Abone Ol

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi

Mayo firması SI, sanal gerçeklik deneyimi ile sizleri katalog çekimlerine götürüyor. VR gözlüğü sayesinde Irina Shayk, Nina Agdal ve Hannah Davis gibi modellerin fotoğraf çekimlerine katılın.

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi

Sports Illustrated, sanal gerçeklik deneyimi ile sizleri katalog çekimlerine götürüyor. VR gözlüğü sayesinde Irina Shayk, Nina Agdal ve Hannah Davis gibi modellerin fotoğraf çekimlerine katılın. Çoğumuzun filmlerde duyduğu sanal gerçeklik gözlükleri artık çok da uzak değil. Son teknolojinin günlük hayata girmesine çok az kaldı. Sanal gerçeklik gözlükleri satılmaya başlandı…

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi - Resim: 1Nina Agdal çırılçıplak poz verdi!

Sanal gerçeklik kavramı kısaca “gerçeğin yeniden inşa edilmesi” olarak tanımlanabilir. Gerçek dünyaya ilişkin bir durumun, bilgisayar tarafından yaratılmış üç boyutlu bir benzetimi içinde, kullanıcının bu benzetim ortamını vücuduna giydiği çok özel aygıtlar yardımıyla duygusal olarak algıladığı ve bu yapay dünyayı yine bu aygıtlar aracılığı ile etkin olarak denetleyebildiği sistemlerdir.

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi - Resim: 2Sports Illustrated Swimsuit reklamı

Sanal gerçeklik uygulamaları, kullanıcılarına bilgisayar tarafından yaratılmış yapay dünyaya girebilme, orada çeşitli deneyimler yaşama ve orayı yönlendirebilme olanağı sağlar. bilgisayar ortamında oluşturulan 3 boyutlu resimlerin ve animasyonların teknolojik araçlarla insanların zihinlerinde gerçek bir ortamda bulunma hissini vermesinin yanı sıra, ortamda bulunan bu objelerle etkileşimde bulunmalarını sağlayan teknoloji olarak tanımlanabilir.

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi - Resim: 3Irina Shayk çırılçıplak!

Her alanda etkin olarak kullanılabilecek olan sanal gerçeklik, bilgisayara dayalı, etkileşimli ve çoklu ortam teknolojisidir. İnsan ve makine arasındaki iletişimi artırmak için geliştirilen, insan duygularına hitap eden, öğrenmede oldukça etkili bir teknoloji olduğu da söylenebilir. Bu teknoloji, insan-makine etkileşimini görsel ve işitsel iletimle yetinmeyip, hissetme yoluyla artırma çalışmasıdır.

Sanal gerçeklik ortamlarının sahip olduğu ses, ışık ve etkileşim özelliği kişinin tüm duyu organlarını aktive edici bir durumda özelleştirilmiştir. Kısacası, gerçek dünyaya ilişkin bir durumun bilgisayar tarafından oluşturulmuş üç boyutlu bir benzetimi içinde, kullanıcının bu benzetim ortamını, vücuduna giydiği çok özel amaçlı aygıtlar aracılığı ile etkin olarak denetleyebildiği bir sistemdir.

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi - Resim: 4Irina Shayk

Gerçek dünya ile sanal dünyayı birleştiren sanal gerçeklik (virtual reality) gözlükleri son dönemlerin en popüler teknolojisi oldu. 5 milyar dolarlık pazara ulaşması beklenen bu sanal gerçeklik gözlüklerinin sayısı da her geçen gün artıyor.

Şu anda teknolojinin sağladığı imkanlarla geliştirilen sanal gerçeklik gözlükleri, iki farklı lensin doğru açıyla birleştirilmesiyle yapılıyor. Bu lenslerin yanı sıra hareket sensörü ve işlemci hızı gibi özellikler de sanal gerçeklik gözlüklerinin en önemli parçaları arasında yer alıyor. Bu gözlükler için hazırlanan oyun ve film gibi içerikler ise özel olarak hazırlanıyor. Özel video ve oyunlarla gözlüğün lens, hareket sensörü ve işlemcisi gibi özellikler birleşince, kullanıcılar kendilerini gerçek bir sanal dünyanın içinde buluyor. Örneğin; kafasını sağa çeviren biri gözlükteki videoda veya oyunda sağa doğru bakabiliyor. Bu da kullanıcıların sanal bir dünyaya girmesini sağlıyor.

