Abone Ol

Sahipleri Kaçtı ama Fetö'cü Zaman Gazetesini Çöpe Atanlar Yargılanıyor

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, 2013'te Zaman gazetesini çöpe attıkları için iki kişiye açılan davanın devam ettiğini yazdı.

Sahipleri Kaçtı ama Fetö'cü Zaman Gazetesini Çöpe Atanlar Yargılanıyor

Pehlivan’ın aktardığına göre, KHK ile kapatılan gazeteyi çöpe atan kişiler hakkında 3 yıl hapis cezası isteniyor.

Pehlivan, “Yuh dedirten dava” başlıklı yazısında 10 Mart 2013’te Ankara’da 20‘li yaşlarında Mustafa Korkmaz ve Onur Tunç’un dağıtımcı kişinin tavrına sinirlenerek Zaman gazetesini yırtıp çöpe atması üzerine açılan davayı yazdı. Pehlivan, dava sürecini şöyle aktardı:

“Savcı Cihat İpekçi, soruşturma başlattı, iddianame yazdı, dava açtı. Sanıkların, ‘hukuka aykırı olarak kişilerin haberleşmesini engellemek’ ve ‘mala zarar vermek’ suçlarından cezalandırılmalarını istedi. Evet, savcıya göre, Zaman gazetesini çöpe atmanın suçu 8 yıl hapisti! Jet bir biçimde, bir yıl içinde karar verildi. Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Dündar Örsdemir, iki sanığın da, ‘Basılmış eserleri engelleme, tahrip ve bozma’ suçunu işlediğine hükmetti. 24 gün hapis ve 833 lira para cezasına çarptırıldılar. Dava, Yargıtay’a taşındı. Bu senenin başında, 28 Şubat’ta Yargıtay 2. Ceza Dairesi toplandı.  Eğer, ‘Yıl olmuş 2022, kesin beraat çıkmıştır’ diye düşünürseniz yanılırsınız. Yargıtay’ın koca beş hâkimi iki arkadaşın yanlış suçtan cezalandırıldığına hükmetti. ‘Mala zarar vermekten 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları gerektiğinden’ karar bozuldu. Yani Yargıtay yerel mahkemeye, ‘Ceza az olmuş, daha fazla ver’ diyordu. Gerekçede, ‘sanıkların gazeteye yönelik bir tavırları olmadığı, dağıtım işi yapan şahsa yönelik tepki nedeniyle bu şekilde davrandıklarını beyan etmeleri’ de delil olarak gösterildi.”

Tam 10 yıldır Zaman gazetesini çöpe atmanın davasının devam ettiğini ve iki kişinin hapis istemiyle yeniden yargılanacağını belirten Pehlivan, tepki gösterdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.