Abone Ol

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim meydanı kapalı, Saraçhane'den çıkış yok, bayram var ama kutlama yasak

Saraçhane Meydanı'nda güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı. Polis, çeşitli noktalardan Taksim'e ulaşmak için bir araya gelen gruplara müdahale etmeye başladı, onlarca kişi gözaltına alındı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Saraçhane'ye geldi, sendikalar ve vatandaşlarla selamlaştı. Açıklamalar yapan Özel ve İmamoğlu, daha sonra alandan ayrıldı. CHP heyeti ve DİSK'in, Taksim'e yürümeme kararı aldığı iddia edildi.

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim meydanı kapalı, Saraçhane'den çıkış yok, bayram var ama kutlama yasak

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermedi. Alınan tedbirler kapsamında, sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar ve Beşiktaş'taki bazı caddeler trafiğe kapatıldı.

Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı. Sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin bir araya gelerek Taksim'e yürüyüşe geçmesi planlanan Saraçhane Meydanı'nda güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı.

Polis, çeşitli noktalardan Taksim'e ulaşmak için bir araya gelen gruplara müdahale etmeye başladı, onlarca kişi gözaltına alındı. 

Saraçhane'de polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahalesi başladı 

 Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen grup Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

Saraçhane'de konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt halkının mücadelesini işçilerin mücadelesiyle birleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde" dedi. Bakırhan'ın açıklaması şöyle:

"1 Mayıs'ı kutluyoruz. Bizim tabanımız emekçiler, Kürt yoksulları. Taksim'de Türkiye işçi sınıfı ve emekçileriyle dayanışmak için buradayız. İşçilerin mücadelesiyle demokrasi ve özgürlük mücadelesini bir araya getirirsek güçlü bir mücadele zemini oluşturabiliriz. Önümüzdeki günler, Kürt halkının hak arama mücadelesiyle Türkiye yoksullarının, emekçilerinin ortak bir zeminde buluşturulması mücadelesini daha fazla vereceğiz. Yaşamakta olduğumuz zulmü ve yoksulluğu bitirmek bizim elimizde."

Beşiktaş'ta 30 kişi gözaltına alındı 

 Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bir gruba polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda müdahale etti, 30 kişi gözaltına alındı.

 Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane'de 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Türkan Elçi ve CHP İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'ye geldi. CHP heyeti, sendikaların 1 Mayıs kararına uyacaklarını bildirdi. 

CHP lideri Özel, "Maalesef İçişleri Bakanının üzerindeki bir irade tüm uzlaşmaları ve bayramı bayram gibi kutlamak için mücadele imkanlarını kapatıyor. Yoksa İçişleri Bakanının kişisel gayreti tamam ama her konuda her aşamada bir yerde tıkanılıyor. Birileri Taksimi kendine egemenlik olarak görüyor ve bunu engelleyince egemenliğimiz sarsılacak zannediyorlar. Oysa ki herkes Taksim'e özgürce girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Demokratik devletlerde böyle şeylere ihtiyaç duyulmaz" dedi. 

Özel daha sonra yeniden kameralar karşısına geçerek, "Bu legal örgütler, sendikalar ne söylüyorlar ne yapıyorlarsa ona göre davranılacak. Ama Saraçhane'ki bu iradenin kendisi de çok önemli bir kazanımdır. Taksim özgürleşene kadar bu mücadele sürecektir. Hedef Taksim Meydanıdır, çünkü 1 Mayısın sembolü Taksim Meydanıdır. Geçen seneye kadar Taksim'i 2010'larda açıp bunu billboardlarda övünç meselesi yapanlar şimdi bir utancı yaşatıyorlar. Anayasa diyorsa ki AYM kararı herkes için bağlayıcıdır, meydan o halde emekçilerindir. Buna rağmen yasaklanırsa, anayasa düzeni, devlet düzeni ortadan kalkar. O yüzden bu yanlışa itiraz ediyoruz. Polislerin de evlerinde bekleyen evlatları var. Kanunsuz eylemlerin sorumluluğu onlarda değil. Polise sesleniyorum; buradaki mekçiler sizin kardeşinizdir, ne teröristtire, ne marjinal yapılardır. Onları düşman görüp, terörist görüp, kanunsuz emirlerle onların yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin. Bayramınız kutlu olsun, bayramların bayram gibi kutlanacağı günler yakındır. Taksim bugün özgürleşmezse, yarın özgürleşir!" ifadelerini kullandı. 

AYM kararını yeniden gösteren Özel, "Kanunsuz emirlere uyup da buradaki emekçi kardeşlerinizin yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin!" dedi. 

İmamoğlu, "Muhtemelen bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu. Saraçhane böyle özel bir konuma evrildi. Umarım bunlar olmaz genel başkanımızın da ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs'taki şölene kutlamalarına kavuşuruz" diye konuştu. Sezgin Tanrıkulu da, “CHP artık meydanlarda, Genel Başkan meydandaysa örgüt de belediye başkanları da artık meydanlarındadır” dedi. Özgür Özel, basın açıklamasının ardından Saraçhane'den ayrıldı.