Abone Ol

1969'da Uzaydan Dönen Apollo 11 Ekibi Neden Anıtkabir'i Ziyaret Etti?

Medyafaresi.com Özel Haber / Ay'a ilk ayak basan insan Amerikalı astronot Neil Armstrong, Dünya'ya döner dönmez 24 ülkeyi kapsayan bir tura çıkmıştı. Tarihe geçen uzay yolcuları Türkiye'ye gelp Anıtkabir'i ziyaret ettiler. Bu ziyaretin arkasında bakın nasıl bir sebep vardı?

1969'da Uzaydan Dönen Apollo 11 Ekibi Neden Anıtkabir'i Ziyaret Etti?

Sevgi Çavuşoğlu / Medyafaresi.com Editörü

Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969'da Apollo 11 ile Ay yolculuğunda Ay'a adım atan ilk insan olmuştu. Ay'a ayak basarken Armstrong, ''Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" ifadesini kullandı. Kendisine 19 dakika sonra katılan Aldrin'de Ay'a adım atan ikinci insan oldu.

Neil Armstrong, Aldrin ve Collins dünyaya döndükten sonra 1969 yılında ilk ziyaret ettikleri ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyeti oldu. Uzay Seyahati dönüşü özel bir programla 24 ülkeyi ziyaret ettiler. Ankara'ya gelen astronotlar Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzuruna çıktılar ve Anıtkabir'i ziyaret ettiler.

Armstrong ve ekibinin Anıtkabir'i ziyaret etmelerinin ve saygı duruşunda bulunmalarının aslında fazla bilinmeyen bir nedeni vardı.

Atatürk'ün eğitimi için yurt dışına gönderdiği ilk Türk uçak mühendisi Necdet Erarslan'ın oğlu Arsev Erarslan, Uzay organizasyonu için bir Manuel Yazılım Programı geliştirmişti.. Arsev Erarslan'ın yazılım programı sayesinde Apollo 11 Uzay Aracının Ünlü astronotları dünyaya sağ salim geri dönmeyi başardı.

İşte bu nedenle Apollo 11 ekibi teşekkürlerini sunmak için Anıtkabir'i ziyaret etti.

Necdet Erarslan Kimdir?  

Arsev Eraslan’ın babası Necdet Eraslan, 1926 yılında Türkiye’nin ilk mühendislik okulunda (şimdiki İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)) eğitim gören ilk öğrencilerden biriydi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk mühendis adayı olarak Atatürk tarafından Fransa’ya gönderildi.

1930 yılında, Paris’teki Fransanın “Ulusal Havacılık Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1930-1937 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’nin Eskişehir ve Kayseri uçak fabrikalarında uzman havacılık mühendisi olarak çalıştı ve Kayseri Uçak Fabrikasının Motor Atölyesi Şefi olarak görevlendirildi.

Hava Kuvvetleri tarafından ABD’den satın alınan uçak ve motorlarla ilgilenmek üzere ABD’ye gönderildi. CALTECH’te eğitim verdi.

Eğitim görevlisi olarak kalması istense de “Atatürk’ün ülkesinde yapmam gereken işler var” diyerek reddetti ve Türkiye’ye döndü. Türkiye’deki ilk dizel motoru icat etti. Su türbinleri yaparak elektrik üretti.

Arsev Erarslan Kimdir? 

Arsev Eraslan, 1959’da ABD’ye makine mühendisi olarak gitti. Yine ABD’de hava ve uzay mühendisliği doktorasını yaptı ve ardından NASA’da çalışmaya başladı.

Mühendisliğe olan ilgisi ise çocukken babasının kitaplarında ABD’nin Japonya’yı bombaladığı uçağın fotoğrafını görmesiyle başladı. İlokuldayken uçak modelleri yapmaya başladı. NASA, 1965 yılında Apollo projesi için Arsev Eraslan’ı görevlendirdi. Ay’a gitmek üzere gerçekleştirilen Apollo projesinin yazılımlarını geliştirdi.

İŞTE O ZİYARETTEN KARELER

1969'da Uzaydan Dönen Apollo 11 Ekibi Neden Anıtkabir'i Ziyaret Etti? - Resim: 1

medyafaresi.com