Abone Ol

Seks işçiliği yapan hayat kadınlarının kazancı 35 yaşından sonra yüzde 52 azalıyor

Türkiye’nin ağır iş kollarından biri olan seks işçiliğinde sosyal güvence yoktur. Bu yüzden yaşlanmaya başlayan hayat kadınlarını gelecek kaygısı sarar. Psikolojik romanlar yazarı Yıldırım Dursun’un yeni romanı Boyalı Külah’a konu olan hayat kadını Dilek de onlardan biri. Bir hayat kadınının kızı olan Dilek, 17’sinde o dünyanın sermayesi olmuştu.

Seks işçiliği yapan hayat kadınlarının kazancı 35 yaşından sonra yüzde 52 azalıyor

40’lı yaşlara geldiğinde Dilek de geleceğinden endişe etmeye başlar. Dilek, hayatta kalmak için her gece vücudunu satmanın duygusal maliyetini hesaplarken dostundan hamile kalır ve gizlice bir çocuk dünyaya getirir. Ferhat ismini koyduğu çocuk artık Dilek’in hayat sigortasıdır.

HAYATA TUTUNMAK İÇİN BU İŞİ YAPIYORLAR

Hayat kadınlarının yaşlanmaları nedeniyle yaşadıkları endişe bilim insanlarının araştırmalarına da konu oldu. 

Hindistan’daki Deemed Üniversitesi ile ABD’deki George Mason Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan ve Hindistan, Tayland ve ABD'deki kadın seks işçilerini konu alan araştırmaya göre, kadınların seks işçiliğine yönelmelerinin temel nedeni dünyanın her yerinde aynı: Maddi zorluk ve çaresizlik!

KAÇ PARA KAZANIYORLAR

Yazar Yıldırım Dursun, Mayıs 2022’de yayınlanan bu önemli araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“Hindistan’da bir hayat kadını günde yaklaşık 7 ila 9 müşteri ağırlarken, ABD'de bu sayı yaklaşık iki, Tayland'daysa günde yaklaşık 5,41 müşteridir. Her üç toplumda da ortak olan nokta, tüm hayat kadınları için seks işçiliğine girişin ardındaki birincil etkenin ekonomik bağlamda hayata tutunmak.

Hindistan'daki bir hayat kadını cinsel ilişki başına ortalama 4 dolar, Tayland'daki bir hayat kadını 31,9 dolar, ABD'deyse (Washington D.C. bölgesi) bir hayat kadını ortalama 275 dolar kazanmaktadır. 

35 YAŞINDAN SONRA GELİRLERİ YÜZDE 52 AZALIYOR

Yaşla seks işçiliğinden kazanılan para arasında belirgin bir doğrusal ilişki vardır. Araştırmada konuya yönelik sunulan parasal bir denklem, bir hayat kadınının saatlik kazancının artan her yaş için yüzde 4,5 azaldığını, 35 ila 40 yaşındaki hayat kadınlarının 20 yaşın altındaki kadınlara kıyasla saat başına yüzde 52,8 daha az kazandığını ortaya koymuştur.” 

REŞİT OLMADAN BAŞLIYORLAR

Söz konusu araştırmaya göre, Hindistan'a kıyasla ABD ve Tayland'da kadınlar seks işçiliğine daha genç yaşta giriyor. Genelevlerde seks işçiliği özellikle genç seks işçileri sayesinde gelişiyor. 

Meksika'da yapılan çalışmalar kadınların yüzde 40'ının seks işçiliğine reşit olmadan başladığını gösteriyor. Tayland'da yapılan bir çalışmada da seks işçilerinin yüzde 40'ının 18 yaşın altında olduğu bildirilmiştir.”