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi - Resim: 5Hannah Davis

Sanal gerçeklik daha yeni bir teknoloji ancak 2014 yılında 200 bin adet civarında sanal gerçeklik gözlüğü satıldığı tahmin ediliyor. Ancak bu rakam her yıl katlanarak büyüyecek gibi. 2015’te 5.7 milyon adet sanal gerçeklik gözlüğü satılması bekleniyor. Bu rakam 2018 yılında ise 5.2 milyar dolara ulaşacaktır.

Özellikle sinema sektörü sanal gerçeklik gözlükleri üzerine çalışmalarını başlattı. Sundance Film Festivali’nde sanal gerçeklik gözlükleriyle hazırlanmış filmler ilk kez seyircilerle buluştu. Bu da sanal gerçeklik gözlüklerinin önümüzdeki dönemlerde hızla popüler olacağının kanıtı gibi.

Ünlü mankenlerle sanal gerçeklik deneyimi - Resim: 6Sports Illustrated'in unutulmaz kapak kızları

Piyasadaki Sanal Gerçeklik Gözlükleri

Samsung Galaxy Gear VR
Geçtiğimiz yılın sonunda satışa çıkan Samsung’un sanal gerçeklik gözlüğü, sadece Galaxy Note 4 akıllı telefonla beraber kullanılabiliyor. Galaxy Gear VR için geliştirilen özel içerikler arasında Marvel kahramanlarının olması ise dikkat çekenler arasında. Bu modelin satış fiyatı ise 500 ile 600 TL arasında değişiyor.

Google Cardboard
Tamamen kartondan yapılmış bir model olan Google Cardboard, 5 inçlik tüm akıllı telefonlarla uyumlu. Google’ın Cardboard’a özel geliştirdiği özel uygulamalar sayesinde YouTube videoları izlenebiliyor ve Google Haritalar servisi kullanılabiliyor. Daha birçok uygulamanın bulunduğu Cardboard’un satış fiyatı ise 50 TL civarında.

Oculus Rift
Sanal gerçeklik konusunda en tecrübeli markalardan biri olan Oculus Rift, üzerindeki ekran sayesinde akıllı telefonlardan bağımsız olarak çalışıyor. Şu anda ikinci modeliyle geliştirilmeye devam eden bu gözlük şirketini kısa bir süre önce Facebook, 2 milyar dolara satın aldı. Oculus Rift satış fiyatları 1500 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.

LG VR for G3
Akıllı telefon modeli G3 için bir sanal gerçeklik gözlüğü geliştiren şirket, özel uygulamalar da geliştirdi. Plastik bir kasaya sahip olan VR for G3’te özel bir ses sistemi de bulunuyor. VR for G3, şu anda LG G3 alanlara ücretsiz olarak veriliyor.

Sony TMZ-H2
Sony, yeni modeli olan ‘TMZ-H2’yi kullanıcılara sundu. Diğer modellerden farklı olarak sanal gerçekliği 3D olarak sunan bu model, tasarımı, 330 gramlık hafifliği ve Sony’nin kendine ait içerikleriyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Sony TMZ-H2, yaklaşık 3 bin TL’den satılıyor.

Microsoft HoloLens
Yeni işletim sistemi Windows 10’u kullanıcılara sunan Microsoft, bir sürpriz yaparak artırılmış gerçeklik gözlüğünü de tanıttı. HoloLens adındaki bu gözlük, fiziksel dünyada 3 boyutlu sanal grafiklerle çalışılabilinmesini sağlayacak. Örneğin; video oyunlar gerçekte var olan bir masanın üzerinde oynanabilecek veya Windows 10 uygulamaları, evdeki duvarın üzerine yerleştirilebilinecek. Gözlüğün fiyatı henüz açıklanmadı.