Abone Ol

Uzmanlara göre yeni meclis daha radikal ve gerici olacak

Kadını hedef alan taleplerinin kabul edilmesiyle Erdoğan’ı destekleyen Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR’dan toplam 9 isim milletvekilli oldu. Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, mecliste daha radikal bir sağ parti vurgusu yaparken, siyaset bilimci Fatih Yaşlı gerici bir anayasa tehlikesinden bahsetti

Uzmanlara göre yeni meclis daha radikal ve gerici olacak

Seçimin ilk turu geride kaldı. Cumhur İttifakı’na destek veren ve seçime AKP listelerinden giren HÜDA PAR ve kendi listesiyle seçime giren Yeniden Refah gibi partilerinin adayları milletvekilliği listlerinde yer buldu. Özellikle kadınlar üzerinden laikliği hedef alan söylemleriyle dikkat çeken bu partilerin siyaseti nasıl bir alana çekeceği merak konusu.

“RADİKAL PARTİLER AKP SEÇMENİNİ DE RAHATSIZ ETTİ”

Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, “Bundan sonrası şüphesiz Meclis’te verilecek demokratik mücadeleyle olacaktır” tespitini yaptı ve şunları söyledi: “Meclis’te bugüne kadar muhafazakâr bir sağ parti ittifakı vardı ama şimdi daha radikal bir sağ parti oluşumu söz konusu oluyor. AKP oylarının azalmasında da bu radikal partilerle yapılan uzlaşanın verdiği rahatsızlığın olduğunu düşünüyorum.  Özellikle kadın haklarını hiçe sayanlar Meclis’te çoğunluğu elde etti.”

(Önay Alpago)

“FİİLİ OLAN DİN REJİMİ RESMİYET KAZANABİLİR”

Siyaset bilimci Fatih Yaşlı, anayasanın tehlikede olduğu vurgusunu yaptı. Yaşlı: “Erdoğan bir daha seçilirse yerel seçimlerden sonra karşımıza gerici yeni bir anayasa ile çıkabilirler. AKP fiili bir din rejimine dayalıydı. Bunu resmi bir statüye kavuşturmak isteyebilirler. Meclis muhalefetini de zor günler bekliyor” dedi. Yaşlı, AKP’nin zaten fiili olarak dinci bir rejim uyguladığını belirterek muhalefet içerisinde de gerici isimlerin olduğunu hatırlattı. Yaşlı, “Gelecek, Deva ve Saadet Partili isimler de CHP listelerinden meclise girdi. MHP’nin Türk-İslamcı milletvekilleri de mecliste olacak. Erdoğan’ın kazanması durumunda Türkiye’de siyasal İslam’ın kuvvetleneceği anlamına da geliyor” ifadesini kullandı.

(Fatih Yaşlı)

O İSİMLER MECLİS’TE

“Hizbullah terör örgütü değildir” diyen HÜDA PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili olmaya hak kazandı. Meclise giren bir diğer isim ise HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir oldu. HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç de meclise girmeye hak kazandı. Hür Dava Partisi Sözcüsü Serkan Ramanlı ise henüz netleşmedi.  Yeniden Refah Partisi (YRP), kendi listesiyle girdiği seçimlerde İstanbul’dan 3 milletvekili olmak üzere toplam 5 milletvekili ile Meclis’e girdi.

MHP’Lİ, HÜDA PAR’I SAVUNDU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin basından sorumlu başdanışmanı Yıldıray Çiçek, MHP’nin yayın organı Türkgün gazetesinde kaleme aldığı yazısında HÜDA PAR’ı savundu. Yazısında “HÜDA PAR’ı 1990-2000’li yıllar arasında terör eylemi yapan ve hatta terör örgütü PKK’yi Doğu ve Güneydoğu’da frenlemek için kurulan Hizbullah ve Cumhuriyetin temel değerlerine olan bazı alerjik tutumu üzerinden değerlendirip Cumhur İttifakı’na suçlama getiriyorlar” ifadesini kullandı.