Abone Ol

Suikaste Uğramıştı: Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe Hayatını Yitirdi

Japonya'da sırtından vurularak suikaste uğrayan eski Başbakan Şinzo Abe hayatını kaybetti.

Suikaste Uğramıştı: Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe Hayatını Yitirdi

Reuters'ın aktardığı habere göre, Japonya'nın Nara şehrinde gelecek parlamento seçimi için konuşma yaptığı etkinlikte vurulan eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 67 yaşında hayatını kaybetti.

Abe, konuşma yaptığı tren istasyonu önünde arkadan vurulmuş, hastaneye kaldırılmıştı. Hastanede durumu kritik ilerleyen Abe'nin kurtarılamadığı belirtildi.

Saldırgan, olay yerinde güvenlik güçleri tarafından yakalanıp gözaltına alınmıştı. Saldırganın Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nde üç yıl boyunca görev almış eski bir asker olan Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı.

Abe, Japonya tarihinin en uzun süre başbakanlık yapan ismi olmuştu. Abe önce 2006 ve 2007 yıllarında başbakanlık yapmış, daha sonra 2012 ve 2020 arasında da görevi sürdürmüştü. Abe, 2020'de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakmıştı. Daha sonra bağırsaklarında bir rahatsızlık olduğunu açıklamıştı.

Abe'nin yerine görevi partideki yakın dostu Yosişide Suga almış daha sonra Fumio Kişidabaşbakan olmuştu.

Dünyanın en sıkı silah kontrolü yasalarından biri Japonya'da
Dünyadaki en sıkı silah kontrol yasalarından birinin olduğu Japonya’da eski Başbakan’ın vurulması şok etkisi yarattı. 

Business Insider’a göre, Japonya’da bir kişinin silah alabilmesi için derslere katılması, yazılı sınav vermesi ve atış testinde yüzde 95’ten fazla isabet ettirmesi gerekiyor. Kişinin aynı zamanda ruh sağlığı kontrolü ve sabıka kaydından geçmesi gerekiyor. Sınav ve derslerin üç yılda bir yenilenmesi gerekiyor.

Dışişleri'nden taziye
Dışişleri Bakanlığı, eski Japonya Başbakanı Abe'nin öldürülmesi üzerine bir taziye mesajı yayımladı. Mesajda, şu ifadeler yer aldı:

"Japonya eski Başbakanı Abe Shinzo’nun, bugün uğradığı menfur silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

Abe Shinzo’nun ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine içten taziyelerimizi iletiyoruz."