Abone Ol

#Ölmüş Etiketinin Arka Planı Ortaya Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında #Ölmüş etiketinin gündem olmasının arkasında yatan sebepler belli oldu. İşte detaylar...

#Ölmüş Etiketinin Arka Planı Ortaya Çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki hastalık iddiaları sık sık ortaya atılırken, sosyal medyada da açılan “#ölmüş” etiketi tartışmaları alevlendirdi.

Aydınlık gazetesine göre kampanya, ABD’de yönetim çevrelerine yakın Foreign Policy’de yayımlanan “Erdoğan, Türkiye'ye liderlik yapamayacak kadar hasta olabilir” başlıklı Steven Cook imzalı yazıyla başladı.

Son olarak, Erdoğan’ın Roma'da yapılan G 20 zirvesi sonrası Glasgow'da yapılacak olan İklim Zirvesi programını iptal etmesini dayanak gösteren iddialar, sosyal medyada ve yurtdışı kaynaklı sitelerde dolaşıma sokuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki kampanyanın ABD Başkanı Biden ile görüşmenin ardından artması da ayrıca dikkat çekti.

Gazete haberinde şu ifadeleri kullandı:

“CIA’nın psikolojik savaş mekanizmasının bu tür işlerde nasıl kullanıldığını Amerikalı radyoloji uzmanı Dr. Jonathan D. Clement, ayrıntılarıyla anlatıyor. Clement, 23 Eylül 2006 tarihinde International Journal of Intelligence and Counter Intelligence akademik dergisinde yayınlanan makalesinde CIA'ya bağlı Tıbbi ve Piskolojik Analiz Merkezi'ni (MPAC) inceliyor. Clement, MPAC'nin doktorlar, psikiyatristler, psikologlar, sosyologlar, antropologlar ve epidemiyologlardan oluşan küçük bir multidisipliner ekip olduğunu ve ana işlevinin, salgın hastalıkları ve yabancı liderlerin sağlığı gibi konularda üst düzey politika yapıcılar için değerlendirmeler yapmak olduğunu belirtiyor. MPAC'ye alınan uzmanların alanlarında en az 7 yıllık tecrübeleri olması gerekiyor. MPAC’te ayrıca “karar verme, etkililik, saldırganlık, iş birliği veya gruplararası işlevle ilgili grup, örgütsel veya toplumsal dinamikler” konusunda uzmanlığa sahip psikologlar ve psikiyatristler de çalışıyor.

KASITLI YANLIŞ SAĞLIK HABERLERİ

Clement makalesinde, bazen bir liderin siyasi duruşunu baltalamak için muhalefet tarafından kasıtlı olarak yanlış tıbbi bilgiler sızdırabileceğini belirtiyor. Clement ayrıca, hastalık nispeten sakin kalırsa ve lider bir rutini sürdürmek için çaba harcarsa, “saldırgan bir basını ve güçlü bir muhalefetin” bulunduğu demokratik toplumlarda bile, hastalığın üstünü örtmek daha kolay olacaktır diyor. Liderin hastalığını saklayamadığı takdirde de muhalefet ve basının spekülasyon yapması kolaylaşıyor. Clement, asgari olarak, kritik yabancı kişilerin sağlığının izlenmesi, Birleşik Devletler için stratejik öneme sahip ülkelerdeki liderlik değişikliklerinin önceden tahmin edilmesine yardımcı olabileceğini, bu ani bir liderlik değişikliğinin potansiyel olarak bölgede istikrarı bozabileceği ve ABD'nin hızlı müdahalesini gerektirebileceği Pakistan veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) gibi ülkeler için özellikle önemli olduğunu belirtiyor.”

'#ÖLMÜŞ' KAMPANYASI

Geçen günlerde bir gece yarısı sosyal medyada “#ölmüş” etiketi açılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yalan kampanyası yürütülmüştü.

Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğünce “#ölmüş” etiketi (hastag) altında Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret, tezvirat, onur ve saygınlığını rencide edici içeriklerin yanı sıra dezenformasyon ve manipülatif niteliğinde paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 30 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı. Etikete destek verenler arasında FETÖ’cü hesapların da olması dikkat çekti.

OdaTV