Abone Ol

Son dakika: Gazze'de Kudüs protestolarında İsrail katliam yaptı: 55 şehit..

ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini'ni Kudüs'e taşımasını protesto eden Filistinliler, İsrail askerleri tarafından gerçek mermilerle hedef alınıyor. Gazze sınırındaki çatışmalarda 55 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 1700'ü geçti.

Filistinlilerin Gazze Şeridi'nde İsrail ve ABD'ye karşı düzenledikleri gösterilerde, İsrail askerleri protestocuların üzerine ateş açtı. Olaylarda şu ana kadar en az 55 kişi hayatını kaybetti. Filistin yönetimi İsrail'i 'Gazze'de katliam yapmakla' suçladı.

19.15: Filistin Devlet Başkanı Abbas, "Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek" ifadelerine yer verdi. Gazze'de yaşananların ardından açıklama yapan Abbas, bu noktadan sonra ABD'nin arabuluculuğunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Abbas, "Bu acil toplantıda bir araya geldik ve Filistin liderliğinin bu konuda bazı kararlar alması için bir araya geldik. Biz burada kararların ne şekilde uygulanacağını konuşmak için toplantı yaptık." dedi.

19.04: Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen barışçıl yürüyüşlere karşı güç kullanılmasının kesinlikle kabul edilmediği belirtildi. Açıklamada, işgal altındaki topraklarda gerginliğin tırmandırılmasının  sonuçlarına karşı uyarıda bulunularak, Mısır'ın, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurulması başta olmak üzere Filistin halkının meşru haklarını tamamen desteklediği ifade edildi.

18.57: Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri  tarafından şehit edilen Filistinlilerin sayısı 52'ye yükseldi.

18.15 : Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad el Hüseyin, Twitter adresinde, Gazze'deki İsrail saldırılarına tepki gösterdi. "Gazze'de düzinelerce insanın şoke eden ölümü ve yüzlerce insanın yaralanması hemen şimdi durmalı. Yaşam hakkına saygı duyulmalı. İnsan hakları ihlallerini gerçekleştirenler hesap vermeli. Uluslararası toplum, kurbanlar için adaleti sağlamalı" dedi.

18.05 : Gazze'deki ölümler hakkında yorum yapmayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail ve Filistinliler arasında barışın sağlanmasını istediklerini öne sürdü.

17.55 : İngiltere Başbakanlığı'ndan gelen açıklamada da, Gazze'deki ölümlerden dolayı endişe duyulduğu belirtilerek, itidal çağrısı yapıldı.

17.40 : Avrupa Birliği (AB), İsrail'in Gazze'de yaptığı  katliama zayıf tepki göstererek, "İsrail, barışçıl gösteri hakkına ve güç kullanımında orantılılık ilkesine saygı göstermelidir" dedi.  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio  Guterres de "Özellikle çok sayıda insanın ölümüne ilişkin Gazze Şeridi'nden gelen  haberler beni çok kaygılandırıyor." diye konuştu.

17.25 : Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bölgedeki gerilimin arttığı bu dönemde ABD'nin büyükelçiliğini taşıma kararını onaylamadıklarını söyledi.

16.59 : Açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için "Dünyada daha iyi bir dostumuz yok. Tarihi tanıyarak tarih yazdınız. Bu anı hatırlayın, Trump tarih yazdı. ABD ve İsrail'i her zamankinden daha fazla yakınlaştırdı" dedi. Bugünün kendileri için 'zafer günü' olduğunu söyledi. "Bugün ulusal hafızalara nesiller boyu kazınacak. Kudüs'teyiz ve burada kalacağız" ifadesini kullandı.

16.48 : Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, törende yaptığı konuşmada, bu hamleyle dünyanın ABD’ye ve başkanına güvenebileceğini gösterdiklerini iddia etti

16.37 : Donald Trump, tweet atarak "İsrail için büyük gün. Tebrikler!" dedi.

16.31 : Filistin Kurtuluş Örgütü, genel grev ilan etti.

16.28 : ABD Başkanı Trump, açılışta yayımlanan video mesajında, ülkesinin kalıcı bir barış anlaşmasını hedeflediğini söyledi. Büyükelçiliği taşıma kararının uzun süredir tartışıldığını belirterek "İsrail kendi başkentine karar vermekte özgürdür" dedi.

16.20  : Ölü sayısının 41'e yükseldiği duyuruldu.

16.15 : Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İsrail’in işgal altındaki Filistin'de şehit ettiği her bir  Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği bir utanç tablosudur" ifadelerini kullandı.