Abone Ol

Milyonluk Ramazan İhaleleri AKP ve MHP'li İsimlere Gitti

Ramazan ihalelerini yine tanıdık şirketler aldı. Kocaeli’nden Osmaniye’ye, Denizli’den Bayrampaşa’ya ramazan etkinlikleri ihalelerini AKP’li ve MHP’li isimler kaptı.

Milyonluk Ramazan İhaleleri AKP ve MHP'li İsimlere Gitti

AKP Gençlik Kolları'nın Ağrı’daki müzikli sahur sofrası dikkat çekerken birçok kentte ramazan ihaleleri bildik isimlere gitti. Kocaeli, Osmaniye, Denizli ile İstanbul Kağıthane ve Bayrampaşa’da ramazan için hazırlanan alışveriş kartından iftar yemeği organizasyonuna ihaleleri hep AKP ve MHP’li isimlerin şirketleri aldı.

İlk olarak AKP’li Muzaffer Bıyık’ın yönetimindeki Kocaeli Darıca Belediyesi’ne bağlı Destek Hizmetleri Müdürlüğü, 14 Şubat tarihinde “Ramazan Ayı Gıda Alışveriş Kartı Alımı İşi” başlığıyla bir ihale açtı. İhaleyi 1 milyon 395 bin 900 TL’lik teklif ile “Metropal Kurumsal Hizmetler” isimli şirket kazandı. İhaleyi alan şirketin ortağı İBB Meclisi’nin AKP’li üyesi Ömer Faruk Akbulut. Aynı zamanda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde yer aldığı Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) mütevelli heyeti üyesi olan Akbulut, İlim Yayma Cemiyeti’nin de yönetimde. Şirket son 11 yılda kamudan 400 milyon 515 bin TL değerinde 270 ihale aldı.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre, bir dönem Milli Türk Talebe Birliği’nde Genel Başkan Yardımcılığı da yapan Akbulut’un nikâh şahitliğini ise 2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

BÖYLE BÖYLE İHYA OLDU

Bir diğer ihale de İstanbul Bayrampaşa’da düzenlendi. AKP’li belediye “2022 yılı Ramazan Ayı Program Etkinlikleri” için 4 Mart’ta bir ihale düzenledi. Teknik şartnamede yer alan bilgilere göre, ihaleyi üstlenen şirket çadır kuracak, ses ve sahne sistemi oluşturacak. Bunun dışında idarenin belirlediği ilahiyatçıların katılımıyla düzenlenen dini sohbetlerde konuşacak kişilere telif ücretini ödeyecek ve kimi etkinlikleri hazırlayacak. Belediyeye bağlı Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün açtığı 863 bin 775 TL maliyetli ihaleyi, 848 bin 500 TL’lik teklifle “Ast Yapı Nakliyat” isimli şirket kazandı. Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre şirket, Azar Alioğlu’na ait. AKP’li olmasıyla bilinen Alioğlu, bir dönem Bayrampaşaspor’da yöneticilik yaptı. Alioğlu’nun şirketi ise Bayrampaşa Belediyesi’ne sattığı ürünlerle gündeme gelmişti. Ast Yapı, bugüne dek AKP’li Bayrampaşa Belediyesi’nden 20 milyon 317 bin maliyetli 33 ihale kaptı.

KOLİ İŞİ MHP’LİYE

AKP’li belediyelerin düzenlediği ihaleler gibi MHP’lilerin ihale sonuçları da şaşırtmadı. Osmaniye’nin yeni ismi ‘Türkmen’ olan Tüysüz ilçesinde MHP’li Veli Fidan’ın başkanlığını yaptığı belediye “Ramazan Kolisi Alımı” başlığında 29 Mart tarihinde bir ihale açtı. Kamu ihalelerinde “istenmeyeni eleme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle tartışılan pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihaleyi MHP Toprakkale İlçe Başkanı Dinçer Çil’in kazandığı açıklandı. Belediye ile şirket arasında 600 bin TL’lik iş için 1 Nisan tarihinde sözleşme imzalandı. Çil’in daha önce de belediyenin “yemek malzemesi alım işi” ihalesini aldığı öğrenildi.

AKP’DEN MHP’LİYE GİTTİ

Bir diğer MHP’linin kaptığı ihale ise Denizli’nin Pamukkale ilçesinde gerçekleşti. AKP’li Avni Örki’nin idaresindeki belediye, ramazan ayında iftar yemeği organizasyonu için 15 Mart’ta ihale açtı. Beş şirketin teklif verdiği ihalede belediye, üç teklifi ‘geçersiz’ saydı. Bunun üzerine de tek rakibi kalan Özata Gıda ihaleyi 1 milyon 867 bin TL’lik teklifle aldı. İşin süresi 2 Nisan ile 30 Nisan arasında belirlenirken idare ile Özata Gıda arasında 25 Mart’ta bir sözleşme imzalandı. AKP’li belediye ile iftar organizasyonu için el sıkışan söz konusu firmanın sahibi ise tanıdık. Özata Gıda’nın sahibi Öztürk Taştan, MHP’li kimliğiyle biliniyor. Geçmişte MHP Denizli İl Başkanlığı için aday olan Taştan, aldığı ihalelerle daha önce de gündeme gelmiş bir isim. Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hastalar ve personelin yemek hizmetleri işi için 2017’nin eylül ayında açılan ihaleyi, yıllık yaklaşık 11 milyon liradan 3 yıllığına 32 milyon 591 bin TL karşılığında Taştan’ın şirketi kazanmıştı. Üniversite yönetimi aynı işi 2016 yılında yaklaşık 5 milyon TL’den çıkarmıştı. Yemek işi, bir yıl öncesine göre iki katından fazla bir fiyata ihale edilmişti.