Abone Ol

Libya tezkeresi Meclis'ten geçti: 325 Evet 184 Hayır

TBMM, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini oyladı. Tezkere Millet İttifakı'nı da böldü. Meclis oylamasında tezkere 325 oyla kabul edildi.

Libya tezkeresi Meclis'ten geçti: 325 Evet 184 Hayır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Libya'ya tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantı başlangıcında CHP ile AKP'liler arasında usul tartışması yaşandı. Gruplar adına ilk konuşmayı yapan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye'nin hiçbir zaman ganimet ve yağma peşinde olmadığını belirterek, "Bu tezkereye 'hayır' diyeceğiz" dedi. Saadet Partisi ise tezkereyi destekleme kararından vazgeçti. Konuşmaların ardından yapılan oylamada 325 oyla tezkere kabul edildi..

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada tezkere 184 red oyuna karşılık, 325 oyla kabul edildi.

EVET BLOĞU: AKP-MHP-BBP

Buna göre; 290 vekili bulunan iktidar partisi AKP ile 49 vekili bulunan MHP ve 2 vekili bulunan Saadet Partisi ‘evet’ diyeceğini açıkladı. Meclis’te tek vekille temsil edilen BBP de tezkereye destek vereceği duyurdu.

HAYIR BLOĞU: CHP-İYİ PARTİ-HDP-DP-TİP-SAADET

Libya tezkeresi Meclis'ten geçti: 325 Evet 184 Hayır - Resim: 1Meclis koridorunda Libya tartışması: Türk askeri lejyoner değil...

TBMM’de 139 sandalyeye sahip CHP ile 39 milletvekiline sahip İYİ Parti, 62 milletvekiline sahip HDP, 2 milletvekiline sahip TİP ve bir milletvekiline sahip DP’in tezkere için hayır oyunu vereceği bildirildi. Sabah saatlerinde tezkereye evet oyu vereceğini açıklayan Saadet Partisi’nin Meclis’te bulunan iki vekili ise tezkereyi desteklemeyeceklerini açıkladı.

TEZKERE İÇİN SALT ÇOĞUNLUK YETİYOR

Tezkerenin geçmesi için Genel Kurul’daki oylamaya katılanların salt çoğunluğu gerekiyor. Yani oylamaya katılacak kişilerin yarısından bir fazlası “evet” için yeterli olacak.

Tezkerenin Meclis'te kabul edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Libya'ya gidecek unsurları belirleyecek.

CANLI YAYIN

ASKERİ GÜCÜN SIRIN VE KAPSAMINI ERDOĞAN BELİRLEYECEK

Libya tezkeresi, son dönemde çıkarılan en geniş kapsamlı tezkerelerden biri olacak. Askeri gücün sınır, kapsam, miktar ve zamanını Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi, AKP, MHP ve Saadet Partisi desteklerken, CHP ve İYİ Parti 'hayır' oyu kullanacaklarını açıkladı.