel olarak Beşiktaş tribünü ile yarışabilir!

Haftaya son düzlük öncesine gireceğiz. Yoksa önümdeki 60'dan fazla gündem maddesi hep sonraya bırakılmış vaziyette.
Paris'teki son tango bile...