Abone Ol

Selim Çiprut: Baş Karakter Çok Güzel Bir Kadın Olacak

Yeni kitabı ‘Sana Bir Sır Vereceğim’ için Potink Kitap’ı seçen Selim Çiprut; kitabını, projelerini ve geleceğe dair planlarını Medyafaresi.com'a anlattı.

Selim Çiprut: Baş Karakter Çok Güzel Bir Kadın Olacak

Film ve dizilerin senaristi, As Maça ve Cıva gibi çok satan kitapların yazarı Selim Çiprut Medyafaresi.com'un sorularını yanıtladı...

Selim Bey, biraz kendinizi anlatır mısınız?

Ben 1972 yılında İstanbul’da doğdum. Liseyi Saint Joseph’te okumanın ardından Marmara Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdikten sonra ticarete atıldım. Yazmayı her zaman çok severdim ve bu hayalimi ilk olarak 2007 yılında senaryo yazarak gerçekleştirdim. 2011 yılında da roman yazma kararı aldım. İyi ki de almışım bu radikal kararı. Hiç pişman değilim.

Senaryo yazmakla kitap yazmak arasında nasıl bir fark var?

İkisi çok ayrı dünyalar. Senaryoda dizginleniyorsun, sonuçta prodüksiyona fazlasıyla maliyet getirebilecek sahneleri çok severek yazsan da gerek yapım tarafı olsun gerek yönetmen tarafı olsun sana sormadan çıkartıyorlar. Ama roman öyle değil, hayal gücün uçsuz bucaksız, karışanın yok, sınırlarını belirleyen yok. Kuş gibi özgürsün. Uç uçabildiğin kadar.

Selim Çiprut: Baş Karakter Çok Güzel Bir Kadın Olacak - Resim: 1

Son kitabınız ‘Sana Bir Sır Vereceğim’i biraz anlatır mısınız?

‘Sana Bir Sır Vereceğim’ romanım yıllar önce uçağa binme korkumu yenmem için annemin bana söylediği masum bir cümleden doğdu. O cümle elbette konuyu bambaşka yerlere getirdi ve son romanım ortaya çıktı. Uçağa binmekten korkan bir çocuğun uçaklarla bağlantılı trajediler yaşamasının ardından hayatının alt üst olmasını anlatıyor.

Son kitabınız Potink Kitap’tan ikinci baskıya giriyor, neler hissediyorsunuz?

Selim Çiprut: Baş Karakter Çok Güzel Bir Kadın Olacak - Resim: 2

Çok mutlu oldum, darısı beşinci baskıya ve yurt dışındaki baskılara. Mesajım alınmıştır umarım. Romanın genel konusu uçaklar ve 2001’deki İkiz Kuleler saldırısı. Neden uçakların ön planda olduğu bir kurgu yapmak istediniz? Uçaklar oldum olası her zaman ilgimi çeken ulaşım araçlarındandır ve o kadar geniş bir malzeme var ki… İkiz kuleler saldırısı sadece bir olay olarak geçiyor, romanda da fazla derinlere inmeden, okuru boğmadan değindim.

Kitabın başkarakteri de babasını İkiz Kuleler saldırısında kaybediyor. Neil karakterini nasıl yarattınız?

Romanlarımda yarattığım her karakterde mutlaka benden bir parça vardır. Bu romanda da o kesitler Neil’de var. Neil Goldberg için uçak korkumun roman dünyasında beden bulmuş hali diyebilirim.

Senarist kimliğiniz bu romanında iki açıdan kendini gösteriyor: Romanın çok sinematografik ve karakterleri veya durumları tasvir ederken filmlere göndermeler yapmışsınız. ‘Sana Bir Sır Vereceğim’i senaryoya uyarlama planınız var mı?

Ben bu romanı yazarken global bir hikaye yaratmak istedim. Yurt dışında okuyan insanları da kolayca içine alabilecek bir hikâye. Sanırım bunda da başarılı oldum. Bu romanımın sinemaya ya da diziye uyarlanmasını gerçekten çok istiyorum ama şans işte. Belki yabancı dillerde de basılırsa şansı da o kadar artar. Ben buna tüm kalbimle inanıyorum.

Romanın sonu merakta bırakıyor, okura devamının geleceğini hissettiriyor. Sonraki kitabı yazacağınızı düşünerek, başkarakter hakkında biraz ipucu verir misiniz?

Başkarakter bu sefer çok güzel bir kadın olacak, Romanı okuyanların tamamı kimden bahsettiğimi kesin anlamıştır.

Birçok haber ve röportajda zor zamanlardan geçtiğimiz bu pandemi döneminde okur sayısının arttığını, insanların evdeyken okumaya daha çok zaman ayırdığını duyuyoruz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Pandemi sürecinde siz neler yapıyorsunuz?

Pandemi sürecinde şahsen hiç kitap okuyamadım. Nedenini bilmiyorum ama başladığım iki romanı da yarıda bıraktım. Onun yerine yüzlerce film ve onlarca dizi izleyip işin kolay yanına kaçtım.

Gelecek için planlarınız nedir? Yeni bir kitap, yeni dizi ya da film senaryosu var mı?

Şu an için herhangi bir dizi ya da sinema filmi senaryo projesi yok. Yazarsam bu romanımın ikincisini yazacağım, aklımda şu an bunu kuruyorum.

Eser Adı: SANA BİR SIR VERECEĞİM

Yazar: SELİM ÇİPRUT

Yayına Hazırlayan: Serpil Tütüncü

Yayınevi: Potink Kitap

Türü: Roman

Cilt Bilgisi: 230 gr Amerikan

Kâğıt Bilgisi: 70 gr Enzo

Basım Tarihi: Kasım 2020

Basım Bilgisi: 1. Basım

Sayfa Sayısı: 336

Kitap Boyutları: 13,5x19,5

ISBN: 978-605-06313-9-5

Barkod No: 9786050631395

Etiket Fiyatı: 27 TL

SANA BİR SIR VERECEĞİM

Akranlarım çocukluğumuzda palyaço, örümcek, ölüm ve hayaletten korkarken

benim korkum kişiliğim gibi sıra dışıydı:

“Uçağa binme korkusu!”

Babamı 9/11 saldırılarında kaybetmenin ardından uçak korkum nefes alıp vermek gibi vazgeçilmezim

olmuştu. Babam o gün oraya bir iş görüşmesi için gitmiş ve her şey yolunda giderse ailece yurt dışına, amcamların yanına gideceğimizin sözünü vermişti.

Cenazesinden aylar sonra vasiyeti olarak düşündüğüm bu yolculuğu vicdanımı rahatlatmak için annemin zorlamasıyla kabul etmiştim.

İlk defa uçağa binecektim ve yolculuğumuz on iki saat sürecekti.

Günlerce heyecandan ve stresten uyuyamadım.

Havalimanına geldiğimizde korkudan titrerken annem yanıma yaklaşıp bana bir sır vereceğini söyledi.

İşte o sırla hayatım alt üst olacaktı.

Adım Neil Goldberg, aklınızı alacak hayat hikâyemi okumaya hazır mısınız?