Abone Ol

Yılbaşında neden kırmızı iç çamaşırı giyiyoruz?

Yeni yıl; yeni kararlar, yeni umutlar, yeni aşklar ve her şeyden önemlisi yepyeni bir başlangıç demek. 2013'ü geride bırakacağımız bugünde son yıllarda ülkemizde de epey popüler olan bir gelenekten bahsetmek istedik: Kırmızı iç çamaşırı.

Yılbaşında neden kırmızı iç çamaşırı giyiyoruz?

31 Aralık gecesi pek çoğumuz kırmızı iç çamaşırları giyeriz. Peki, bu kırmızı iç çamaşırlarının giyilme sebebi ne?

Pek çok rivayete göre, 31 Aralık gecesi giyilen kırmızı iç çamaşırları kişiye şans getiriyor. Kültürlere göre değişkenlik gösteren kırmızı iç çamaşırının hikâyesinden bir tanesi şöyle:

Amerikalı bir iç çamaşırı satıcısı olan Henry George 1956 yılında iflas etmiştir. George, kadınların sutyen ve külotları takım olarak kırmızı renkte alırken, tek külot alanların sadece siyah ya da beyaz renkleri tercih ettiklerini fark etmiştir. Çalışanlarıyla bir toplantı düzenleyen George, kırmızı külotları satmak için bir strateji geliştirmiştir.

George, yılbaşından bir hafta önce üç yıldır satamadığı kırmızı külotları yakın çevresindeki kadınlara hediye etmiş ve bunun onlara şans getireceğini söylemiştir. 31 Aralık günü George'un deposunda kalan kırmızı külotların hepsi tükenirken, kırmızı külotların şans getireceği kulaktan kulağa yayılmıştır.

İtalya, Japonya ve İspanya'da da 31 Aralık günü giyilen kırmızı külotun uğur getirdiğine inanılıyor. İtalya'nın Napoli bölgesinde ise kadınlar yılbaşı hazırlıkları boyunca kırmızı iç çamaşırı giyiyor ve yeni yıla böyle giriyor.