Abone Ol

Moody's Türkiye İçin Korkutan Uyarı Yaptı

Moody’s kredi derecelendirme ajansı Fed’in faiz artırımlarına başlamasıyla gelişmekte olan ülkeler arasında yüksek dolarizasyona tabi ülkelerin zarar göreceğini açıkladı.

Moody's Türkiye İçin Korkutan Uyarı Yaptı

Moody’s kredi derecelendirme ajansı Fed’in faiz artırımlarına başlamasıyla gelişmekte olan ülkeler arasında yüksek dolarizasyona tabi ülkelirin zarar göreceğini duyurdu. İşte o ülkeler sıralamasında Türkiye ilk dört.

Türkiye dolarizasyondan etkilenecek ülkeler sıralamasında Uruguay, Belarus ve Azerbaycan’ın ardından dördüncü sırada

Moody’s kredi derecelendirme ajansı Fed’in faiz artırımlarına başlamasıyla Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) arasında yüksek dolarizasyona tabii ülkelerin zarar göreceğini duyurdu. Türkiye gibi bir çok GOÜ’de dolarizasyon en çok banka bilançolarını etkiliyor

Moodys’in senaryosuna göre, Fed’in faiz artırımları GOP’a sıcak para girişlerini azaltacak. Hatta, bazı “kırılgan olarak” nitelendirilen finansal sistemlerden para çıkışı bile tetikleyebilir. Bu durumda, vadesi gelen döviz kredilerini yenilemekte tereddüt eden ticari bankaların temerrütlerle karşılaşması olası. Ek olarak, sıcak para kaçışı yerel faizleri yükseltip, ekonomik büyümeyi yavaşlatırsa, bankaların kredilerinde batma riski yükselecek.

“Bilançolarında yüksek miktarda döviz mevduat ve kredi tutan bankalar, yerel para birimi dolara karşı değer yitirdiğinde, yükselen takipteki kredi oranları ve düşen karlılıkla yüzleşecek”, uyarısını yapıyor Moody’s.yeniçağ

Sıradaki paragrafta ise adeta Türkiye tarif edilmiş: “Kurumsalların bankalara döviz borcu sigorta (hedge) edilmemişse, ve yerleşikler döviz mevduatlarını sistemden çıkartmaya başlarsa, ticari bankalar döviz açıklarını gidermek için Merkez Bankası’na başvururlar. Döviz rezervleri bu ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalan Merkez Bankaları yüzünden tüm sistem riske düşebilir.Türkiye’de döviz mevduatın toplama oranı %65 ile risk oldukça yüksek. Bu oran 2020 sonunda sadece %20’ydi.