Abone Ol

Usta Karikatürist Talat Güreli Hayatını Kaybetti

Türkiye Çocuk Dergisi ile özdeşleşen “Hızır Bey” çizgi romanının yazar ve çizeri Talat Güreli’den acı haber geldi.

Usta Karikatürist Talat Güreli Hayatını Kaybetti

Türkiye Çocuk Dergisi ile özdeşleşen "Hızır Bey" çizgi romanının yazar ve çizeri karikatürist Talat Güreli, 74 yaşında yaşama veda etti.

Acı haberi Talat Güreli’nin kardeşi, Mehmet Güreli sosyal medya hesabından duyurdu.

Güreli paylaşımına, “Sevgili abim Talat Güreli’yi kaybettik.” notunu düştü.

Usta Karikatürist Talat Güreli Hayatını Kaybetti - Resim: 1

TALAT GÜRELİ KİMDİR?

İstanbul'da 30 Nisan 1947'de dünyaya gelen usta çizer, lise eğitimini son sınıfta yarım bırakarak çizgi roman dünyasına adım attı.

Güreli, ilk olarak 1972'de Gırgır dergisinde çizerliğe başladı. Daha sonra Gün Gazetesi'nde "Cüneyt Alp", Hürriyet Gazetesi'nin Almanya baskılarında Kanije Zaferi ve Mohaç Savaşı, "Karakedi" mizah dergisi için bir Kemal Sunal parodisi olan "Terso Kemal"i yayınladı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1977'de çıkardığı "İleri Yavrutürk"e çizer olarak katıldı.

Güreli, 1981'den itibaren de "Çarşaf "dergisinde farklı çizerler için, isim kullanmadan başta "Yengeç Ali" tiplemesi olmak üzere yaklaşık 70'de fazla çizgi roman senaryosu kaleme aldı. Türkiye Çocuk dergisinde ortaya çıkardığı "Hızır Bey" de 1984 yılında yayınlanmaya başladı. Güreli, sonraki yıllarda Türkiye Çocuk sayfalarından "Ninja Nihat", "Cüneyt Arkın Geliyooor", "İlbasan Alp", "Kartal Geliyor-Gizli Oyun" adlı çizgi romanları yaptı.

Güreli, 1983 yılında Fil Neşriyat Yayınevi için "Şak-Şak" adlı mizahi çizgi roman serisini hazırladı. Metin Akpınar, Zeki Alasya, Orhan Gencebay, Cüneyt Arkın, Cihan Ünal, Türkan Şoray, Öztürk Serengil, Banu Alkan, Emel Sayın gibi sinema oyuncularını karelerine konuk eden Şak-Şak, toplam dört sayı çıktı.

Milliyet Sanat'ta da bir dönem yazılar yazan Talat Güreli, 1984'ten itibaren Türkiye Gazetesi sayfalarından okuyucuya ulaşan "Doğan Bey", ardından da "Korkut Bey" başlıklı resimli romanlarını hazırladı. Alman yayın kuruluşu Bastei Yayınevi için ilki 1994 yılında olmak üzere 30'dan fazla çizgi romanı yazıp çizen sanatçı, 1999'da emekli oldu ve bu tarihten sonra çizgi roman dünyasındaki faaliyetlerine koleksiyoner ve çizgi roman sanatıyla ilgili araştırmalar yaparak devam etti.