Abone Ol

TRT dünya rekoru kırdı! Türkiye'de kaç devlet kanalı var?

TRT, bugün yayın hayatına başlayacak olan TRT Okul Kanalı ile dünyada en çok devlet kanalına sahip ülkeler sıralamasında ilk 10'a girdi.

TRT dünya rekoru kırdı! Türkiye'de kaç devlet kanalı var?

TRT Türk ve TRT Avaz ile birçok ülkede izlenme payını yükselten Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, bugün yayına başlayan Okul Kanalı ile de eğitim alanında önemli bir adım atıyor.

'Yaşam Boyu Eğitim' sloganıyla yola çıkan TRT'nin eğitim kanalı TRT Okul'un açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

TRT 1, TRT Haber, TRT 3, TRT Çocuk, TRT Türk, TRT Avaz, TRT Anadolu, TRT 6, TRT Belgesel, TRT Müzik, TRT Arapça, TRT HD, TRT Spor, TRT 4 ve TRT GAP'dan sonra TRT Okul ile birlikte kurum 16'ncı kanalını bugün açıyor.

Türkiye'de devletin kontrolünde 16 kanal bulunurken, 183 özel televizyon bulunuyor.

Türkiye'nin yakın komşularından İran'da ise özel televizyon kanalı bulunmazken, devletin her vilayete bir adet olmak üzere 30 tane kanalı bulunuyor. İran ayrıca 25 adet devlet kanalı, yine devlete ait haber ajansı üzerinden de 15 ulusal televizyon kanalına sahip.

Komşu ülke Suriye 4 devlet kanalına sahipken, 2 de özel kanal yer alıyor.

Başkent Kahire'de yaşanan olaylar ile gündemden düşmeyen Mısır da en çok devlet kanalına sahip ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Mısır'da 42 devlet kanalı bulunurken, çok sayıda da özel kanal bulunuyor.

Türkiye'nin Mavi Marmara gemisinde yaşanan olaylar nedeniyle bir süredir arasının açık olduğu İsrail'de ise 5 devlet kanalı yayın yapıyor. İsrail'de de diğer ülkelerde olduğu gibi çok sayıda özel kanal mevcut. Ortadoğu ülkeleri Lübnan ve Filistin'de çok sayıda özel kanal yer alıyor. Lübnan'da 1 devlet kanalı, Filistin'de de 1 devlet kanalı yer alırken, her iki ülkede de çok sayıda özel kanal yayın yapıyor.

Avrupa ve Amerika'da ise durum tam tersi. Avrupa ülkelerinde devlet kontrolündeki televizyonların sayısı az, yerel ve uluslararası yayın yapan özel kanal sayısı ise çok.