Abone Ol

Tesla'da Irkçılık ve Taciz Suçlamalarının Sonu Gelmiyor

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Tesla şirketinde taciz iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Çalışanların suçlamalarında ırkçılık ve ciniyetçi tacizler bulunuyor.

Tesla'da Irkçılık ve Taciz Suçlamalarının Sonu Gelmiyor

Hürriyet'ten Sevin Turan'ın derlemesine göre, Alisa Blickman, birlikte çalıştığı erkeklerin, kadın çalışanlara puan verdiğini, kalçalarının fotoğraflarını çektiğini ve tecavüz imalarında bulunduğunu söyledi. Alex Corella, meslektaşlarının homofobik şakalarına maruz kaldığını belirtti. Jessica Brooks, erkeklerin sürekli kendisine ıslık çalıp dik dik bakmasından ve elle taciz etmesinden bıktığı için çalışma alanının etrafını kolilerle çevirip kendisine bir bariyer inşa ettiğini anlattı. Terrance Dobbins ise çalışanların kendisine ırkçı ve cinsel içerikli espriler yaptığını söyledi.

Bunlar son 5 yılda Tesla'ya karşı açılmış 40'tan fazla davadan sadece birkaçı. Davaları açanların bir kısmı halen şirkette çalışıyor, bir kısmı ise çoktan ayrılmış. Ancak şikayetleri ortak: Tesla cinsiyetçi ve ırkçı bir çalışma kültürünü besliyor.

Elon Musk, Tesla'yı ütopik gelecek vizyonunun bir parçası olarak hayata geçirdi. Musk daha önce "Tesla otomobileri hayat kurtarıyor" derken imalat süreçlerinin de tamamen otomatize edildiği bir fabrika hayali kurduğundan bahsediyordu. Ancak şu an için Tesla otomobilleri halen insanlar tarafından üretiliyor. Ve şirketin çalışanlarının birçoğu Tesla'daki ırkçı ve cinsiyetçi ortamda yaşanan ayrımcılıkların bu fütüristik hayallere darbe vurduğunu söylüyor.

Bütün davalar bir araya geldiğinde ortaya küfürlerin, elle tacizin ve tehditlerin oldukça sıradan olduğu, insan kaynakları departmanının ise çoğu zaman çalışanların kaygılarına yanıt veremediği bir çalışma ortamı tablosu çıkıyor. Dava dosyalarına göre, bazı durumlarda yardım istemek için yöneticilerine başvuran çalışanlar azarlanarak hatta işten çıkarılarak cezalandırılıyor.

"NEREDEYSE HER GÜN" CİNSEL TACİZ

Tesla'ya dava açanlardan biri olan Jessica Barraza, Kasım ayında Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, "neredeyse her gün" cinsel tacize uğradığını belirtiyor ve "Yaklaşık üç yıl boyunca bütün o tacizleri yaşamak güvenlik hissinizi alıp götürüyor; adeta insanlıktan çıkıyorsunuz" diye anlatıyordu yaşadıklarını.

Elon Musk, Insider'ın davalarla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Şirketten yapılan açıklamada ise münferit davalara ilişkin yorum yapılmadı ve fakat "Tesla, yanıt vermek için uygun zeminin medya değil, gerçek olguların ve kanıtların dinleneceği bir mahkeme olduğuna inanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Tesla davaların çok büyük bir kısmında özel arabulucuya gitmek için taleplerde bulundu. En az üç dava düşürüldü, üç dava ise mahkemede anlaşmayla sonuçlandı. Birçoğu ise ya arabulucuya taşındı ya da Tesla'nın bu konudaki savunması bekleniyor.

Diğer yandan Tesla birçok davayı sessiz sedasız çözmüş olsa da bu sağlam zırhta bazı çatlaklar da oluşmaya başladı. Geçen yıl biri mahkemede biri arabulucuda olmak üzere iki büyük ayrımcılık davasını kaybeden şirkete ABD hükümetine bağlı bir denetleyici kuruluş tarafından da dava açıldı.

ÜRETİM ARTTIKÇA ÇALIŞAN, ÇALIŞAN ARTTIKÇA DAVALAR ARTIYOR

Tesla'nın en büyük üretim merkezi, ABD'nin California eyaletinin Fremont şehrinde bulunuyor. Burada üretilen yüz binlerce elektrikli otomobilin en ucuzu 46.900 dolara satılırken fiyatlar ek özelliklerle 130.000 doları aşabiliyor. Fabrikada 10.000'den fazla personel çalışıyor. Tesla üretimi her yıl aşağı yukarı yüzde 50 artırma hedefinde olduğu için, çalışanlar üzerinde de büyük bir performans baskısı var.