Recep İvedik 4 mü, Şahan Gökbakar 4 mü?

‘İşte ben bu kızı götürüyorum’ diye balkonda magazin muhabirlerine poz veren Recep İvedik sahnesini bir filmde görsek şaşırır mıyız? Sanmıyorum.

Gökhan Kaya Gökhan Kaya

Şahan Gökbakar'ın yeni filmi geliyormuş; Recep İvedik 4. İvedik filmleri genelde sinemada sezonun en fazla izlenen filmlerinden oluyor.

Fragmanına baktım, eminim bu da çok seyredilecek; bol miktarda osuruk, balgam ve küfür var. Halkımızın ‘magandalık’ dediği şeyin her türlüsü.

‘Türkler bazı durumlarda ne yapar’ komedisi Cem Yılmaz ile tabiri caizse bir akım oluşturdu. Günlük hayatımızda girdi, arkadaş ortamlarında espri çıpamız haline geldi.

Şahan da aslında bir tür ‘Türk tipi’ parodisi yapıyor. Ama biraz farklı, onun ‘Recep İvedik’i bizim biraz ‘ötekileştirilen’ tarafımız. Çirkin, kaba, davranış bozukluğu olan bir magandanın parodisi.

Şöyle diyebiliriz tip aynı tip ama Cem Yılmaz ‘durum’u sunarken Şahan ‘aşağılıyor.’

Biraz beyazlaşmış, kentli Türklerin taşralı ile dalga geçme hali. Ama halk da ‘aşağılanmaktan’ memnun, ki milyonlarca sinema izleyicisinin sadece kentli ‘beyaz yakalılardan’ filan oluştuğunu sanmak saflık olur.

Belki de insanlarımız bu ‘Türk tipi’ne gülerek ‘şehirli’ tarafa geçtiklerini düşünüyordur.

Öte yandan insan Şahan’ın kendisine bakınca, Recep İvedik onun ‘ötekisi’ mi yoksa ‘alter egosu’ mu diye sormadan da edemiyor?

Benim aklıma bu fikir açık söylemek gerekirse ilk bir magazin haberiyle geldi. Şahan beyimiz gayet meşhur bir oyuncu kızımızla gece boyunca dolaşmış, magazin muhabirleri peşlerinde evlerine gitmişler. Magazin muhabirleri her nedense ayrılmamış, kapıda pusuya yatmış beklemiş… Ertesi gün neredeyse bütün gazete ve internet sitelerde Şahan’ın o oyuncuyu balkonda öpmeye çalışırken çekilmiş fotoğrafları yayınlandı.

‘İşte ben bu kızı götürüyorum’ diye balkonda magazin muhabirlerine poz veren Recep İvedik sahnesini bir filmde görsek şaşırır mıyız? Sanmıyorum.

Ya da Hüseyin Avni Danyal’a yönelik şu sözlerini; 'orta yaşlı sahtekar'', "eski tiyatrocu", "para arzusu nedeniyle şimdinin dizi oyuncusu."

Ya da 1 Mayıs’ı kutlamak isterken gaz yiyenlere yönelik şu sözlerini, “Birakin bunisleri koruklemeyi! Sanki dün polisin taksime cıkışa izin vermeyecegi ve oraya gidip buna direnilirse olaylarin cikacagi belli degildi? Bile bile lades!!! Amac?”

Gezi Parkı eylemine katılan için söylediklerini de hatırlayalım: "Adam gibi konuşacak olanlara bir sorum var. Diyelim hükümet istifa etti, yerine kim gelecek? Lütfen. Alternatif kim? Mantıklı cevaplar bekliyorum"

Taşralıyı aşağılayan ‘burjuva’ konumundan, yani iktidar konumundan ‘mizah’ yapan Şahan’ın aslında sosyal olaylarda da istikrarlı bir şekilde iktidardan yana tavır alması sürpriz değil.

Lakin Şahan osurarak, balgam atarak nefret kurgusuyla çizdiği ‘o tipe’ belki de o kadar uzak değildir. Taşradan kopmaya çalışmanın ilk adımının ‘kökeni ötekileştirme’ olduğunu düşünürsek.