Kadınlar mı, erkekler mi daha çok hastalanıyor?

Menopoz sonrasına kadar kadınlar kalp krizine karşı göreceli olarak korunuyorlar. Bu demek değil ki, menopoz öncesi kadın kalp krizi geçirmez.

Lifestyle Lifestyle

Genel olarak erkekler daha çok hastalanıyor!

Araştırmalar damar sertliğinin erkeklere göre kadınlarda daha geç başladığını ve daha yavaş ilerlediğini gösteriyor. Bu bulgu doktorların her gün gözledikleri bir durumla uyuşuyor. Menopoz sonrasına kadar kadınlar kalp krizine karşı göreceli olarak korunuyorlar. Bu demek değil ki, menopoz öncesi kadın kalp krizi geçirmez.

Sigara içen, risk faktörleri olan, özellikle şişman ve diyabetik kadınlar hormonlarının sağladığı korumaya güvenmemeliler.

Ortalama ömür açısından da kadın cinsiyet daha şanslı. Üstelik 1 asır önce 2 yıl kadar avantajlıyken şimdi fark 5 ila 7 yıla çıktı.

Hastalıklarla mücadele ve sonuç almada hangi cins daha başarılı, neden?

Kadınlar daha başarılı şu sebepler öne sürülüyor :

1-Biolojik faktörler

Genetik

Erkekteki tek farklı kromozom olan Y kromozomu X'den daha küçük ve az gen taşıyor Hormonlar Kadınlık hormonu kalp damar hastalığına karşı koruyucu Üreme anatomisi Burada kadınlar kısmen şanssız; hem gebelik ve doğum riskli olaylar hem de prostat kanserine göre jinekolojik kanserler daha öldürücü Metabolizma Kadınlarda HDL iyi kolesterol daha yüksek ve obezite durumunda yağlar belden çok kalçada birikiyor ve daha az risk oluşturuyor.

2-Sosyal faktörler

İş stresi

Erkekler iş hayatında daha fazla ve stresli zaman geçiriyor Sosyal ağlar gibi yardım kuruluşlarına katılım Kadınlarda daha fazla rastlanıyor

3-Davranışsal faktörler

Erkekler daha fazla risk alıp fiziki travmaya maruz kalıyorlar Erkekler daha fazla şiddet yanlısı davranıp sinirlerine hakim olamıyorlar Sigara Erkeklerin sigara bırakabilme oranları daha düşük Erkeklerin alkol ve madde bağımlılığına yakalanma oranı daha yüksek Diyet Erkekler daha fazla kırmızı et ve patates tüketiyor sebze meyve az tercih ediyor Egzersiz eksikliği Erkekler işten gelince dinlenirken kadınlar genelde ev işleri ve alışveriş yaparak daha hareketli yaşıyorlar Tıbbi bakım takip Erkekler tıbbi tetkik veya tedavi konusunda çok daha isteksiz ve uyumsuzlar.

Dr. Özgür Şamilgil

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi

Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü