Bitcoin Dolar ve Euro Fiyatlarında Son Durum Ne? Nasıl Takip Edilir?

Kripto paraların fiyatları yaygın olarak birçok kişi tarafından takip edilmektedir. Sadece Türk lirası bazında değil, Amerikan doları ve euro kapsamında da birçok kişi tarafından sorulmaktadır.

Lifestyle Lifestyle

Kripto paraların fiyatları yaygın olarak birçok kişi tarafından takip edilmektedir. Sadece Türk lirası bazında değil, Amerikan doları ve euro kapsamında da birçok kişi tarafından sorulmaktadır.

BTC euro bazında 24.715.40 iken, dolar bazında 26.469.60 olarak gözlemlenmektedir. Ancak kripto paraların değeri günden güne değil, saatten saate kadar farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle en güncel sonuçları almak istiyorsanız güncel olarak kontrol etmek önerilmektedir.

Bunu nereden, nasıl takip edebileceğinizi düşünüyorsanız çok sayıda borsa bulunmaktadır. Örnek olarak Binance’ye girerek Bitcoin sayfasını açarsanız, güncel olarak takip işlemlerini yapabilirsiniz. Bu yazımız sizi bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup yatırım önerisi anlamını taşımamaktadır.

Bitcoin Fiyat Geçmişi Nasıl Analiz Edilir?

Bitcoin fiyatı dolar ya da euro fiyat geçmişi farklı yöntemler kullanılarak analiz edilebilmektedir. Bunlar temel anlamda “Teknik Analiz”, “Temel Analiz” ve “Duyarlılık Analizi” şeklinde olmaktadır. Bunların her biri farklı olduğu için kendine göre güçlü ve zayıf yönleri bulunmaktadır.

Teknik Analiz

Teknik Analiz, BTC analizinin yöntemlerinden bir tanesidir. Burada geçmiş fiyat ve hacim verilerinden yararlanılarak gelecekteki piyasa davranışları tahmin edilmeye çalışılmaktadır.

Örnek olarak son 50 günün fiyatlarının ortalaması alınarak, 50 günlük bir SMA, yani Basit Hareketli Ortalama oluşturmak mümkündür. SMA’yı varlığın fiyat grafiğinin üzerine yerleştirerek çıkarımlar yapmak mümkündür.

Temel Analiz

Temel analiz, BTC fiyatı analiz ederken kullanılabilecek bir diğer seçenek de Temel Analiz olmaktadır. Proje veya kripto paranın temel içsel değerini temsil eden verilerden yararlanılmaktadır. Bu tür bir değerlendirme varlığın gerçek değerini tespit etmek için dahili ve harici faktörlere odaklanmaktadır.

Örnek olarak Bitcoin’in günlük işlemlerine, ağın popülerliğini ölçmek için bakmanız mümkündür. Böylece fiyatlar üzerinde nasıl bir etkide bulunacağı gözlemlenebilir.

Duyarlılık Analizi

Duyarlılık Analizi, analiz sürecinde bilmeniz önerilen faktörlerden bir diğeridir. Fiyat hareketlerini tahmin etmek için yararlanılmakta olup, bir finansal varlığı dair ortak tutumları içermektedir.

Bitcoin Alım-Satımını Hangi Faktörler Etkiler?

Genel anlamda kripto paraları etkileyen tüm faktörler BTC euro değerini de etkilemektedir. Bunların yanı sıra Bitcoin’in ilk zamanlarına göre bugün daha fazla yasal düzenleme yer almaktadır. Kripto paralar ve Blockchain teknolojisinin tanınmaya başlamasıyla kontroller ve düzenlemeler de artış göstermeye başlamıştır.

Söz konusu sıkılaşması ya da gevşemesi, beraberinde farklı faktörler de meydana getirmektedir. Bu artış ya da düşüş şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Küresel Ekonomi

Bitcoin fiyatı dolar ya da farklı para birimlerinde, değeri etkileyen faktörlerden bir küresel ekonominin durumudur. Örnek olarak hiper enflasyonun olduğu ülkelerde bu birimlere yönelme gözlemlenebilmektedir.

Büyük Şirketler Tarafından Benimsenmesi

Bitcoin ilk çıktığı günden bu yana dünya çapında büyük bir tanınırlık kazanmıştır. Bu bakımdan çağımızda bunu benimseyen şirketlerin sayısı da oldukça fazladır. Bu da fiyatlar üzerinde etkilerde bulunabilmektedir.

Örnek olarak PayPal, Square, Visa ve MasterCard kripto paralara destek vermiştir. Bunun yanı sıra perakende sektöründe hizmet veren firmalar da bunun üzerinde ödeme kabul etmiştir.

Geçmiş Yıllara Göre Bitcoin Hareketlilikleri

Bitcoin ilk çıktığı günden bu yana fiyat anlamında büyük değişimler yaşanmıştır. Bitcoin/USD fiyatları hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız bunlar da genel anlamda şu şekildedir:

 •2011 Haziran’ında BTC fiyatı bir sene önce sentlerle ölçülürken 29 Amerikan doları olmuştur. BTC ilk boğa trendi sonrasında orta şiddette bir çöküş yaşamış, yıl sonuna doğru 2.10’A gerilemiştir.

 •2013 yılında BTC seneye yaklaşık 13 USD ile başlamıştır. Sonrasında senenin ilk boğa dönemini deneyimlenmiş ve 10 Nisan 2013’de 195'e yükselmiştir. Ancak sonrasında hızlı bir şekilde 75'e düşmüştür.

 •2013 Aralık ayında, neredeyse 10 katlık yükselme göstermiştir. Aralık sonunda 1000 doları görmüştür. Sonrasında ise düzenli bir düşüş trendine girmiştir. 

 •Bitcoin Ocak 2017’ye yaklaşık olarak 1.000 USD ile başlaması ardından büyük bir yükselme göstermiş, aynı yıl neredeyse 20.000 Amerikan doları olmuştur.

 •Menkul kıymet ve kripto borsalarında Mart 2020’de gerçekleşen çöküş istikrarlı bir artışa sebep olmuş, fiyatın Kasım 2021’de 63.000 USD’ye ulaşmasına olanak tanımıştır.

Bunların yanı sıra dalgalanmaya neden olan farklı etmenler de vardır. Örnek olarak Mt. Gox’un hacklenmesi, 2014 senesinde yaşanan ve fiyatında geçici düşüşe sebep olan önemli bir etmendir.