Abone Ol

Terör Saldırılarının Hedefi Olan İsrail'de Halk Yeniden Netanyahu'yu İstiyor

İsrail Hayom Gazetesi kamuoyuna seçim yapılması halinde hangi siyasi alternatifleri tercih edeceklerini sordu. Kimin başbakan olarak hizmet etmesini istedikleri sorulduğunda, ankete katılanların %41'i Netanyahu'yu, %15'i Yeş Atid Başkanı Yair Lapid'i seçti.

Terör Saldırılarının Hedefi Olan İsrail'de Halk Yeniden Netanyahu'yu İstiyor

Tel Aviv´in Dizengoff Caddesi´nde 2 kişiyi öldüren ve 8 kişiyi yaralayan terörist, cuma sabahı erken saatlerde İsrail güçleriyle çıkan çatışmada öldürüldü. Filistin’deki Cenin mülteci kampından 28 yaşındaki Raad Fethi Hazem olarak tanımlanan terörist, 2 Şin Bet (İsrail’in yurtiçi gizli servisi) görevlisi tarafından Yafa'daki bir caminin yakınında saklanırken bulundu.

Ölenlere başsağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileklerini sunan İsrail Başbakanı Bennett, teröristin bulunması için gece boyu çalışan güvenlik güçlerine övgüde bulundu.

Ancak İsrail kamuoyu Bennett'in terör karşısında yeterli karşılığı veremediğini düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre yeni bir seçim yapılması halinde, Likud'un 35, Yeş Atid'in 19, Şas'ın 9 sandalye, İşçi Partisi, Mavi ve Beyaz, Dindar Siyonist Parti ve Birleşik Tevrat Yahudiliği’nin 8’er sandalye, İsrail Evimiz ve Ortak Arap Listesi’nin 6’şar sandalye kazanacağı ön görüldü.

Ankete göre, Başbakan Naftali Bennett'in Yamina Partisi 5 sandalye, Meretz ve Birleşik Arap Listesi 4’er sandalyede kalırken Adalet Bakanı Gideon Sa'ar'ın Yeni Umut Partisi’nin seçim barajını geçmeyeceği ön görüldü.

Ankette katılanların %41’i muhalefet lideri Binyamin Netanyahu yönetiminde bir hükümeti tercih edeceklerini belirtirken, %28'i mevcut hükümeti tercih edeceklerini, %11'i ise Netanyahu dışında başka bir lider ile Likud Partisi’nin iktidar olacağı bir hükümeti tercih edeceklerini belirtti.

Ankete katılanların %31 mevcut hükümetin iktidarda kalmasını isterken, %29'u yeni bir seçim yapılmasını istedi.

Kimin başbakan olarak hizmet etmesini istedikleri sorulduğunda, ankete katılanların %41'i Netanyahu'yu, %15'i Yeş Atid Başkanı Yair Lapid'i seçti. Ankete katılanların %9’u savunma bakanı ve Mavi Beyaz Partisi Başkanı Benny Gantz'ı, %6'sı Başbakan Naftali Bennett'i ve yüzde 5'i Kudüs eski Belediye Başkanı Nir Barkat'ı tercih etti.

Anket, Profesör Yitzhak Katz'ın başkanlığındaki Maagar Mohot Enstitüsü tarafından yapıldı. Anket, 6-7 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi, 18 yaş ve üstü İsrail nüfusunun temsili bir örneğini oluşturan 502 katılımcı ile yapıldı. Anketin hata payı %4,4 olarak belirlendi.