Abone Ol

CHP'de Kaftancıoğlu neden Atatürk demiyor tartışması

Sözcü Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz bugünkü köşe yazısında, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 'Atatürk' ifadesi yerine 'Gazi Mustafa Kemal' ifadesini kullanmasını yazdı.

CHP'de Kaftancıoğlu neden Atatürk demiyor tartışması

Serpil Yılmaz, "Kaftancıoğlu'nun yanıtı şu oldu: Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum.” ifadeleriyle Kaftancıoğlu'nun yanıtını aktardı.

Serpil Yılmaz'ın yazısı şöyle:

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, internet ortamında yapılan Taksim Toplantıları'nın onur konuğuydu. Toplantı CHP'nin 97. kuruluş yıldönümüne denk gelen 9 Eylül günü oluyordu.

“Türk Siyasetinde Örgütün Yeri ve Seçim Güvenliği” başlıklı bir sunum yaptı, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 1.5 saatlik konuşmasında Atatürk'e atfen üç kez “Gazi Mustafa Kemal” ismini kullandı.

Bu ifade biçimi, katılımcılar arasında yer alan sosyal demokrat siyasetçi-akademisyen-gazeteci Uluç Gürkan'ın gözünden kaçmayacak bir vurguydu…

Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi, Mustafa Kemal Gençlik Vakfı kurucu üyesi ve 1995-1999 TBMM Başkan Vekili olan Gürkan, Kaftancıoğlu'na “Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi” diye sordu…

Kaftancıoğlu'nun muhtemelen beklediği bir soruydu.

★★★

Kaftancıoğlu'nun yanıtı şu oldu: Kişilerin isimlerinden söz ederken, belirli alışkanlıklarla bunların özel atıflarla kategorize edilmesine karşıyım. Yıllardır kullandığım gibi bu şekilde ifade etmek, kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum.”

Bu yaklaşım; “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganını “militer” bulan Kaftancıoğlu'nun, “Mustafa Kemal'in yoldaşlarıyız” demeyi tercih ettiği açıklamasını hatırlattı.

Gazi Mustafa Kemal'e “Atatürk” soyadı TBMM'de 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı kanunla verildi. Nüfus cüzdanının “Adı” hanesinde “Kemal”, “Soyadı” hanesinde ise “Atatürk” yazıyor.

Yazının devamı için tıklayın