Abone Ol

İBB Sözcüsü Murat Ongun ve Can Ataklı Arasında İSPARK Tartışması

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Korkusuz yazarı Can Ataklı'nın İSPARK ile ilgili iddialarına yanıt verdi. Ongun, "Ataklı’nın bugün İSPARK konusunda yazdığı yazı baştan sona yanlıştır." ifadelerini kullandı.

İBB Sözcüsü Murat Ongun ve Can Ataklı Arasında İSPARK Tartışması

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Korkusuz yazarı Can Ataklı'nın İSPARK ile ilgili iddialarına sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yanıt verdi.

Can Ataklı’nın İSPARK konusunda yazdıklarının yanlış olduğunu belirten Ongun'un sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Korkusuz yazarı Can Ataklı’nın bugün İSPARK konusunda yazdığı yazı baştan sona yanlıştır. Siz, onun gazeteci olarak yapmadığını yapıp İSPARK web sitesinden denetlenmiş rakamlara ulaşabilirsiniz. 2021 yılında İSPARK pandemiye rağmen kâra geçecektir. Yıl sonu görüşürüz

Web sitesine giremem diyenler için; İSPARK’ın 2019’da zararı 42.9 Milyon TL’dir. 2020 yılında pandemiye rağmen zarar miktarı 6.8 Milyon TL’ye gerilemiştir. 2021 yılı sonunda da kâr hedeflenmektedir. Otopark kapasitesi de 97 binden 117 bin 534’e çıkmıştır.

İBB Sözcüsü Murat Ongun ve Can Ataklı Arasında İSPARK Tartışması - Resim: 1

CAN ATAKLI NE YAZMIŞTI?

Korkusuz yazarı Can Ataklı, “İSPARK’ı bekleyen tehlike” başlıklı bugünkü yazısında, “Hafta sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan İSPARK’ın yöneticilerinden biriyle sohbet ettim biraz. Belediyenin en kolay gelir sağladığı İSPARK çok ciddi bir zararın içinde. Ve anladığım kadarıyla hiç beklenmedik anda İSPARK’ın konkordato ilan etmesi istenebilir ki; bu da kurumun İBB’nin elinden çıkması anlamına geliyor” diye yazdı.

“İBB’nin yeni yönetimi İSPARK’ı AKP’den devralırken toplam zarar 37 milyon liraymış. Geçen yıl bu zarar 87 milyon liraya yükselmiş. Bu yılın ilk altı aylık zararı ise 115 milyonu bulmuş ki, bu gidişle yıl sonu zararı 200 milyonu geçecek. Bu zararları görünce hayretler içinde kaldım” diyen Ataklı, “Neden peki, ne oluyor da İSPARK bu kadar zarar ediyor?” diye sordu.

Ataklı devamında da şunları kaydetti:

Birincisi çok sayıda personel var. İSPARK’ta çalışan sayısı 2484. Ancak bu personel çokluğu daha düşük ücretli saha elemanlarında (otopark görevlileri) değil, yüksek maaşlı idari personelde.

İkincisi, belediyenin diğer tüm birimlerinde olduğu gibi İSPARK’ta da yönetim, ağırlıklı olarak hâlâ AKP’lilerin elinde. Eski personel, gücü hâlâ elinde tutmanın verdiği özgüvenle oluşan zararı gidermeye yönelik hiçbir çaba harcamıyor.

Üçüncüsü, elbette kanıtlanması kolay olmayan bir yağma düzeninin devam etmesi. Eski yönetim sırasında kurulan bu yağma düzeninde, otopark gelirlerinin ciddi bir bölümü kimileri arasında pay ediliyor.

Bana bilgiler veren İSPARK yöneticisi, “Toplam hasılatın ancak yüzde 55’i yasal biçimde belediyeye kalıyor” iddiasında bulundu. Bunun üzerine “Bu yağmayı önlemek için neden bir şey yapılmıyor?” diye sordum. “Cevabı basit” dedi ve devam etti, “Eski düzen aynen devam ediyor. İşin kötüsü içine yenilerden katılanlar var, bu kadroları tümüyle değiştirmeden önüne geçilemez.”

Bu arada İstanbul’u kaybeden AKP, yeni yönetimin elini kolunu bağlama çabalarını İSPARK’ta da sürdürüyormuş. Örneğin yeni bir kanun çıkıyor ve bununla ilçe belediyeleri de ana arterlerde otopark işletme hakkı kazanıyor. Bundan CHP’li belediyeler de yararlanacak elbette ama büyükşehir çok ciddi bir gelir kaybına uğrayacak. Bir diğer baskı aracı da bazı otopark alanlarının kamu arazisi olması sayesinde uygulanıyor. AKP’li belediyelere neredeyse bedavaya otopark için arazi veren hükümet, şimdi bu arazileri geri istemeye başlamış.

Aynı şekilde kimi AKP’li belediyeler de geçmişte ellerindeki arazileri otopark olarak kullanılmak amacıyla İBB’ye vermişler, onlar da bu arazileri geri istiyor şimdi. Sonuç olarak, İBB acil olarak İSPARK’a el atıp yönetime tam anlamıyla sahip olmazsa, bu gelir kaynağı kuruluş, bir süre sonra elinden gidebilir. Bu yazıyı bir uyarı yazısı olması amacıyla yazdım.