Ankara'da CHP'yi düşündüren kötü senaryolar!

Başkent’e ayak basar basmaz, kulisler ve senaryolar ayağıma dolaştı. Ben de hemen Medyafaresi okurlarıyla paylaşayım.

Müşerref Seçkin Müşerref Seçkin

İlk senaryo CHP’nin önseçimle ilgili, tüzük maddesi çekincesi oldu. CHP, süre azlığı nedeniyle önseçim yapamayacağını belirterek YSK’ya başvurmuş ve adaylarını merkez yoklamasıyla yapmak istediğini belirtmişti. YSK’dan da “yapabilirsin” yanıtı almıştı. YSK Başkanı Sadi Güven, bu kararın oy çokluğuyla alındığını da kamuoyuyla paylaşmıştı. Oybirliği değil de oy çokluğuyla olması ilginç. Yani önseçim yapmadan seçime giremez diye oy kullananlar var. Gerekçeli karar açıklanmadığı için kim ya da kimler olumsuz oy kullanmış belli değil?

Peki, CHP gönlü rahat bir biçimde adaylarını ekime kadar teslim edebilir mi?

Yoksa “CHP seçime sokulmayacak “ ya da “CHP’nin bazı adayları eksik olacak “ şeklinde kötü dedikodu yayanların, tutar durumu var mı?

Hayır. YSK ‘nın kararı kesin.

Herhangi bir işgüzar Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak, aday belirleme yönteminin CHP’nin tüzüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunabilir mi?

Evet başvurabilir.

AYM’nin kararı ne olur?

Bunun yanıtını da önseçimde 3’üncü sırada çıkmasına rağmen, Basın İlan kurumu toplantısına katıldığı için Devlet memuru sayılarak için adaylığı YSK tarafından düşürülen Atilla Sertel’den alabiliriz.

Sertel, haksızlığa uğradığı açık olmasına rağmen, kararı YSK’da değiştiremedi ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, YSK kararı kesindir diye dosyanın kapağını bile açmadan başvuruyu reddetti. Sertel, bunun ardından AİHM’ye de başvurdu. Sertel’i aradım. Bu seçimde, geçen seçimde yaşadığı haksızlığın giderileceğine emin. Ergenekon ve Balyoz davalarında çok emek veren bu meslektaşımıza yapılan haksızlık, İzmirlileri derinden üzmüş.

Üstelik YSK’ya ihbarda bulunanların bizzat partili olması daha da düşündürücü. O yüzden CHP seçmeni İzmir’de küçük bir ceza da kesmiş. Her zaman 8 milletvekili çıkaran İzmir 2’nci bölge, liste başında Kılıçdaroğlu olmasına rağmen 7’de kalmış.

Peki, benim merakım şu. Olağanüstü günler nedeniyle ihbarcı CHP’liler ortaya çıkarılamadı CHP yönetimi tarafından. Ama kimler olduğu da İzmirliler tarafından pekâlâ biliniyor.

Bakalım CHP ne yapacak? Soruşturma bitmedi diye listede kalacaklar mı? Yoksa Keskin Kılıç tarafından biçilecekler mi?

30 yıldır siyaset yazmış bir gazeteci olarak gözlemleyebilirim ki, CHP önemli hatalar yapmazsa oy oranını arttırıyor. Ana muhalefet partisi bakalım bu şansı iyi değerlendirecek mi?

Adaylıklarla ilgili kulisleri de bekleyin derim. Bazı sürprizler var. Çok yakında!