Abone Ol

O Ülkeye Ucuz IPhone İçin Akın Akın Gidiyorlar

Gürcistan'a açılan Sarp Sınır Kapısı'nda 'iPhone turizmi'nin trafiği yaşanıyor. 2023 yılında daha yüksek kayıt ücreti bedeli ödemek istemeyenler özellikle hafta sonları Gürcistan'a akın ediyor.

O Ülkeye Ucuz IPhone İçin Akın Akın Gidiyorlar

Uygun fiyatlı telefon almak isteyen vatandaşlar farklı yollara başvurmaya başladı. Özellikle iPhone’un son modeli olan iPhone 14 ailesinin ülkemizde 30 bin ile 57 bin lira arasında satılmasıyla, yeni iPhone satın almak isteyen vatandaşlar çareyi bir başka alternatif yola başvurmakta buldu. Son dönemde iPhone'ların Gürcistan'da Türkiye'ye göre daha uygun fiyatla satılması nedeniyle Türkiye'den Gürcistan'a yönelik iPhone turizmi başladı.


iPHONE İÇİN BATUM'A AKIN EDİYORLAR
İHA'nın haberine göre, Türkiye'nin Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılan kapısı durumundaki Sarp Sınır Kapısı'nda bu kez telefon trafiği yaşanıyor. Komşu ülke Gürcistan’da iPhone fiyatları vergilerden kaynaklı, 15 bin lira daha uygun olunca Türkiye’nin birçok şehrinden günübirlik gelenler Gürcistan'ın Batum şehrine akın ediyor.

 

Apple yeni iPhone 14 serisini geçtiğimiz Eylül ayında tanıttı. iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max olarak adlandırılan modeller yine Eylül ayında satışa çıktı. Ülkemizde iPhone fiyatları, modeline göre 30 bin ile 57 bin lira arasında değişiyor. Yurt dışında bu fiyatlar vergilerden kaynaklı düşük olunca Sarp Sınır Kapısı'nı kimlikle geçerek günübirlik Gürcistan’a giden Türk vatandaşları, Batum kentinde Apple Store’den aldıkları telefonları vergi iadesiyle 15 bin liraya kadar daha ucuza alabiliyor.


TÜRKİYE’DE KULLANABİLMEK İÇİN IMEI KAYDININ YAPILMASI GEREKİYOR
Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma açılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de konuyla ilgili karar yayınlanırken, buna göre 2022 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. IMEI kayıt harcı 2006 TL’den 2732 TL’ye çıkarıldı. 2023 yılında ise IMEI kayıt ücretinin 6 bin 91 TL olması bekleniyor.