Abone Ol

Üçüncü Doz Aşı Uyarısı: Son Derece Sakıncalı!

Aşılamada 3. doz bilmecesi sürüyor... Erdoğan'ın açıklaması sonrası 1 Temmuz'da resmen başlayan 3. doz aşılamaya bilim dünyası temkinli. Son tepki Prof. Dr. Murat Akova'dan...

Üçüncü Doz Aşı Uyarısı: Son Derece Sakıncalı!

Hacettepe Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Akova'dan dikkat çeken 3. doz aşı çıkışı... Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın 1 Haziran'da katıldığı TRT canlı yayınında 3. doz aşı yaptırdığını açıklamasıyla başlayan tartışma sürüyor.

Erdoğan'ın "Ben 3 aşımı oldum. Bir de, o üç aşıdan sonra antikor yükseldi mi, yükselmedi mi bununla ilgili adımı attım. Hamdolsun 2160’ı yakaladım" ifadeleri sonrası 1 Temmuz'da 3. doz aşılama Türkiye'de resmen başladı.

BİLİMSEL DEĞİL ÇIKIŞI

Bilim insanları ise 3. doza temkinli... Geçtiğimiz gün üçüncü doz aşılama için onay isteyen Pfizer’a, “Şimdilik gerek yok, bilimsel veri olmadan 3. doz gerekli değil. Ancak bu verileri inceleyip öyle karar veririz” şeklinde yanıt veren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Salgın Hastalık Kontrol Merkezi'nin (CDC) bu çıkışına da değinen Prof. Dr. Akova, Türkiye’de başlayan üçüncü doz aşı uygulamalarının bilimsel olmadığını düşündüğünü söyledi.

SON DERECE SAKINCALI

Prof. Dr. Akova durumun son derece sakıncalı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Şimdi Türkiye'de şu anda biliyorsunuz muazzam bir 3. doz kampanyası diyeceğim, öyle bir durum söz konusu. Bence bilimsel açıdan son derece sakıncalı olan bir durum bu. Doğrudur varyantlara karşı bütün aşıların bir azalmış etkinliği söz konusu. Ama bu azalmış etkinlik hep nötralizan antikor üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinden.

Dolayısıyla 3. dozun buna katkısı ne kadar olacak, katkısı olursa bu 3. dozların ekstra bir zararı olacak mı, yan etkisi olacak mı, bütün bunları önce bir bilimsel çalışma içerisinde yapıp ona göre karar verilmesi lazım.

Belki günün birinde 3. doza ihtiyacımız olacak ama bunun belki de varyantlara karşı geliştirilmiş yeni bir aşı ile olması gerekecek, ya da elimizdeki aşılarla yapmak zorunda kalacağız. Ama bu henüz bilimsel bir soru."

ACELE ETMEYİN UYARISI

Dünyada henüz üçünçü doz aşı uygulayan ülke olmadığına işaret eden Prof. Dr. Akova, sözlerini şöyle noktaladı:

"Son olarak hala aynı şeyi diyorum, aşılanın, hangi aşıyla olursa olsun mutlaka aşılanın ama 3.doz aşı için de şu anda çok da acele etmeyin.”